Wednesday, 14 February 2018

Permulaan yang kurang baik...


Nampaknya pembukaan tirai 2018 ni sedikit 'kurang baik' untuk Abang. 

Episode kurang baik tu bermula bila dapat berita rombakan kelas beberapa hari sebelum buka sekolah. Ikutkan result final exam tahun lepas Abang sepatutnya kekal di kelas pertama. Masa ambik report kad dgn Cg Hamidah pun Umi tanya, katanya ye. Tapi itulah rupanya bila hampir buka sekolah, pihak pentadbiran rombak semula, selari dengan hasrat kementerian yang melarang pengasingan kelas berasaskan keputusan peperiksaan. Abang frust sungguh awal tu. Kononnya dia dah pulun study untuk kekal dlm kelas pertama. Memang itu pun target Umi pun untuk dia. Jenuh jugaklah Umi nak terangkan & tenangkan dia sebab dah set in mind kelas yang dia dapat tu kelas kedua kalau ikut kedudukan sebelum ni. Bukan Abang sorang je yang frust, classmates dia pun sama. Kebanyakannya dah sekelas since darjah 1. Bukan setakat anak2 je yang tak dapat terima hakikat, mak2 depa lagi lah susah nak move on hahaha... Masing2 dah rapat kan...

Kisah kurang baik yang kedua pula melibatkan aktiviti ko-korikulum (koko). Since Abang dah tahap 2, kenalah join koko. Setiap pelajar perlu join unit beruniform, kelab dan sukan/permainan. Abang memang minat nak join pengakap dari dulu lagi but on the regi day, punyalah ramai berebut nak join pengakap sampai bertolakan. Rupanya setiap satu unit/kelab/sukan ni ada kuotanya. Bila dah cukup kuota terpaksa lah join yang lain. Selama ni Umi asyiklah encourage Abang, join ikut minat dia. Tapi sebab kan kuota, terpaksa join yang lain. Same thing happened untuk kelab & sukan juga. Dari nak join bola, Abang pilih takraw sebab itu je yang available. Untuk kelab oklah dapat join kelab alam sekitar. Not bad. Tapi bila dah hadir perjumpaan setiap aktiviti tu Abang nampaknya dah suka. Tapi still cakap masuk sekolah menengah nanti dia nak join pengakap juga 😏




Satu lagi khabar duka bila kelas tuition BI yang diadakan since last year tak dapat diteruskan tahun ni. Tak dapat approval dari GB. W/pun ada inisiatif yang dibuat oleh parents di luar sekolah tapi Abang tak join sebab weekend. Umi Walid kalau boleh taknak kacau weekend...


Last but not least, sebelum habis sesi persekolahan tahun lepas setiap murid diberi borang untuk bantuan uniform sekolah. Alhamdulillah dapatlah semua orang. Malangnya masing2 dapat tak ikut size yang kita nak, as ticked in the form. Inisiatif dari kerajaan negeri ni dah bagus tapi tak tercapailah matlamatnya. Sudahnya ramai yang sedekah je uniform tu pada yang berminat. Umi pun sebenarnya dok tunggu juga uniform percuma ni sebab tu kiv dulu beli uniform baru untuk Abang masa awal tahun dulu. Nampak gaya memang kena beli jugaklah πŸ˜…

Ini ke kawan Walid tanya Abang bila kami cakap kawan Walid ada nama "Azmin Ali" 😁
  
Apapun usah bersedih ye Abang. Pasti ada hikmah semua ni. Segak je Umi tengok Abang pakai baju KRS 😜


7 comments:

  1. Replies
    1. Hehe...bagi sorang ibu anak dialah yang paling segak kan Kak :p

      Delete
  2. Lebih baik KRS sebab dia di bawah KPM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye ke... Apa kelebihannya ye tuan?

      Anak sulung, banyak yg kami tak tahu lagi hehe

      Delete
  3. sy baca pun mcm frust je.. bertabah la abg, ada hikmahnya dr apa yg dirancang, tp apa yg sy dengar sekrang takde penurunan kelas sbb bolh buat budak2 down.. diorang nak selraskan bersaing secara sihat.. dlm satu kelas ada yg pandai & sederhana.. tapi xtau la itu kementerian yg putuskan kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. OK je dia sebenarnya. Kita fikir positif je. Masing2 ada kelebihan. Biar depa tunjuk potensi masing2.

      Delete
  4. All your children have such lovely smiles! Hope Abang has a good start in spite of the hiccups.

    ReplyDelete