Sunday, 17 November 2024

Nasi Lemak for Lunch

Setiap kali anak² PB (pulang bermalam), menu nasi lemak memang ada dalam meal plan Ummi. Kali ni tak sempat nak masak untuk breakfast, tak cukup bahan, jadi Ummi masak untuk lunch :D 
Rupanya hari ni geng nasi lemak dengan Kak Rawiwa :D 

Nak guna santan segar, sebab tu tak sempat buat sebelah pagi. 
Serai, halia, 4 sekawan, daun pandan semua Ummi letak, ikut cara arwah Tok. Semerbak wangi serai dan daun pandan tu bila buka periuk, terus teringat arwah πŸ₯Ή

Alhamdulillah elok hasilnya...

Goreng ayam sebagai lauk utama ... 
Masing² dapat drumstick, takdelah nak berebut :p 

Sambal Tumis Bilis.
Malam tadi bertandang ke dapur SK, cedok ilmu sambal tumisnya. Alhamdulillah puashati dgn hasilnya. Ummi  tambah ikan bilis, sebab anak² suka Sambal Bilis. Ikan bilis goreng tak berapa sangat. Tqsm SK, minta halal ye resepinya πŸ€—

Dalam balang tu Sambal Bilis Rangup kiriman Tok Umi. TU pesan suruh pakat rasa sambal tu, jadi Ummi simpan dulu tunggu Abang Angah PB baru buka. 

Yang ini Angah bawa balik. Dia tolong abang senior jual sambal ni. Katanya dekat 10 pek dia berjaya jual, abang tu bagi free 1 pek, upah utk  dia :D 

Ayam Gunting.
Abang ajar dan tolong Angah buat. Angah nak bawa balik ke asrama. Ummi lepas tangan je, menu ni Abang dah pro. Balik pasar dgn Walid pagi tadi pun, Ummi suruh depa dua cuci ayam tu. Alhamdulillah boleh diharap dah. 



22 comments:

  1. saya pun suka sambal bilis camtu. walaupun dah makan nasi dgn sambal bilis, kita tetap jugak buat ikan bilis goreng xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami pulak cukup dah dgh sambal ikan bilis, tak perlu goreng ikan bilis dah :D

      Delete
  2. Lamanya tak masak nasi lemak. Malas betul sejak2 ada kedai nasi lemak area rumah. Cuma kekadang bila teringin nasi lemak sendiri masak jugak la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beli lagi senang kan... Akk pun kalau semua anak² ada baru masak nasi lemak ni. Kiranya menu special la utk keluarga :D

      Delete
  3. Wahh best lah anak² PB.
    oo.. versi NL letak 4 sekawan pun ada ya. Ni akak tak pernah try lagi.
    Pandai Angah cari peluang berniaga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arwah Mak dulu letak, and mil pun letak juga Kak. Versi org² lama kot πŸ˜…

      Delete
  4. Nampak sedap sambal bilis tu...SA cadang nak buat nasi lemak sambal kerang, tp kena pi JB plak...simpan lg la kerang frozen tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap tu nasi lemak dgn sambal kerang πŸ˜‹

      Delete
  5. saya tak pernah lagi letak serai kalau masak nasi lemak...so far hanya letak daun pandan, halia dan bwg2 jer utk bagi aroma tu..4 sekawan pun saya tak letak..may be boleh try laa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Letak serai aroma dia lagi menawan MZ... Try la πŸ€—

      Delete
  6. Sambal tumis tu macam memanggil2 je uncle!

    ReplyDelete
  7. Nasi lemak resipi orang dulu-dulu aromanya tak boleh lawan nasi lemak zaman sekarang ye PH.
    Mesti guna santan segar....perghhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan... Depa siap kukur kelapa & perah santan sendiri lagi 😁

      Delete
  8. Kadang² letak jugak 4 sekawan ni dalam nasi lemak. Memang lain aromanya jika ada 4 sekawan cuma daun pandan la selalu tak ada stok, sebab tak menanam, hehehe.

    Sedap nampak sambal nasi lemak, sama² kita kongsi tips memasak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paling best aroma kulit kayu manis & buah pelaga πŸ‘πŸ»
      Kita frozen kan daun pandan, itu yg sentiasa ada stok :)
      Thanks once again SK 🌹

      Delete
  9. Dah lama juga tak masak nasi lemak ni. So far makan nasi lemak pagi2. Sambal tumis ikan bilis tu memang favourite Dania.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama dgn Angah, suka sungguh sambal tumis ikan bilis :D

      Delete
  10. kyra cuti nanti nak suruh dia repeat buat ayam gunting ni jugaklah. dia pun dok belajar dari tiktok haritu masa 1st trial. rasa sedap je walaupun tak secrispy yg dijual diluar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus tu Ammi, anak dara rajin ke dapur πŸ‘πŸ»

      Delete