Saturday, 10 September 2022

Terung Cheweng

Terung Cheweng ni panggilan bagi terung pipit, di kalangan orang kampung Ummi. Nama saintifiknya Solanum Torvum (turkey berry in English). 

Pokok terung ni senang hidup. Merata-rata tumbuh di sekeliling rumah kami di kampung. Sumber ulam bagi orang kampung. Setahu Ummi masa tu arwah Tok cuma rebus buat ulam. Tak seperti sekarang, terung pipit divariasikan dalam masakan seperti sambal bilis terung pipit. Satu lagi kegunaan buah terung pipit ialah sebagai peluru senapang kayu bagi kami budak-budak haha ... Ummi tukang kutip buahnya aje. Tukang tembak of course-lah arwah Pakcik. Tukang buat senapang kayu pula tak lain tak bukan arwah Tok Wan:D 

Pokok di rumah kami ni tumbuh sendiri dalam pasu. Mungkin benihnya dibawa oleh burung. Mak Bee suruh Ummi alih ke tanah tapi Ummi tak berani, takut mati pokoknya. Sebab Ummi pernah alihkan anak pokok ni yang tumbuh meliar di dewan orang ramai tu, tanam tepi pokok nangka Tok. Tak hidup :( 

Lawa bunganya... 

Boleh dikatakan hari-hari Ummi perhatikan perkembangan pokok terung pipit ni. Excited 😆

Banyak tangkai yang berbunga tapi yang lekat buah hanya 2-3 tangkai. Takpa, rezeki takat tu je... Dapat juga merasa hasil titik peluh sendiri :p 

10 bijik je kot :D Setangkai Ummi tinggalkan di pokok, buat benih. 

Nak balik ke rumah sewa, singgah kedai sat. Beli ikan bilis dan cili. Sampai je terus masukkan bawang merah+bawang putih+terung pipit +ikan bilis dalam chopper...zretttt... zretttt....zretttt... Panaskan minyak, tumis semuanya hingga masak. Perisakan dengan garam. Dah masak, tutup api, perah sikit limau nipis. Gaul sebati pastu hidang dengan nasi panas-panas. Walah! 

Lawan tambah nasilah dengan anak3 :D 

Alhamdulillah syukur, seadanya. 


12 comments:

  1. Ooo...PH panggil terung cheweng yer..
    Kami di Pendang panggil terung belanda..
    Tang buat peluru senapang kayu tu kita sama🤭
    jadi suplier peluru untuk abang main perang-perang.Kalau takdak terung tu,buah bongor jadi ganti..
    Kalau buah cenderai kami main cak plong..
    PH tau dak " cak plong"?🤣

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ingat....ingat chap plong tu peluru dia kami sunbat surat khabar basah, gumpal jadi bulat-bulat. Kena tembak sakit juga tu 😂

      Delete
  2. Aduh terliur pula. Hehe comel-comel terung pipitnya.

    ReplyDelete
  3. tgk gmbr mak masak terung cheweng pun sedapp., nyum2

    ReplyDelete
  4. tumis dgn bawang besar, petai dan ikan bilis. mabeles!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Petai tak de, kalau ada mmg lagi marvelous kan 😋

      Delete
  5. Dulu kat rumah sewa di Bintulu ada pokok terung cheweng ni dekat belakang rumah. Tapi saya tak reti nak masak, byk buah gugur ke tanah je / jadi makanan burung. Klu ada cleaner datang rumah dieorg la suka ambik sampai satu plastik buah2 terung cheweng ni. Menyesal pulak tak belajar cara masak terung ni hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. PH pun kecik2 dulu tak reti makan semua ni Carneyz. Bila dah dewasa ni barulah reti nak makan & cuba itu ini :)

      Delete
  6. Buat sambal ikan bilis
    tepi umah jiran sblh ada tumbuh sepokok besar dah. Byk jga selalu kutip . Kawan ciknur suka mkn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ciknur suka makan tak terung ni? Masak sambal2 ni sedaplah...

      Delete