Sunday, 26 January 2025

Shell Out @ Home Je :)

Teracun dgn sorang Tiktoker ni, masak shell out untuk anak² buah dia, Ummi pun belilah seafood masak pergi market pagi tadi tu. 

Lepas breakfast di MaiiShellOud tu, singgah Big kejap beli jagung & brokoli. 

So, tengahari tadi jadilah shell out di rumah :) 
Ikutkan nak ke KKB tapi tak jadi sebab hujan, kita masak je la kan... 

Ketam 3 ekor, sotong 4 ekor, udang belas² ekor dan lala sekilo, semuanya RM73. Puashati makan alhamdulillah. 

Lepas rebus sayuran ni, Ummi rendam dalam air sejuk (air dlm peti ais) supaya sayur kekal rangup/tak lembik. 

Ummi buat sambal macam sambal tumis, tambah butter dan pecahkan telur supaya kuah lemak² dan kurang pedas. Tambah juga air rebusan seafood utk rasa lebih manis/sedap. 

Alhamdulillah kenyang. 




17 comments:

  1. Memang puas hati betul masak shell out di rumah, tambah pula semua bahan segar dari pasar pagi. Sambal tumis lemak berkrim tu mesti jadi 'game changer'! Lepas ni bolehlah try idea rendam sayur dalam air sejuk, nampak macam trik power untuk kekalkan sayur rangup.

    ReplyDelete
  2. Puas hati betul dapat makan easily air tangan sendiri.

    ReplyDelete
  3. Puas makan masak sendiri shell out ni. Cie selalu jugak buat sendiri je.

    ReplyDelete
  4. Sedapnya. Memang puas hati masak sendiri kan.

    ReplyDelete
  5. Makan kat kedai skit sangat Kan PH, buat sendiri Kita bleh letak berapa Banyak bahan...puas hati..jimat pun jimat kan

    ReplyDelete
  6. sedapnya!! MZ pernah masak shellout ni sekali jer, masa PKP hahah gigih masak mcm2 time tu

    ReplyDelete
  7. Sekali-sekala cuba buat di rumah.
    Apapun tabik pada PH untuk buat shell out sendiri.

    ReplyDelete
  8. yeah!! kelihatan menyelerakan. dah lama sgt saya tak buat shellout kat rumah. mmg berbaloi buat sendiri

    ReplyDelete
  9. masak sendiri puas makan...lama tk buat shellout

    ReplyDelete
  10. Mesti seronok anak4 PH dapat makan shell out ramai2. Ni kalau kat kedai, tak dapat RM80 kot.

    ReplyDelete
  11. lebih puas hati kalau buat sendiri kan....

    ReplyDelete
  12. Nak cuba la resipi ni PH. Menyelerakan dengan seafood semua tu.

    ReplyDelete
  13. buat sendiri memang puas hatikan...nak makan kepak ketam pakai dua tangan pun tak segan

    ReplyDelete
  14. Waaa home made jer buat.. mmg meriah lalau huat sendiri... :D

    ReplyDelete
  15. Makan lak ramai-ramai... memang menyelerakan sangat tu.

    ReplyDelete