Kari Ikan Tongkol bersama Timun Tua ni feveret arwah Tok. Ikan tongkol di sebelah Utara dipanggil ikan kayu. Ummi suka makan ikan ni tapi Walid dengan anak-anak kurang gemar. Sebab tu jarang beli kecuali Tok request. Regunya kalau bukan timun tua, kacang panjang pun sedap. Kacang tu patah-patahkan agak-agak 1/2 jengkal.
Buat kari macam biasa je... Cuma, petuanya untuk bagi kari sedap, pastikan bawang kekuningan dan sedikit garing baru masukkan rempah. Kemudian bahan-bahan ditenyeh-tenyeh dengan sudip supaya rempahnya sebati. Ummi dapat petua ni dari satu program masakan di TV. Lagi satu, rempah kena bagi masak betul-betul dan pecah minyak ye baru sedap kari kita.
Bila blog walking semalam, nampak blogger Suria Amanda bawa ibu ayahnya ke pasar tani. Teringat kenangan dengan Tok... Dulu-dulu Ummi dengan Tok macam tu juga. Masa Tok sihat, selalu Ummi bawa ke pasar tani di Taman Melawati ataupun pasar pagi di Greenwood.
Hari ni genap 4 bulan Tok 'pergi' :( Moga Tok tenang di sana. Al fatihah.
Allahu.. rindu yang tidak berpenghujung...
ReplyDeleteAl-Fatihah buat Tok
Tq SK๐น
DeleteSuka ikan tongkol tapi jarang emak abah beli.
ReplyDeleteMakanan kegemaran arwah akan dingati. Al-Fatihah.
Samalah kita. Sesekali je layan :)
Delete