Tuesday, 12 February 2019

Maxwell Inn, Taiping


Di sini lah kami dan geng Jitra ditempatkan sewaktu wedding Arshad tempohari. Selain kami dan geng jitra, keluarga Makngah dari Pulau Indah juga ditempatkan di sini. Ummi guna perkataan ditempatkan sebab penginapan kami di Taiping ni ditaja sepenuhnya oleh 'tuan rumah'. Alhamdulillah.

Credit FB Maxwell Inn 

Maxwell Inn ni sebuah boutique hotel yang terletak berhadapan dengan Hospital Taiping. Kata Tok Ayah, siren ambulans tak berenti kedengaran. Tapi malam tu kami tidoq lena ja, tak dengaq langsung bunyi siren :D

Ianya sebuah bangunan kolonial, banglo 2 tingkat yang dijaga rapi. Ada 7 buah bilik. Geng jitra ambik 5 bilik manakala geng Pulau Indah sebilik. The remaining room is vacant during our stay. Dah namanya bangunan kolonialkan, terdapat beberapa element Eropah dalam bangunan seperti tempat pendiangan api, super size furniture dll. Tapi bukanlah macam arkib or muzium ye hotel ni. Banyak facilities yang modern cuma ciri warisan penjajah tu masih dikekalkan. Yang paling menarik perhatian sudah pasti kunci bilik kerana saiznya yang besar. Ianya diperbuat dari tembaga. Berat dan padu.



Dah dapat kunci tu jom kita tengok bilik!
Hah, inilah bilik kami. Besar, luas dan sangat selesa. Tetiba rasa macam 'Mem  Inggeris' pulak ๐Ÿ˜œ





Wardrobe ni tinggi sangat sampaikan Ummi yang tinggi ni pun boleh masuk berdiri dalam tu. Tapi tak buat pun. Takde keja aih nak masuk dalam almari ๐Ÿ˜œ 


Selesa depa ada meja kerusi nak main fussball 

Bilik kami ni family suite yang sangat besar. Bawah ni standard room, bilik Tok Umi. Pun besar juga. Kiranya saiz bilik di Maxwell Inn semuanya besar. Ikut British standard agaknya. Hotel ni hanya 2 tingkat jadi tiada lif disediakan. Syukur juga Tok Umi tak sakit kaki, turun naik tangga. Bilik kami di tingkat bawah. 





Harga semalam bermula dari rm120 kalau tak silap Ummi. Breakfast not included. Setahu Ummi cafe depa is temporarily closed. 


Alhamdulillah memang satu pengalaman yang sangat manis bagi kami dapat menginap di hotel ni. Thanks a lot to 'tuan rumah' for their generosity. Moga bertambah murah rezeki depa sekeluarga aamiin.

Maxwell Inn Hotel 
No 2878 Jalan Taming Sari
34000 Taiping
Perak Darul Ridzuan
No Tel : 010 2737837 (Pasu)

5 comments:

  1. mak aiii kunci tu memang besar!
    sesekali jadi mem apa salah nya hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. One thing that make us remember the place is the room key haha

      Delete
  2. kunci zaman british!!! ha ha ha ha...
    besar. tapi murah ekk.
    nampak selesa. now, aida memang kena cari yg besar gini.
    anak2 dah besar.
    tak boleh dah berhimpit dlm bilik kecik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Family suite ni rasa sesuai utk aida... Very spacious. Tapi harga extra sikit, rm220 kot

      Delete
  3. permisi min numpang share ya :)
    bosan tidak tahu mesti mengerjakan apa ^^
    daripada begong saja, ayo segera bergabung dengan kami di
    F*A*N*S*P*O*K*E*R cara bermainnya gampang kok hanya dengan minimal deposit 10.000
    ayo tunggu apa lagi buruan daftar di agen kami ^^

    ReplyDelete