Sunday, 5 November 2017

Hantu durian belaka 😊


Umi ni memang hantu durian. Sejak dari kecik dah kenal durian, sampai besaqlah suka dengan durian ni. Dulu arwah Pak (Tokwan) tanam durian tepi rumah. Tak banyak pun pokoknya tapi hasilnya memang lumayan. Bukan lumayan duit, tapi buahnya. Lebat sampai boleh buat kenduri pulut durian! Malah orang kampung Umi akan bergilir-gilir buat kenduri pulut durian bila tiba musim durian. 

Time tu durian tak semahal sekarang. Jual longgok atau sebiji-sebiji bukan timbang ikut kilo macam sekarang. Umi dulu selalu tolong tokwan kutip buah durian. Dengar je durian gugur terus berlari pi kutip. Bukan nak rebut dengan sesiapa pun tapi seronok.  Lagi best bila 'menyuluh', which is kutip durian waktu lepas subuh. Bawak torchlight sorang satu. Berebut Umi dengan pakcik sapa yang dapat kutip paling banyak. 

Umi kalau makan durian sebijik tu sekali hadap je πŸ˜† lagi best buah gugur je terus buka and makan bawah pokok durian tu juga. Umi paling suka durian yang isinya dipanggil kucing tidur. Dalam satu pangsa tu ada seulas je. Marvelous! 

Tapi sekarang semua tinggal kenangan je. Sejak tokwan meninggal pokok2 duriannya semua jarang berbuah dan akhirnya langsung tak berbuah! Yang paling Umi sedih sekarang semuanya dah ditebang 😒 kesian anak2 Umi tak sempat merasa nikmat makan durian semewah Umi dulu. Dahlah semuanya hantu durian. Harga durian sekarang pula aduhai tak berapa nak mampu milik. Kalau nak beli tu memang 18 kali la fikir kot πŸ˜‰  selain faktor harga, kadang tu takut kena 'kencing'. Bayaq mahai tapi isinya mengecewakan. 

Beberapa kali juga Umi tertipu dengan orang yang tak jujur. Kesian anak2 yang dah beria nak makan bila gigit duriannya tawarlah, mangkau lah. Fikir nak untung je depa ni.  Tokwan dulu sangat particular bab ni. Mana2 durian dari pokok yang kurang elok isinya memang dia tak akan jual. Buah yang baka elok pun  kalau ada cela sikit2 pun tokwan inform siap2 pada pembeli. Taknak depa rasa tertipu. 

Tapi semalam bila tau mama iman ada jual durian, fresh from Perak katanya Umi terus ajak Walid serbu. Beli dengan orang yang kita kenal senang sikit. Takkanlah depa nak tipu kan. Mama iman siap bagi diskaun lagi, yang sekilo rm25 dia kira untuk Umi sekilo rm20 je.


Umi beli 4 biji. Alhamdulillah puas hati anak2 (dan Umi depa) makan. Walid dengan Tok makan sorang seulas je. Koman betoi 😁

Adik pakai baju Johor sebab dia takde baju Kedah πŸ˜‰

Anak2 memang 'menurun' Umi lah. Si kenit ni pun hantu durian juga rupanya. First time makan 3 ulas hah! Welcome to the club Adik! Kelab hantu durian πŸ˜‚



9 comments:

  1. sama la kak.. sy pun hantu doyan.. nsib dapat laki pon kaki hantu doyan.. so kalu nampak org jual doyan tepi jalan tak beli pon xpe..dapat bau pon jadik hahahaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oklah tu ada geng. Akak ni geng dgn anak2 je. Kalau jumpa tepi jalan tu hubby akak kdg2 buat x nampak je sebab dia x suka haha...

      Delete
  2. Puan Hazel, 4 biji mana cukup? LOL! I am also a hantu durian but this year termiss makan durian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha... Just nice for us PH. Can't eat too much nanti fenin LOL!

      Delete
  3. Aah, sekarang musim diyan Kan, akk suka tol diyan kampung yg isi Ada pait2 sikit tu, kalo dpt yg tu mmg layan habis.

    Dulu arwah tokki akk pun tanam diyan keliling umh, bila musim diyan je dia kendong akk bawak balik kampung dia, umur baru 4,5 tahun rasanya Masa tu, tapi dah boleh ingat. Sekali makan dia bukak 2,3 biji suruh makan, sampai demamlah..aduiii...nostalgia sungguh.

    Tapi tulah, diyan sekarang udoh Mahal ngalahkan bedil Kan. Anak2 akk pun suka diyan. All kalo terbeli diyan yg Tak berapa elok tu, apalagi buat tempoyak le.

    ReplyDelete
    Replies
    1. All time favorite durian ni Kak. Raja buah lah katakan...

      Tempoyak tu kalau yg manis & masak elok OK sedap Kak. Tapi kalau buahnya tawar @ mengkal tak dapet nak nolong :(

      Delete
  4. Ha a durian sekarang ni harga mahal bukan main. Nak tanya harga kat org yg jual durian pun seram haha...Dulu dulu zaman kecik rasanya baru 3 henggit sekilo. Kalau Rm4 - 5 henggit sekilo tu mmg durian baiklah...

    Tok dengan walid cuma mampu mengalah je tu PH....Takut anak bini tak puas makan durian hihi...


    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Kak. Mampu tengok je selalunya huhu...

      Walid mmg x suka doyan Kak. Seulas tu dah kira oklah selalu x nak pun. Tok takleh makan banyak, takut mabuk ubat hihi...

      Delete
  5. Kami satu family hantu durian jgak. Btul tu, harga durian sekarang kemain lagi melambung2 macam belon.

    ReplyDelete