Cik Leha balik kampung, bawa balik buah setoi (buah sentul) untuk Ummi ☺️
Untuk kids, mini cupcakes...
Kopek kulit, cincang² bahagian isi dalamnya. Ambil kicap, gula, cili dan sedikit belacan. Tumbuk² manja, cicah la dengan buah setoi tu. Versi Ummi kat atas ni cuma letak kicap dan gula.
Malam tadi pula Cik Aida singgah hantar rambutan...
Sedap rambutannya, besar² dan manis isinya. Biskut dan marshmallows tu door gift kenduri kahwin adik Cik Aida.
Terima kasih jiran-jiranku sayang π€
Ada lg cerita buah setoi... hari tu baca dr blog sapa ntah x ingat.. mcm mana la rasa buah setoi ni
ReplyDeleteblog kita, hahaha
DeleteHah betul tu ...
DeleteSedap la buah setoi tu.. agaknya memang hari tu adik tu sebut garam belacan kot tapi kita dengar sambal belacan.. hihi.
ReplyDeleteHaha...mungkin kot sbb biasa kami panggil garam belacan :D
DeleteUntungnya PH dapat jiran2 yg baik2, selalu hantar buah tangan ke rumah.
ReplyDeleteAlhamdulillah... orang memberi kita merasa, orang berbudi kita berbahasa gitewww :D
DeleteTak pernah lagi makan buah setoi. Macam mana la agaknya rasa buah setoi tu.
ReplyDeleteIsinya masam2 manis Fiza... rupa seakan buah manggis tapi isi melekat di biji. Kulit dalam tu boleh dimakan juga
DeleteSA kalau buah sentul ni kan...makan isi dlm dia yang masam- masam manis and ada biji tu..x prnah makan isi putih dia tu
ReplyDeleteAah betul la tu SA...
DeleteSbb dia tak berapa manis agaknya orang selalunya cicah dgn colek
Saya cuma pernah makan isinya, belum cuba makan cara PH. Cara orang utara kan rasanya?
ReplyDeleteBahagia dapat kejiranan yang mesra.
Mungkin ia PU. Sy biasa makan dgn kulit dalam tu, tak makan isinya saja :D
DeleteHehe kena minta sedikit buat rasa setol.
ReplyDeleteAlamak, dah habis haha...
Deletesedapnya buah setoi tu ..lama xmkn
ReplyDeleteSekali sekala jumpa dapat juga ubat rindu. buah2 kampung ni la kami buat snacking dulu2 hehe
Delete