Saturday, 26 July 2025

Ziarah Hjh Dora ❤️


Pagi semalam, baru berkesempatan ziarah Acik Dora yang baru balik haji baru² ni. Alhamdulillah AD dan ibu ayah mertuanya sihat² sekembali dari tanah suci. 

AD jamu air zamzam dan kurma serta kekacang dari tanah suci. 

Lama kami berborak, banyak pada mengimbau kenangan dengan arwah Abe. Berkongsi cerita, berkongsi rasa 🥹 

Buah tangan untuk Ummi. 
Memang terfikir nak cari beg untuk letak telekung Ummi, yang senang capai. Yang sekarang beg telekung Ummi kongsi dengan Adik Kakak, besar saiznya. Alhamdulillah beg AD bagi ni sesuai sangat dengan kehendak Ummi. Bertambah sayang sebab pemberian orang. 

AD petik juga pucuk jangguih (gajus) dan pucuk lemak ketam. Pokok² ni arwah Abe tanam. Pucuk lemak ketam tu sedap dibuat ulam, macam pucuk jangguih juga. 

Inilah rupa pokok Lemak Ketam tu. Ummi pun baru tahu wpun dah beberapa kali ke rumah Abe ni. 

Semoga yang baik² saja untuk AD dan anak² 🤲🏻

28 comments:

  1. baru kali pertama dengar pokok lemak ketam ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jarang orang kenal pokok ni. PH pun baru sekali dua makan pucuknya.

      Delete
  2. Saya pernah makan daun di atas, dijadikan ulam, di rumah makan Melayu di Penang. Saya sukaaaa sangat kak. Wangi2 jambu gitu. Apalagi makan dengan sambal belacan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iye sedap pucuknya, Rasa lemak² gitu. Makan dengan sambal belacan memang padu :)

      Delete
  3. Ada nama lain tak pokok lemak ketam ni? Macam pernah nampak.

    ReplyDelete
  4. Alhamdullilah selamat pulang dari tanah suci acik dora. pokok ketam tu rare tak pernah jumpa

    ReplyDelete
  5. Salam singgah..berkat salam dengan orang baru balik dari Mekah, subahanallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Sha Allah, semoga kita pun ada rezeki ke tanah suci juga ye Cg.

      Delete
  6. Alhamdulillah ambil berkat orang balik haji. Pertama kali dengan pucuk lemak ketam tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.
      Jarang jumpa pokok ni tapi ulamnya kadang ada di pasar tani.

      Delete
  7. Alhamdulillah...seronok dpt ambik berkat..tak pernah nmpk @ dgr pucuk lemak ketam tu

    ReplyDelete
  8. bestnya dapat makan kacang dari mekah n amik berkat haji hajah hehe

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah dapat pemberian bermakna dari Tanah Suci. Pucuk lemak ketam tu masak apa biasanya? Saya baru kenal jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan begitu je sis, buat ulam cicah sambal belacan 😋

      Delete
  10. First time dengar pucuk lemak ketam...rasa dia macam lemak ketam atau warna dia macam lemak ketam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya lemak² tapi taklah ketara sangat rasa lemaknya tu SA.

      Delete
  11. Tak tau kewujudan pokok lemak ketam tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin MZ panggil dgn nama lain kot... Tapi pokok ni mmg jarang jumpa.

      Delete
  12. Saya makan gak pucuk gajus tu. Makan dengan tempoyak ke...dengan sambal belacan ke....Nyumsss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pucuk gajus sedap, letak dlm laksa atau nasi ulam Kedah sedapnya Ezna 😋

      Delete
  13. Pokok lemak ketam, first time dengar. Alhamdulillah rezeki dari Tanah Suci.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ramai orang kenal agaknya Kak. Atau pun dikenali dgn nama lain ikut tempat masing².

      Delete
  14. Banyak lagi ulam yang akak tak kenai rupanya.
    Pertama kali tengok pokok lemak ketam tu.

    ReplyDelete