Sunday 24 January 2021

Resepi ~ Kerabu Pegaga + Bayam Brazil

Sedap pulak Kerabu Pegaga + Bayam Brazil yang Ummi buat untuk lunch tadi. Sendiri masak sendiri puji 😅


Resepi ni Ummi petik dari buku Resepi Ibu Berpantang karya Chef Fazalina. Bila masa Ummi beli buku ni pun tak ingat dah. Tiba-tiba datang mood nak mencuba... 


Resepi asal Kerabu Pegaga tapi Ummi olah dengan menambah bayam Brazil dan daun selom. Semuanya Ummi petik dari belakang rumah je alhamdulillah. 

Sengaja Ummi tak potong daun pegaga dan bayam Brazil tu... Ikut Chef, pegaga tu dipotong kecil. Terpulang... 


Resepi: Kerabu Pegaga + Bayam Brazil 
Sumber: Buku Resepi Ibu Berpantang karya Chef Fazalina 

Bahan-bahan 
Pucuk pegaga 
Daun bayam Brazil 
Daun selom - dihiris 
1 biji cili api - Ummi tambah 
Ikan masin - bersih, potong kecil, tumbuk

Bahan tumbuk  
Bawang merah 
Bawang putih 
Lada hitam 

Cara-cara  
1. Nyalakan api kecil dan panaskan kuali. 
2. Masukkan bahan tumbuk dan ikan masin. Sangai hingga sedikit kering especially bawang-bawang tu. (Ummi tak suka bawang mentah). Tutup api. 
3. Di dalam bekas, satukan dedaun, cili dan bahan yang disangai. Gaul sebati. Siap. 

Tak perlu garam sebab dah ada ikan masin. Terpulang jika nak menambah gula atau jus limau. Kalau Chef marah, jangan cari Ummi haha... 

Simple, sedap dan sihat menu ni. 

Selamat mencuba 🤗


6 comments:

  1. Oh ada penggunaan ikan masin.

    ReplyDelete
  2. Kalau ada Kerabu macam ni, lauk berkuah sy Tak pandang dah, hihi

    ReplyDelete
  3. Sajian berkhasiat dan menyihatkan.
    Ditambah pula ikan masih tumbuk dalam kerabu tu, sedapnya!

    ReplyDelete
  4. Ulam ulaman lazat ni. Banyak khasiat juga

    ReplyDelete
  5. macam boleh cuba nanti sebab resepi nya macam simple

    ReplyDelete