Tuesday, 14 November 2023

Masak² Edisi Deepavali | Selasa

Walid dah kerja hari ni. Anak⁴ je masih cuti Deepavali. Abang biasalah kalau ada kesempatan mesti nak sarapan Nasi Goreng Cik Zana. Masakan tidak, dari umurnya 5 tahun dia dah merasa airtangan CZ ni. Setiap hari sebelum pergi kerja, Walid tapau nasi goreng CZ untuk bekal dia. Sekarang ni bila tengok Ayah Rizqy bawa dia naik motor pagi², mesti teringat balik momen Walid bawa Abang naik motor sebelum pergi kerja, dulu² :D 

Gambar Nasi Goreng CZ lupa nak ambil. Jemput² Bilis ni CZ belanja Abang & Angah. Alhamdulillah. 

Tengahari Ummi cuma goreng ayam dan masak sambal telur mata. Badan tak sihat, takde mood nak masuk dapur. 

Tapi, sebab Abang nak balik ke asrama hari ni, Ummi buat juga Serawa Pisang Nangka. Dapatlah juga Abang rasa pisang nangka kami beli di Sg Besar minggu lepas. 

Laku keras la pulak 🤭 Ummi ingat bolehlah repeat semangkuk dua lagi, rupanya dah nak habis dikerjakan anak⁴ burung ni 😆 Salin periuk tadi adalah semangkuk, simpan untuk Walid, buat raso². 

Untuk dinner, Ummi masak Ayam Buttermilk dan Ikan Masak Kicap. 
Walid beli kerabu mi segera di LRT. Cukup 3 mata lauk kami, alhamdulillah. 

Jangan lupa, besok kita pakai HIJAU ye 🤗

7 comments:

  1. Tidak sihatpun alhamdulillah masih larat memasak.

    ReplyDelete
  2. Serawa pisang nangka ni lama dah tak makan....

    ReplyDelete
  3. Ya allah..ayam buttermilk Dania SA x buatkan lagi...aduhai....

    ReplyDelete
  4. Ammi masak buttermilk hari Sabtu

    ReplyDelete
  5. weekend lepas...emmm...new baby & balik Nilai..

    ReplyDelete
  6. Isssh jadi nak pula serawa pisang nangka itu. Kami menyebutnya kolak pisang kalo di sini. Terkadang memang ditambah nangka, biar wangi dan makin sedap 😍. Dah lama tak makan.

    ReplyDelete