Monday, 6 August 2018

Buah hati tak sihat 😟


2-3 minggu lepas Umi, Kakak, Angah & Adik pakat tak sihat. Masing-masing demam, selsema & batuk. Complete package. Lepas pergi klinik ambik ubat, habiskan antibiotics semua oklah. 

Time tu Abang steady je. Sihat walafiat. Walid batuk sikit -sikit je. On off. Mula-mula tu batuk manja je...uhuk uhuk...lama-lama makin kasar bunyinya. Pergi klinik still tak OK. Berlanjutan sampai 3 minggu hah...  Finally minta referral letter bawak ke Pusrawi. Jumpa pakar respiratory terus. Siap kena x-ray semua. 



Sementara nak jumpa doc lepas x-ray tu Umi mintalah nak tengok result. Memang tengok je lah sebab tak tahu pun OK ke tak. Medical terms manalah kita fahamkan... Tapi Walid confident je cakap ok semua. Cuba Umi tengok summary x-ray tu katanya. Kita pun tengok lah...aahlah ada well defined, ada yang clear. Lega haha :D 

Sekali masuk bilik doc explain pasal x-ray tu. Ada jangkitan kuman dekat paru-paru. Sebab batuk dah lama sangat huhu... Jauh panggang dari api tafsiran kami 😁😁😁Doc bagi options; Masuk wad & neb and cucuk antibiotics. Cepat lega. But Walid pilih yang 2nd, balik rumah makan ubat & antibiotics (less powerful and takes longer time to heal). Punyalah baik Walid ni, ambik mc for that day je. Kalau umi mau request sampai hari jumaat :D that day pun half day was spent there sebab doc almost 11 am baru ada and half way terpaksa tinggalkan klinik ada patient dia dekat ICU tak stabil. Dari pukul 9-3 kami kat Pusrawi. Balik rumah nak jemput anak2 sekolah dsbnya dah gone satu hari. Tak rehat pun. 

Lepak kat cafe sementara tunggu turn.
Lunch pun kat Pusrawi juga. Dah cantik cafenya 👍👍👍

Surau baru pun dah siap. Time bersalinkan Adik 2 years ago, surau ni tengah under renovation. Luas dan selesa alhamdulillah. 


Next day pergi ofis boss 'halau' balik haha... Terus continue mc sampai jumaat. Kan Umi dah cakap?. Kena rehat betul-betul. Now he is getting better and hopefully recovered soon. 

Kisah Abang pula...hari khamis pejabat sekolah call. Umi dah cuak ingatkan anak jatuh ke, bergaduh ke... Tapi the caller (tak sure cikgu or kerani) cakap Abang demam. Depa minta bawak balik. Dia siap tanya "Puan aware tak Fawwaz demam?" Memang taklah sebab pagi tadi OK je. Tanya juga Walid, pun Abang nampak OK je time Walid dropped off dekat sekolah tadi. 


Terus Umi bawa Abang ke klinik. Rupanya tonsil dia bengkak and bernanah. Patutlah dia tak sihat. Doc bagi antibiotics juga untuk rawat tonsil tu. Alhamdulillah now nampak dah kecut. Nanah pun dah takde alhamdulillah. Kalau tak OK Umi nak refer ke Pusrawi juga. Dulu masa dia 5-6 tahun pernah jumpa but doc kata tak perlu buang sebab dia sihat selalu. Demam or selsema jarang sangat. Aktif pulak tu. Hopefully everything goes well with you Abang! 

Syafakallah both of you 😘😘😘

2 comments:

  1. Hope everyone has a speedy recovery. Must be the very hot weather causing the health issues.

    ReplyDelete