Tuesday 24 December 2019

Staycation @ The Light Hotel Penang



Di sinilah kami menghabiskan cuti hujung minggu lepas. Dah lama berhajat nak singgah bermalam di sini akhirnya ada juga peluang. One of the Directors Nasi Kandar Pelita, his brother and a friend own this hotel. Hebatkan, dari business nasi kandar depa expand to hospitality service.

The Light Hotel Penang letaknya di Seberang Jaya, Penang. Sebelah sini, bukan sebelah Pulau. Parkson, Billion, banks, nasi kandar shops, Victoria Station dll semuanya walking distance sahaja dari hotel. 


Lobi dan parkir yang luas. Staff pun very helpful and friendly.


Amazing Christmas decor...

Teruja setiap kali pesawat TUDM sentiasa melintas...




Kami book thru booking. com. Mula tu called hotel directly minta corporate (The Light is a panel hotel for Walid's employer) tapi harganya lebih mahal. Even higher than the published rate. Dengan kami dapat RM238 untuk double bed deluxe room with breakfast for two.

Bilik yang selesa, lengkap dengan 5-star hotel facilities.










Pool view ๐Ÿ˜
Yang petak sebelah kanan tu kids room & gymnasium. Yang sebelah kiri toilet & changing room lengkap with sauna rooms. 

Next morning, kami turun breakfast di Spice Brasserie. Untuk breakfast ni kami hanya perlu bayar untuk Abang sahaja, RM21. Alhamdulillah ada orang belanja Angah & Kakak whereas Adik free sebab dia underage. Thank you so much ye Mr A. Moga sentiasa dimurahkan rezeki.
Breakfast memang superb. Sebut je nak makan apa, semua ada ๐Ÿ‘ Walid minum susu lembu fresh, sedap katanya. Ummi repeat teh tarik 2 kali. Sedap tak manis sangat.

 Roti canai with mutton curry.
Lupa sekejap dunia haha...



Lepas breakfast, it was the kids' turn to splash... Ada 3 section pool ni. Yang paling cetek setakat buku lali Adik je. But be careful sebab kolamnya bercerun. Makin ke tengah makin dalam. Adalah border yang diletakkan untuk keselamatan pengguna. Cuma kena pantau juga takut anak-anak terlebih excited masuk pula ke tempat yang dalam. Life guard pun ada standing dekat border tu. Jika ada kids yang cross the line, dia tiup wisel. Tapi tetaplah kita kena berhati-hati.



Tempat lepak yang ohsem di sebelah pool...


Fish pond. 

Herbs Garden. 

Sauna room...

Memang best sangat stay sini. Worth for money. No wonder this hotel sentiasa jadi pilihan. Menang awards pun banyak. 
Platinum award for Muslim friendly hotel ๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘




One of the best staycation ever alhamdulillah. 

The Light Hotel Penang 
Lebuh Tenggiri 2
Seberang Jaya
13700 Penang 



6 comments:

  1. best hotel ni. selesa. saya pernah stay kat sini beberapa tahun lepas.

    ReplyDelete
  2. penang memang banyak hotel cantik2 kan PH :) selesa sangat kak ana tgk hotel ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye kak Ana. Nanti Butterworth cubalah hotel ni ๐Ÿค—

      Delete
  3. berjalan saja ummi fawwaz ni. have fun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...
      Walidnya outstation, kita tumpang sekaki je :)

      Delete