Sunday, 2 February 2025

Kari Udang Daun Bawang

Salah satu cara mengubat rindu pada insan yang telah tiada pastinya dengan mengenang kembali momen² yang pernah dilalui bersama. Macam Ummi, kenangan dgn arwah Tok banyak tercipta melalui masakan² yang Tok hasilkan. 

Kari Udang Daun Bawang ni antara menu favorite Ummi. Dulu jarang beli udang tapi bila beli tu, seingat Ummi Tok Wan suka beli udang besar². Manis² isinya. Dan Tok pastinya akan masak kari udang bersama daun bawang. Jarang sangat udang tu dimasak sambal macam sekarang. Tomyam ke buttermilk ke belum wujud lagi dalam kamus masakan mak² di kampung Ummi masa tu. 

Kari Udang Daun Bawang ni masak kuahnya pekat² sikit, baru umphhh . 

Masak masak kari biasa je, tapi guna Serbuk Kari Udang/Ketam. 

Bila semuanya dah sebati baru masuk daun bawang. Kemudian tutup api. Jangan masak lama sangat nanti udang pun hilang manisnya dan daun bawang layu sangat tak sedap. 

Dah masuk bulan Syaaban ni (akan disusuli dgn Ramadhan In Sha Allah) memang makin kerap rindu pada yang telah tiada. 
Syahdunya lain macam ๐Ÿฅน


9 comments:

  1. Betul... kalau lama sangat hilang rasa manis tu

    ReplyDelete
  2. Dulu2 memang takde makan udang..dan mak linda pun tak masak kari2 nie.. Stail jawa, memang kering2 je.. Kuah sayur @ jangan bening, ikan goreng, sambal belacan @ sambal kicap.. Tapi, sekarang masak kena berkuah, sebab masak awal pagi utk lunch terus, nak goreng2 tak sedap bila dah sejuk.

    ReplyDelete
  3. Sedapnya kari udang. Udang selalu goreng tepung bestari je baru laku kat rumah ni anak2 suka.

    ReplyDelete
  4. Nak try la buat Kari Udang nanti. Memang rindu sangat pada arwah ayah. Moga rohnya semua yang telah tiada, dicucuri Rahmat dan ditempatkan bersama mereka yang beriman.

    ReplyDelete
  5. Betul tue PH ..kadang kalau masak menu² tertentu teringat pada arwah . Lagi² kalau makanan tu makanan feveret dia kan

    ReplyDelete
  6. Kejap je masa berlalu PH. Tak lama lagi dah Ramadan.....sedap la kari udang tu.

    ReplyDelete
  7. Rasa x sanggup nak tunggu 1 March...cukup setahun arwah Mak Pah pergi tinggalkan kita semua..SA suka kari udang..tapi tu la..SA sorang aje makan...kari udang ngan ketma tu SA bantai buat kari ayam hari tu..sedap..hahaha

    ReplyDelete
  8. ini tahun ke 4 ammi akan berpuasa tanpa mama. rindu moment mama call tanya "sahur tadi makan apa?"... semalam buka makan apa? :(

    ReplyDelete