Keluar dari homestay, kami terus menuju ke highway.
Tiba² nampak kedai ni, seberang jalan.
Ummi sejak kahwin dengan Walid baru pandai makan lauk itik. Dulu, Tok Ayah bila kami balik kampung rajin beli itik. Bukan itik salai, tapi asalkan itik family Jitra suka.
Sampai rumah, tak sabar² nak masak. Maka terhasillah Itik Salai Masak Lemak. Alhamdulillah puas makan bila masak sendiri ni...
Ada separuh lagi itik salai ni cadangnya nak buat rendang untuk sahur 1 Ramadhan nanti إن شاء الله
sedapnya!! best u pandai masak
ReplyDeleteTak pernah makan itik salai. Ikan salai atau daging salai memang sedap.
ReplyDeleteAroma salai buat masakan rasa lebih lazat.
ReplyDeleteSaya pun pandai makan dan masak lauk itik selepas kahwin, sebab masa tu menetap di Kuala Pilah - tempat yang terkenal dengan salai-salai ni.
SEdapnyer itik salai masak lemak
ReplyDeleteTerer makan itik semenjak jiran dulu buat itik masak kerutuk. Ya allah sedap sangat. Lepas tu baru reti makan. Idak tak reti makan tapi kalau itik memang tak reti nak masak sebab ada cara jugak supaya daging dia tak berbau hanyir. Itik salai pun pernah makan juga.
ReplyDeleteBest kan masak itik salai...kat Kuala Pilah masih RM45-48 seekor...rasa macam nak pi beli la...hehehe
ReplyDeleteAmboiii... specialnya lauk sahur 1 Ramadhan. Mesti lagi semangat anak-anak nak puasa nanti.
ReplyDelete