Gali pantry, jumpa Mee Sanggul yang beli masa balik kampung raya puasa hari tu. Jom la goreng buat sarapan.
Panaskan air kemudian celur sekejap Mee Sanggul ni. Jangan lama², nanti lembik meenya tak sedap.
Goreng macam masak mee goreng biasa.
Ummi tak letak kicap banyak. Memang nak color gini. Ada penampakan megi juga di situ. Jumpa 2 pek megi, campurlah sekali. Ramai nak makan, kuantiti kena lebih. Ini sarapan Jumaat lepas.
Selain kuantiti, menu pun kena lebih dari satu menu bila ramai² ada dekat rumah ni. Jadi goreng juga cucur sayur untuk menambah menu.
Alhamdulillah.
sedapnyaaaa
ReplyDeleteTeringat mi sanggul dulu-dulu.
ReplyDeleteSaya belum pernah cuba lagi mee sanggul ni sis. Nampak menarik.
ReplyDeleteSedapnya mee sanggul. Ada tambahan maggi tu lagi sedap.
ReplyDeleteJarang sangat masak mi sanggul ni. Sedap buat kering2. Dulu arwah mak selalu buat. Letak lada hitam sedap.
ReplyDeleteMacam dah lama sangat tak masak mee sanggul, sampai lupa dah kewujudannya. Dulu ada kawan supply.
ReplyDeleteKadang2 uncle pun buat sanggul... Eh? hehehehe
ReplyDeletePernah dulu mkn mee sanggul dengan sambal kawan yg bagi...rasa sedap rupanya xpernah mkn sblm tu hihi
ReplyDeleteBila dah ramai-ramai, kena kreatif bagi meramaikan menu juga bagi semua dapat merasa. Sedap mi sanggul ni, kenyal-kenyal sikit tekstur dia. Bakwan tu kejap je letak dah habis, kann...
ReplyDeleteMi sanggul? Aku belum pernah coba nih...
ReplyDelete1st n last makan dekat lumut..
ReplyDeleteAcik cleaner masakkan, buat yang jenis sup tu..sedapnya...
Macam macam nama mee.. tak pernah makan atau pokcik yang ketinggalan ni..
ReplyDeletemee sanggul tak biasa masak tapi mee siput selalu goreng je tapi aruah bapa pernah buat pengat dengan mee siput di pecah2kannya.
ReplyDeletetk pernh try mi sanggul
ReplyDeleteBagus juga habiskan apa yang ada dalam pantri.
ReplyDeleteSuka juga mi sanggul ni PH tapi kat tempat saya macam susah pulak orang nak hantar stok mi sanggul ni. Pernah cari kat tempat yang selalu beli. Saya suka mi ni sedap.
ReplyDeletesedapnya mee sanggul!
ReplyDeleteSedap mi sanggul goreng PH ni.
ReplyDeleteArwah mak dulu suka mee sanggul ni..tapi dia x goreng..dia buat mee sup..
ReplyDeleteOhh saya tahu jenis mie lebar ini. Tapi tak pernah buat, selalunya kalo makan mie tarempak khas Batam, pasti mereka pakai mie macam itu.. disebut mi sanggul ya kak. Baru tahu.
ReplyDeleteselamat menjamu selera..sedap nampak
ReplyDeleteAmmi ni asyiklah lupa nak cari stok mi sanggul. Kalau yang kat pasaran banyak yang bukan buatan Muslim so malas nak membeli.
ReplyDelete