Nasi Daging ni sangatlah sinonim dengan orang Utara, terutamanya di musim raya haji. Regunya pula hanyalah air asam kerisek. Alang-alang ada daging korban Ummi pun masaklah Nasi Daging Utara untuk juadah raya haji ke-2 hari ni.
Ummi masak dalam Phillips PC. Noxxa Ummi dah pencen 😅
Resepinya Ummi copy dari MyResepi. Tapi, Ummi olah sikit sebab Ummi guna daging mentah. Ala² nasi Arab sikit cara Ummi masak tadi.
NASI DAGING UTARA
Bahan-bahan:
Daging - direbus empuk dan ketepikan. Air rebusan simpan. Boleh juga guna daging mentah yang dipotong besar² sikit
Beras basmathi 3 pot (rendam 30 minit) - Ummi masak 3 pot beras Basmati + 3 pot beras biasa. Basuh dan toskan.
Bahan Tumisan:
2 sudu minyak sapi + minyak masak 2 sudu - Ummi guna marjerin Adella je
Bawang besar 2 biji* - letak 1 biji je
Bawang putih 6 ulas* - letak 5 ulas
Halia 3 inchi*
* Bahan bertanda dimayang halus
Rempah 4 sekawan (kulit kayu manis/bunga lawang/bunga cengkih/buah pelaga)
Rempah kurma 2 sudu
2 helai daun pandan
Tomato 2 biji
Susu cair 3/4 tin - letak ½ tin
Garam
Maggi Cukup Rasa
Air rebusan daging - ikut kuantiti beras @ sukat guna jari
Daun ketumbar
Ummi tambah;
1 s/b gula
1 biji tomato - didadu halus
Ummi guna Phillips PC, ini caranya;
1. Tekak button saute, masukkan minyak dan marjerin.
2. Bila dah panas, tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau. Masukkan bahan dimayang halus dan tumis lagi hingga layu.
3. Masukkan daun pandan dan rempah kurma. Tumis hingga pecah minyak. Jika kering, masukkan sedikit air supaya rempah masak sempurna.
4. Masukkan daging mentah dan gaul sebati semuanya. Biar seketika hingga daging sedikit kecut. Jika button saute auto off, tekan semula. Jika guna daging rebus, masukkan kemudian (selepas masukkan beras).
5. Masukkan beras, susu cair, garam, gula dan air secukupnya. Tutup periuk dan tekan set button pressure cook (function rice).
6. Bila dah masak, release wap dan buka penutup PC. Masukkan daun ketumbar dan gaul nasi guna garfu supaya nasi cantik dan tak berketul.
Air Asam Kerisek tu gelap sebab belacan dan keriseknya warna gelap. Ummi buat juga acar timun sebagai pelengkap hidangan.
Air Asam Kerisek
1. Buat sambal belacan; tumbuk kasar cili padi, belacan, garam dan gula.
2. Masukkan ke dalam mangkuk dan campurkan hirisan tomato, cili besar, bawang besar, kerisek dan air asam jawa. Gaul sebati semuanya. Bawang, cili, tomato semuanya tu ditekan² dengan sudu supaya keluar rasa dan aromanya. Lagi sedap...
3. Sesuaikan rasa dan siap untuk dihidangkan.
Nasi Daging Utara ni Ummi bagi sebekas untuk Nenek Rizqi. Tanda terima kasih sebab sebelah pagi Atoknya sama-sama trim pokok nangka dan pokok jambu depan rumah. Hari ni Walid cuti dan Abang pun ada, bolehlah buat kerja ni. Sebelum ni ingat nak upah orang potongkan tapi buat sendiri pun boleh je sebenarnya.
Alhamdulillah tanah sekangkang kera tempat kami tumpang berkebun ni dah cerah sikit. Pokok kecik² bawah tu Ummi boleh tebas/cabut sendiri je. Yang banyaknya pokok kaduk. Nak kena cabut bagi clear sikit kawasan tu.
Alhamdulillah, fruitful Friday kata Walid :)