Pagi semalam, baru berkesempatan ziarah Acik Dora yang baru balik haji baru² ni. Alhamdulillah AD dan ibu ayah mertuanya sihat² sekembali dari tanah suci.
Lama kami berborak, banyak pada mengimbau kenangan dengan arwah Abe. Berkongsi cerita, berkongsi rasa 🥹
Memang terfikir nak cari beg untuk letak telekung Ummi, yang senang capai. Yang sekarang beg telekung Ummi kongsi dengan Adik Kakak, besar saiznya. Alhamdulillah beg AD bagi ni sesuai sangat dengan kehendak Ummi. Bertambah sayang sebab pemberian orang.
AD petik juga pucuk jangguih (gajus) dan pucuk lemak ketam. Pokok² ni arwah Abe tanam. Pucuk lemak ketam tu sedap dibuat ulam, macam pucuk jangguih juga.
Semoga yang baik² saja untuk AD dan anak² 🤲🏻
baru kali pertama dengar pokok lemak ketam ni...
ReplyDeleteJarang orang kenal pokok ni. PH pun baru sekali dua makan pucuknya.
DeleteSaya pernah makan daun di atas, dijadikan ulam, di rumah makan Melayu di Penang. Saya sukaaaa sangat kak. Wangi2 jambu gitu. Apalagi makan dengan sambal belacan
ReplyDeleteIye sedap pucuknya, Rasa lemak² gitu. Makan dengan sambal belacan memang padu :)
DeleteAda nama lain tak pokok lemak ketam ni? Macam pernah nampak.
ReplyDeleteTak pasti BK.
DeleteAlhamdullilah selamat pulang dari tanah suci acik dora. pokok ketam tu rare tak pernah jumpa
ReplyDeleteJarang jumpa pokok ni Kak Mieja.
DeleteSalam singgah..berkat salam dengan orang baru balik dari Mekah, subahanallah
ReplyDeleteIn Sha Allah, semoga kita pun ada rezeki ke tanah suci juga ye Cg.
DeleteAlhamdulillah ambil berkat orang balik haji. Pertama kali dengan pucuk lemak ketam tu.
ReplyDeleteAlhamdulillah.
DeleteJarang jumpa pokok ni tapi ulamnya kadang ada di pasar tani.
Alhamdulillah...seronok dpt ambik berkat..tak pernah nmpk @ dgr pucuk lemak ketam tu
ReplyDeleteUlam rare ni Linda :)
Deletebestnya dapat makan kacang dari mekah n amik berkat haji hajah hehe
ReplyDeleteAlhamdulillah rezeki Akk :)
DeleteAlhamdulillah dapat pemberian bermakna dari Tanah Suci. Pucuk lemak ketam tu masak apa biasanya? Saya baru kenal jugak.
ReplyDeleteMakan begitu je sis, buat ulam cicah sambal belacan 😋
DeleteFirst time dengar pucuk lemak ketam...rasa dia macam lemak ketam atau warna dia macam lemak ketam?
ReplyDeleteRasanya lemak² tapi taklah ketara sangat rasa lemaknya tu SA.
DeleteTak tau kewujudan pokok lemak ketam tu
ReplyDeleteMungkin MZ panggil dgn nama lain kot... Tapi pokok ni mmg jarang jumpa.
DeleteSaya makan gak pucuk gajus tu. Makan dengan tempoyak ke...dengan sambal belacan ke....Nyumsss
ReplyDeletePucuk gajus sedap, letak dlm laksa atau nasi ulam Kedah sedapnya Ezna 😋
DeletePokok lemak ketam, first time dengar. Alhamdulillah rezeki dari Tanah Suci.
ReplyDeleteTak ramai orang kenal agaknya Kak. Atau pun dikenali dgn nama lain ikut tempat masing².
DeleteBanyak lagi ulam yang akak tak kenai rupanya.
ReplyDeletePertama kali tengok pokok lemak ketam tu.
Sy pun sama Kak :)
Delete