Friday, 18 May 2018

Ayam Percik yang Merecik!



Hahaha....kemain lagi tajuk entry Umi hari ni πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ 

Hari ni hari minggu mesti mak-mak plan nak masak best-best sedap-sedap untuk berbuka kan? Hah apa kata try masak ayam percik merecik ni. Umi masak untuk berbuka semalam. Alhamdulillah menjadi even baru first time buat. 

Resepinya dari blog SAYAIDAY. Google-ed sana sini  cari resepi terus berkenan dengan resepi Cik Puan Iday ni sebab nampak mudah dan sedap. Memang betul mudah dan cepat je nak masak. Lagi pula beliau ajar step by step. Bahan-bahan pun memang bahan wajib ada kat dapur je. Cuma semalam Umi tak letak daun kunyit, takde stok. Kalau letak mesti lagi harum dan sedap ayam percik Umi semalam agaknya. 

Aren't they look gorgeous πŸ˜‰

Onto the penanggang.
Daun pisang tu pembalut tempe. Ahkak recycled je dik! 

Ini resepi yang Umi dah simplified, ikut kefahaman dan kemudahan diri sendiri. Sila ke SINI untuk full recipe & cooking methods. Thanks Iday yang budiman for sharing the delicious and super easy recipe πŸ‘πŸ‘πŸ‘ 



Selamat mencuba! 


Menu berbuka semalam. Masih mengekalkan konsep ala buffet macam tahun lepas but with lesser and modest food. Macam Umi cakap sebelum ni, Umi taknak besarkan nafsu dengan makan minum berlebihan tatkala berbuka sebab puasa tu sendiri adalah medium untuk kita menundukkan nafsu serta merasai kesusahan mereka yang diuji dengan kelaparan, kebuluran serta kesusahan. A self reflection/muhasabah. But at the same time Umi still nak raikan Abang & Angah yang berpuasa. Try to strike the balance between modesty and variety. 

Start day 2 puasa juga Umi mula guna bekas plastik (tupperware) untuk serve food. The reasons are jimat masa, jimat resources and easy utk Umi simpan dalam fridge lepas berbuka. Once cooked, Umi transfer dalam tupperware terus letak atas meja buffet. Nak tutup pun senang sebab ada lid. Day 1 Umi letak dalam mangkuk/pinggan/piring but it took me some time to kemas and basuh. From the plate to the tupperware then into the fridge.  Now it's easier because I can keep the leftover directly from the table into the fridge. I'm now anything for a sustainable living. Memang dari awal tahun dah berazam nak practice 5Rs; refuse, reduce, reuse, repurposed & recycle. Let's save the world peeps! 

Another reason is I want to spend more time on tikar sejadah  instead of in the kitchen 😊

Eh, jangan lupa try resepi ni ye 😘


6 comments:

  1. menarik sungguh ayam percik tu..

    salam kenal dari www.umifuzy.com

    ReplyDelete
  2. Cubalah puan. Pasti sedap insha Allah

    Terima kasih sudi singgah :)

    ReplyDelete
  3. tak pandai buat ayam percik.. silap2 jadi ayam kari hahaha

    ReplyDelete
  4. Ala senang je zie...
    Tapi kalau jadi kari tu lagi hebat haha :D

    ReplyDelete
  5. sedapnya.. lama tak makan ayam percik..

    ReplyDelete