Monday, 4 March 2024

Cekodok Pisang

Abang dan Angah bawa balik pisang sorang sebiji dari masjid. 

Angah macam biasa, bahagian dia, sedekah dekat Ummi. Setelah 2-3 hari pisang tu makin ranum, dah tak sedap nak makan mentah jadi Ummi lenyek pisang tu, tambah tepung, gula dan sedikit garam serta air, jadilah batter untuk cekodok pisang. 

Bulat elok kali ni. Ummi guna sudu je, malas nak guna tangan, nanti comot :p 

Dapatlah dalam 12-15 ketul, bolehlah buat raso² :) 


9 comments:

  1. Kalau layan dengan Teh O panas ni, mantap PH!

    ReplyDelete
  2. fuhhhh sedap cekodok pisang makan panas-panas! hehehe

    ReplyDelete
  3. ammi belum pernah buat cekodok pisang sepanjang usia 45 ni

    ReplyDelete
  4. saya belum pandai nak buat cekodok bulat2 mesti jadi bujur

    ReplyDelete
  5. Kita kalau buat mesti lepas goreng angkat ..letak kat pinggan jadi lembik tak bulat2 mcm tu huhuu..

    ReplyDelete
  6. Cekodok pisang menu last arwah Mak Pah makan sebelum pergi cehck up dan x balik2 lagi...

    ReplyDelete
  7. Sedap tu..kt opis ni pg2 Ada yg rajin bli yg panas2

    ReplyDelete
  8. Lama tak makan cekodok pisang ni PH. Nak buat la....laku keras ni....

    ReplyDelete
  9. Dari dua biji pisang boleh jadi cekodok . Boleh makan ramai-ramai semua merasai walaupun hanya dua biji pisang . Kuantiti cekodok hanya 12-15 tu sudah memadai .

    ReplyDelete