Ummi lebih selesa sebut pokok jangguih dari pokok gajus tapi for the sake of future reference, tulis nama formal pokok ni la kan... Anak² kami pun bukan reti sangat cakap Kedah. Takat ceq, hang, ayaq tu je kot vocab Kedah depa π«£
Selain bagi seplastik umbut kelapa, Pak Tam juga offer anak pokok gajus yang disemai dari biji. Ummi ni pantanglah orang offer pokok, memang seboleh mungkin nak je π
Buahnya Ummi tak minat sangat nak makan. Bijinya tu yang sedap. Rasanya lemak². Dulu kami hidupkan api dari ranting² pokok rambutan ke, durian ke lepas tu campak biji² gajus ni dalam api. Bila dah kehitaman tu kais keluar dan bersihkan sebelum dimakan. Selain tu, pucuknya sedap dibuat ulam.
Mudah-mudahan hidup subur pokok² gajus Ummi ni π€²π»
Moga subur la hendaknya PH.....
ReplyDeleteDoa²kan Ezna ye...
Deletewah susah dah sekarang nak jumpa pokok gajus
ReplyDeleteDekat kejiranan kami ni ada nampak juga pokoknya puan...
DeleteSA suka pucuk jagus buat ulam..selalu beli je...semoga cepat emmbesar..boleh SA mintak pucuk dia..kirim kat EH..hahahha....
ReplyDeleteBole²... doakan bagi tumbuh elok SA π
Deletemoga subur lah hasil tanaman PH ni
ReplyDeleteAamin harapnya begitulah MZ :3
DeleteOrang bagi, kita ambil. Semoga berhasil tanaman pokok gajus ni nanti. Dapat juga merasanya. Buah tak pernah makan tapi kacang dia tu memang sedap kan, lemak-lemak gitu.
ReplyDeleteItulah benda free pulak tu hihi...
DeleteBetul lemak² gitu rasanya
Menarik pengalaman PH makan biji gajus, ala-ala kita beli kacang gajus panggang tu agaknya ya π
ReplyDeleteLebih kurang gitulah PU... Cumanya kami dulu campak² masuk dlm bara api je ahahaha...
Deletesis pun suka pucuk gajus ni buat ulam.. ^^
ReplyDeleteSedapkan π
Deletesat g depa tanya balik umi "pokok jangguih tu apa?"...semoga membesar dengan sihat dna berbudah dengan banyak ya...linda tak reti makan gajus nie
ReplyDeleteHaha...
DeleteAamin harap makbul DOA Linda π€²π»
excited nak tengok pkok jangguih besaq.....
ReplyDeleteI'll keep u posted hehe
DeleteSedap tu buat ulam pucuknya.
ReplyDeleteSemoga membesar dengan bagus ya wahai pokok gajus ummi.
Kan Kak...
DeleteAamin mudah-mudahan hidup subur π€²π»
Moga elok suburnya.
ReplyDeleteAamin harapnya begitulah Kak
DeleteBuahnya orang kata sedap buat masak lemak putih, tapi akak tak pernah cuba. Biji jangguih ni masa kecik2 dulu suka ambil dan bakar. Sekali tu meletup terbang singgah atas betis, sampai sekarang ada lagi parutnya berbentuk biji jangguih tu di betis..hehehe..kenangan betui.
ReplyDeleteDah bercop pulak betisnya Akk ye :3
DeleteSy pun tak pernah makan buah gajus yg dah dimasak. Yang mentah tu pernahlah makan kecik² dulu
semoga pokoknya subur dan ada hasil!
ReplyDeleteAamin, begitulah harapnya π€²π»
DeleteAaaa.. samalah PI pun cakap jangguih.. heheh. Ni nanti pucuk daunnya boleh buat ulam, kan PH. Dekat rumah kakak ipar di Ampang, ada pokok ni, kebetulan datang masa berbuah, memang pelik tengok PI makan buahnya. Teringat teka-teki, buah apa yg biji di luar, hahaha. Biji gajus bakar memang sedap, PH tengok kat TT ada jual. Terpanjang pulak komennya, hahahaha
ReplyDeleteSedap ulam pucuk jangguih ni SK kan... Kelat² gitu
DeleteLagi panjang komen lagi best, syok baca haha
Pokok jangguih, eloklah ditanam puan Hazel. Sekarang susah nak dapat. Buahnya buat gulai dengan ikan masin, sedap.
ReplyDeleteTak pernah makan buahnya bila dimasak. Dulu² makan mentah je buahnya, mmg tak tahu boleh dijadikan masakan.
DeletePohon gabus ini yg jambu, bijinya di luar dan biasa disebut cashew kan kak? Kami disini sebut jambu monyet π . Krn dulu banyaak sangat dimakan monyet. Tp memang bijinya yg sedap.
ReplyDeleteEh phon gajus mksudnya , typo pula π
ReplyDelete