Sunday, 13 July 2025

Masak Lemak Udang + Rebung

Sewaktu makan kenduri di Brick & Glass House tu, itulah pertama kali kami sampai di Kg Kubu Gajah, Sg Buloh. Lokasi BGH ni letaknya di kampung ni. 

Dari Kg Kubu Gajah ni boleh ke Kuala Selangor, dalam 30-40km ikut pada batu jalan. Jalan agak sibuk, w/pun ini mungkin jalan lama untuk ke Kuala Selangor. 

Nun hujung sana hala ke Kuala Selangor. 

Cantik masjid ni cuma tak berkesempatan singgah/berhenti. Depan masjid ni ada kedai² runcit, kedai makan dsbnya. Lebih kurang macam pekan Kuang juga. 

Besar betul tiang pencawang ni. Ambik gambar ambik gambar kata Walid 😂

Paling best, banyak gerai jualan di sepanjang jalan. Kami singgah dekat satu gerai jual ulam² dan sayur kampung. 

Rebung muda sekilo RM8.
Ummi beli sekilo. Rasa banyak dah, boleh berbagi dengan jiran². Tapi bila disiang, alahai tinggal sikit je. Tak padan nak berbagi pun...

Yang banyak tu kulit hihi...
Pertama kali Ummi beli dan siang rebung mentah gini. Syukurlah boleh belajar di TT je sekarang ni. Kalau di pasar tani atau pasar pagi tu biasa jumpa yang dah siap disiang. Adik jual tu pesan, sebelum masak rebus dulu. 
Baikkkkk 🫡

Siput tak tau nama. Adik yang jual pun tak tau hehe... Tak belilah sebab tak reti siang. 

Rebung 👆🏻 selamat Ummi masak lemak bersama udang. 

Regu dengan ayam goreng (Angah & Adik tak makan udang), sambal belacan dan sayur. Alhamdulillah kenyang. 


22 comments:

  1. Sedapnyaaaa...lama x makan rebung...suka yang fresh macam ni...xde bau masam kan..lagi satu sesuai gak masak lemak cili api ayam pencen..huiii...kalau SA dapat ni...rosak diet..lupa terus program loose weight...hahahah

    ReplyDelete
  2. sedapnya rebung masak lemak.. klau sis, dapat rebung je pun dah selera.. udang tu sape nak ambik, ambik la.. hehehe.. ^^

    ReplyDelete
  3. Pencawang yang besar ni ada kat kawasan saya PH. Dah la besar...tinggi pulak tu....nasib baik tak dekat dengan rumah.

    ReplyDelete
  4. Selamat menjamu selera.
    Sedap sungguh lemak udang dengan rebung!

    ReplyDelete
  5. Nanti PH try buat rebung goreng. Buat pedas2 memang sedap.

    ReplyDelete
  6. tk mkn rebung ..udang makan hehe

    ReplyDelete
  7. dari kecik memang tak pernah nak rasa makan rebung tu huhuhuhu...kalau ada masak lemak dengan rebung pun ambik kuah nya sahaja huhuhuhu

    ReplyDelete
  8. kat rmh kami tak mkn rebung sbb mak alergic jadi gatal satu badan naik ruam bila mkn rebung ehehe

    ReplyDelete
  9. Patutnya suruh walib berdiri sebelah tiang tu.... baru nampak perbandingan saiz tu.... hehehhe

    ReplyDelete
  10. sedapnyaaaa....siap dgn udang memang masyukkkk makan nasi panas

    ReplyDelete
  11. Berseri betul udang tu. Lama sungguh tak merasa udang masak lemak ni.

    ReplyDelete
  12. Saya tak reti sgt mkn rebung..kalau ada dpn mata,mkn jugak secubit dua

    ReplyDelete
  13. Saya tak reti sgt mkn rebung..kalau ada dpn mata,mkn jugak secubit dua

    ReplyDelete
  14. Sedapnya udang masak lemak letak rebung. Oh, baru tahu Angah dan adik tak makan udang.

    ReplyDelete
  15. Dulu selalu ikut mak cari rebung..di Sabah tak sah jika tak pandai makan rebung hehe

    ReplyDelete
  16. Sedap rebung ni, lagi-lagi yang madu. Saya pun tak pernah siang rebung. Biasa tengok orang jual dah siap siang dalam bekas plastik isi air tu. Memang sedap regu dia dengan udang masak lemak cili api. Tak silap siput tu siput gondang kot. Macam pernah nampak ada orang share. Kalau silap, maafkan saya.

    ReplyDelete
  17. Aduuuuuh lapaaar saya. Sukaaa sangaaat makan rebung . Biasanya di sini di masak gulai atau jadi isi lumpia. Sedaaap. Tp ntah kenapa di pasar dekat rumah saya jarang jual rebung.

    ReplyDelete
  18. Sedap tu kalau rebung fresh instead yang diperam.
    Bila dibuang kulit luar jadi kecik je kan hehe.. akak pernah siang kakak yang ajar dulu.

    ReplyDelete
  19. ammi belum pernah masak rebung sendiri. Kalau rasa sok lusa teringin nak masak, mungkin beli yg dah siap hiris tu jelah kot

    ReplyDelete
  20. Baru dua hari lepas CCL masak menu ni .. masak lemak rebung hutan dengan udang .. buat pedas² sikit makan dengan nasi panas-panas ..

    ReplyDelete