Sewaktu makan kenduri di Brick & Glass House tu, itulah pertama kali kami sampai di Kg Kubu Gajah, Sg Buloh. Lokasi BGH ni letaknya di kampung ni.
Dari Kg Kubu Gajah ni boleh ke Kuala Selangor, dalam 30-40km ikut pada batu jalan. Jalan agak sibuk, w/pun ini mungkin jalan lama untuk ke Kuala Selangor.
Cantik masjid ni cuma tak berkesempatan singgah/berhenti. Depan masjid ni ada kedai² runcit, kedai makan dsbnya. Lebih kurang macam pekan Kuang juga.
Paling best, banyak gerai jualan di sepanjang jalan. Kami singgah dekat satu gerai jual ulam² dan sayur kampung.
Ummi beli sekilo. Rasa banyak dah, boleh berbagi dengan jiran². Tapi bila disiang, alahai tinggal sikit je. Tak padan nak berbagi pun...
Pertama kali Ummi beli dan siang rebung mentah gini. Syukurlah boleh belajar di TT je sekarang ni. Kalau di pasar tani atau pasar pagi tu biasa jumpa yang dah siap disiang. Adik jual tu pesan, sebelum masak rebus dulu.
Baikkkkk 🫡
Rebung 👆🏻 selamat Ummi masak lemak bersama udang.
Regu dengan ayam goreng (Angah & Adik tak makan udang), sambal belacan dan sayur. Alhamdulillah kenyang.
Sedapnyaaaa...lama x makan rebung...suka yang fresh macam ni...xde bau masam kan..lagi satu sesuai gak masak lemak cili api ayam pencen..huiii...kalau SA dapat ni...rosak diet..lupa terus program loose weight...hahahah
ReplyDeletesedapnya rebung masak lemak.. klau sis, dapat rebung je pun dah selera.. udang tu sape nak ambik, ambik la.. hehehe.. ^^
ReplyDeletePencawang yang besar ni ada kat kawasan saya PH. Dah la besar...tinggi pulak tu....nasib baik tak dekat dengan rumah.
ReplyDeleteSelamat menjamu selera.
ReplyDeleteSedap sungguh lemak udang dengan rebung!
Nanti PH try buat rebung goreng. Buat pedas2 memang sedap.
ReplyDeleteWah sedapnya!
ReplyDeletetk mkn rebung ..udang makan hehe
ReplyDeletedari kecik memang tak pernah nak rasa makan rebung tu huhuhuhu...kalau ada masak lemak dengan rebung pun ambik kuah nya sahaja huhuhuhu
ReplyDeletekat rmh kami tak mkn rebung sbb mak alergic jadi gatal satu badan naik ruam bila mkn rebung ehehe
ReplyDeletePatutnya suruh walib berdiri sebelah tiang tu.... baru nampak perbandingan saiz tu.... hehehhe
ReplyDeletesedapnyaaaa....siap dgn udang memang masyukkkk makan nasi panas
ReplyDeleteBerseri betul udang tu. Lama sungguh tak merasa udang masak lemak ni.
ReplyDeleteSaya tak reti sgt mkn rebung..kalau ada dpn mata,mkn jugak secubit dua
ReplyDeleteSaya tak reti sgt mkn rebung..kalau ada dpn mata,mkn jugak secubit dua
ReplyDeleteSedapnya udang masak lemak letak rebung. Oh, baru tahu Angah dan adik tak makan udang.
ReplyDeleteDulu selalu ikut mak cari rebung..di Sabah tak sah jika tak pandai makan rebung hehe
ReplyDeleteSedapnya
ReplyDeleteSedap rebung ni, lagi-lagi yang madu. Saya pun tak pernah siang rebung. Biasa tengok orang jual dah siap siang dalam bekas plastik isi air tu. Memang sedap regu dia dengan udang masak lemak cili api. Tak silap siput tu siput gondang kot. Macam pernah nampak ada orang share. Kalau silap, maafkan saya.
ReplyDeleteAduuuuuh lapaaar saya. Sukaaa sangaaat makan rebung . Biasanya di sini di masak gulai atau jadi isi lumpia. Sedaaap. Tp ntah kenapa di pasar dekat rumah saya jarang jual rebung.
ReplyDeleteSedap tu kalau rebung fresh instead yang diperam.
ReplyDeleteBila dibuang kulit luar jadi kecik je kan hehe.. akak pernah siang kakak yang ajar dulu.
ammi belum pernah masak rebung sendiri. Kalau rasa sok lusa teringin nak masak, mungkin beli yg dah siap hiris tu jelah kot
ReplyDeleteBaru dua hari lepas CCL masak menu ni .. masak lemak rebung hutan dengan udang .. buat pedas² sikit makan dengan nasi panas-panas ..
ReplyDelete