Tak banyak sangat pun barang yang dibeli di Pekan Sehari Temerloh ni. Trip kami ni lebih kepada revisit the place dan mencipta kenangan dgn anak⁴. Kali pertama datang dulu Abang baru 3 tahun dan Angah baru 8-9 bulan, memang tak ingat apa² pun.
Ulam² ni antara barang rare Ummi beli :D
Daun Ketumbar Jawa ni boleh dimakan mentah atau pun dimasukkan ke dalam tomyam atau sup. Ummi dah try masukkan dalam tomyam, memang aromanya tu menambah rasa pada tomyam. Baunya lebih kuat dari daun ketumbar biasa.
Biji Lada Hitam Ummi tengok di TT ada orang makan sebagai ulam jadi alang² dah terjumpa, Ummi beli sepiring. Terasa ye pedas lada tu bila kita makan. Gaul² dalam nasi dan ngap. Lada Hitam ni bagus untuk keluarkan angin² dalam badan.
Pucuk Mata Itik ni Ummi baru tahu boleh dibuat ulam. Google tengok bagaimana rupa pokoknya sebab tak pernah dengar namanya. Rupanya pokok ni pernah je Ummi jumpa di rumah jiran/ saudara mara di kampung dulu. Dah tua² baru tahu boleh dibuat ulam rupanya. Dan mungkin orang kampung Ummi panggil nama lain pokok ni, sebab tu tak perasan akan wujudnya pokok bernama Mata Itik ni mas kecik² dulu.
Hidangan makan malam balik dari Temerloh itu hari. Telur itik tu pun beli di Pekan Sari, tak sabar nak makan telur itik kampung terus rebus :) Makan telur itik letak kicap ni favorite Ummi dan arwah Tok :)
Lain² tu adalah beli kerepek, kuih muih untuk kudap². Tu je kot...
wah...travel untuk ke pekan sehari...rajennya PH
ReplyDeleteSaja la bawa anak jalan² cuti sekolah ni Linda. Tak dapat pergi jauh² dekat pun jadi la :)
DeleteBestnya dapat beli hasil-hasil kampung macam ni. Daun ketumbar jawa tu memang best masuk dalam tomyam. Sebelum ni akak ada tanam dan mudah sangat nak hidupnya.
ReplyDeleteYg saya beli ni berakar Kak, dan dah try tanam dlm pasu. Harapnya ada rezeki dia hidup :)
Deletexpernah makan ikan salai, tapi rasa mesti sedap kan...
ReplyDeleteSedap, salai kering tak macam keli salai yg pernah Akk makan.
Deletewaaahhh telur itik tu mmg terliurrrr! hehehe
ReplyDeleteTelur fresh agaknya Ana, itu yang nampak menyerlah.
DeleteKalo ulam atau disini sebutnya lalapan, saya paling suka, makan dengan sambal belacan 👍👍. Nikmat sangat kan. Cuma kekurangan saya, walo suka sayuran, tp terkadang tak tahu nama hahahahahah. Tahu makannya saja. Tx to mama yg dulu memaksa kami semua utk makan sayur, sampai JD suka kayak skr 😄
ReplyDeleteYa sedap bangat ulam sama sambal belacan kan Fanny.
DeleteAkk dulu masa remaja tak gemar sama ulam. Dah dewasa baru suka :D
telur itik ke..nieyl ingat telur ayam..
ReplyDeletepekasam tu yumyum
Telur itik kuningnya lebih menyerlah, akan² warna oren. Pekasam tu belum goreng, tp mesti sedap la ikan sungai kan
DeleteSukanya ulam ulaman. Ada yang rare pulak nampaknya. Tak pernah rasa sayur air rebung manis tu.
ReplyDeleteRebung Manis tu dah dihiris gitu, tinggal kita rebus dan salin air supaya tak pahit. Sedap juga dimasak air gini, dapat rasa manis rebung tu.
DeleteCuya tak pernah makan ulam2 kt rumah...jarang berlaku ya, hehe
ReplyDeletebiasa makan sayur biasa je. Mungkin ibu dgn ayah bukan penggemar kot, tapi ayah suka jugak
Akk dulu muda² tak brp makan ulam juga Cuya, masuk 4 series baru suka ulam. Yang tak pernah makan pun semua nak dicuba 😁
DeleteKesian kerepek tak di fotokan... hhehehe
ReplyDeleteAda² nanti Sy post special utk Uncle jamu mata 😁
DeleteLama tak pi pekan sehari temerloh. Rebung tu buat goreng sedap. Nak cari la esok kat pasar kalau rajin nak keluar pagi2.
ReplyDeleteSA ingat nak ke Temerloh jugak tapi macam x dan je esok..esok nak balik dh...malam ni nak merayau lagi...
ReplyDeletePergi pasar² camni bestnya dapat tengok makanan rare.. cuma kadang tak tau nak masak apa itu yang tak beli.
ReplyDelete