Monday, 3 November 2025

Rezeki Ulam dan Aiskrim, Lagi...

Angah kan PDPR minggu lepas. Walaupun duduk di rumah, jadual makan dia kalau boleh nak ikut jadual asrama. 6x makan, jenuh πŸ˜‚

Dalam pukul 10 lebih tu kalau di sekolah time rehat, pergi kantin. Di rumah time tu mula la dia cari benda nak dimakan. Selalunya dia keluar beli aiskrim depan rumah la... Pakcik aiskrim tu bagi free 1 aiskrim roti. Dah la free, banyak scoop pulak dia letak. Ini bukan yang bagi free hari tu, ini penjual lain. Semoga luas rezeki para peniaga ni 🀲🏻

Ummi suka support peniaga yang rajin bersedekah. Bukan sebab kita dapat free, tapi amalan bersedekah tu adalah amalan yang terpuji. Tak semua orang yakin dengan bersedekah rezeki kita akan lebih luas dan berkat. 

Esok harinya dibagi lagi extra untuk Angah. Tapi kali ni roti kosong je. Takpe, tetap kami raikan dan syukuri pemberiannya. Jenuh la dia pun hari² nak bagi free kan... Ummi salute usaha dia nak bersedekah tu πŸ‘πŸ»

Hari lain pula... 

Cik Leha bagi lagi ulam² dari bukit
Kacang panjang dan kacang botor tu la Ummi hiris buat condiments makan dengan Laksa Siam

Angah yang keluar jumpa CL. Masuk je rumah;  
Ummi, tebu! 

Aduh, random betul anak #2 ni πŸ˜†
Ini batang keladi la nak...

Sayur batang keladi tu Ummi belum masak. CL kata ini keladi yang buat masak lemak, bukan asam rebus style Kedah tu. Ummi tak pernah buat keladi masak lemak, ada sedikit was² di situ πŸ˜… 

# Kalau ada petua atau pengalaman masak batang keladi macam ni, share ye kawan². Tak yakin lagi nak masak walaupun dah jumpa resepinya. 


25 comments:

  1. Haaaahaaa... teringat Fairuz di kampung emak kita, disuruh ambil serai di kebun dibawanya pucuk ubi!

    ReplyDelete
  2. Kena buat sessi mengenali ulam ulaman dan sayuran yang dibuat masak.

    ReplyDelete
  3. Biasa mak akak kalau petik batang keladi tak masak terus. Macam jemur dulu sekejap takpun biarkan dulu bagi getah kering. Baru lah disiat kulitnya. Mak kata nak elak getah kena tangan karang gatal pula. Biasa masak tumis pedas. Kadang-kadang je buat asam rebus. Tapi tak sure pulak ada beza batang keladi yang PH share tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kata Cik Leha, potong dan gaul dgn garam kemudian ramas hingga keluar getah²nya. Sy tak pernah masak keladi, ingatkan semua keladi boleh dimasak asam rebus. Yg ini katanya jenis crunchy sikit teksturnya, biasa org buat masak lemak. Skrg ni Sy simpan dulu dlm peti ais Kak :)

      Delete
  4. Tak pandai masak berasaskan keladi risau gatal :)

    ReplyDelete
  5. aiskrim roti nostalgia sungguh.. zaman budak-budak, penjual aiskrim motor.. mak dan ayah masih ada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, nostalgia sungguh. Dulu kecik² kejar motor aiskrim haha

      Delete
  6. keladi tu..my mom terer la masak...terkenang plak zmn dulu2...masa zmn sek rendah, sek men....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, mak² kita pandai la masak keladi. I tau makan je 🀭

      Delete
  7. Replies
    1. Aah ye ... Dgn sepadat² aiskrim dia scoop kan. Terus kenyang hihi

      Delete
  8. Suka la asam rebus tu. Tak reti nak masaknya. Dah lama pula tak makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la tapi katanya keladi ni org buat masak lemak. Itu yg quite confused and teragak pulak nak masak

      Delete
  9. Replies
    1. Ye Maz, kenyang la kami makan aiskrim roti hihi

      Delete
  10. Kita pun tak reti masak batang keladi, PH. Baik pakcik aiskrim tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la kita... Arwah Mak dulu pernah masak sayur keladi tapi anaknya ni tau makan je 🀭

      Delete
  11. Saya reti makan je, nak masak batang keladi tak reti πŸ˜… rare betul sayur batang keladi skrg ni kan. Susah nak jumpa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la sis... Sayang pula kalau tak dikerjakan, bukan senang org nak bagi free² gini

      Delete
  12. SA x pandai masak batang keladi..risau gatal...kalau ada pun beli je lauk yang dah siap..hehehe

    ReplyDelete