Mel datang minta daun selom, sambil hulurkan 2 kuntum bunga kantan mekar.
Dalam hati, Cik Leha nak buat laksa agaknya. Terus berangan makan laksa airtangan Cik Leha hahaha....
Ummi malas nak buat laksa, tapi teringat SA masak
Kari Ikan Kembung + Bendi hari tu. Tapi, taknak kari sebab baru masak Kari Ayam Bangladesh untuk cucu saudara.
Yang Ummi terliur, ikan kembungnya, atau kami panggil ikan temenung. Lagipun nak guna bunga kantan tu jadi Ummi masaklah asam rebus. Ideanya datang bila nampak Mama Cella makan Asam Rebus Kundur+ Isi Ikan di rumah kenduri:D
Resepi: Asam Rebus Ikan Temenung
Bahan-Bahan
4-5 ekor ikan kembung - Ummi guna 3 ekor, potong 2
1/2 biji betik muda @ nenas - takde
1 batang serai, dititik
4-5 tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan - belah 4 (Ummi tambah)
2 keping asam keping/gelugor
Garam secukup rasa
1/2 sudu gula pasir - Ummi tambah
Bahan Kisar Halus
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 inci kunyit
Cili merah atau cili padi
Sedikit belacan, jika suka
Sedikit air - Ummi suka berkuah, letak +-2 cawan air
Cara-Cara
1. Kisar kesemua bahan-bahan untuk kisar halus bersama sedikit air. Tuang ke dalam periuk.
2. Masak sehingga mendidih. Boleh tambah lagi air kalau nak lebih berkuah.
3. Masukkan betik muda/nenas, serai, daun kesum dan asam keping. Ummi masukkan bunga kantan sekali.
4. Masukkan pula ikan kembung. Rebus sehingga ikan masak.
5. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula.
Sambil petik daun selom untuk Mel tu, Ummi petik sekali terung pipit/terung cheweng.
Alhamdulillah, sedap seadanya :)
Elok nak dinner, menu Cik Leha sampai. Bukan laksa tapi kerabu daun selom 😋
Ada taugeh, bunga kantan, daun selom, bawang, cili... Semuanya fresh dan rangup. Ratah gitu pun sedap!
Alhamdulillah syukur selalu.
#Patutnya post entry ni dulu, sebelum entry balik kampung. Takpelah kan :)