Seronok tengok sorang Tiktoker Indonesia ni memasak. Simple² je dia masak dan makan. Dalam kontennya tu selalu ditunjukkan cara dia buat sambal gesek. Berkenan Ummi dengan alat yang dia gunakan, macam kat bawah ni 👇
Semalam jumpa dekat kedai barang² rumah, terus beli :) Google cari nama alat ni, cobek kayu namanya.
Kasar hasilnya, belum mahir.
Boleh tahan juga nak menggeseknya ye, lenguh tangan tapi tak lumat macam menumbuk dengan lesung. Kalau guna lesung batu, boleh hancur lumat sebab batukan berat, kuat teksturnya dan kita tumbuk. Yang ini kayu, ringan dan kena gesek. Lain cara gunanya dan hasil pun lain sikit. Takpe pelan² kita mahirkan diri. Janji dah ada alatnya :)
Nampak kat restoren ayam gepuk diorang tenyeh-tenyeh cili macam senang je. Mungkin sudah terbiasa buat.
ReplyDeleteAdik ada beli cobek ni, dia pun kata lenguh tangan guna.
Itulah, mgkn diorg dah biasa guna kan...
Deletecute betul nama alat ni hahahah
ReplyDeleteHaha...
DeleteSenang guna lesung batu aje
ReplyDeleteBetul Wak ✔️
DeleteNampak dalam video mcm senang je dieorang tenyeh2 cili dan bawang guna bendalah ni. Rupa2nya berpeluh2 jugak nak guna ye sis. Takpe, lepas ni mesti sambal sis mantap mcm kat kedai ayam geprek! 💪🏻
ReplyDeleteKalau selalu guna mgkn takde masalah. Kita baru try terasa gak la susah nak gesek sampai lumat 😆
DeleteMacam pernah nampak Sheila Rusly guna ni. Macam jenuh juga nak mengeseknya ya PH?.
ReplyDeleteAah Ezna, sbb kayu ringan kot. Kalau lesung batu tu cepat je lumatnya hihi
DeletePH cari yang jenis batu, tu senang sikit lumat.
ReplyDeleteOh ada ye?
DeleteMacam batu giling kot ye...
Ada yang jenis batu kan PH...jenuh ye nak menggesek sambal tu...confirm lenguh tangan..takpe practice makes perfect kan..
ReplyDeleteSaya tak suka yg kayu begini kak. Tak halus2 🤣🤣🤣🤣. Punya saya di rumah dari batu. Tapi itulah berat sangaaat. Macam nak latihan barbel kalo dah angkat nak pakai 😅😅. Tapi memang sambal jadi halus.
ReplyDelete