Rancangan asal nak ke Tasik Cempaka, sebelah PPAS Bangi tu untuk beriadah. Tapi semuanya malas nak bersiap, nak golek² di bilik je. Pukul 8.30 kot baru Ummi Walid dan Angah Adik keluar. Abang Kakak tak nak ikut. Tak bawa kasut jogging la apalah alasan depa, padahal nak sambung tidur la tewwww :)
Masuk kereta nak keluar dari hotel, eh ada Pasar Tani la seberang jalan. Jogging dekat sini je la haha π€£
Malam tadi masa balik dari beli makanan untuk dinner ada night market. Tapi kami tak singgah. Tak silap nama tempat ni Laman Niaga. Ada kemudahan parkir yang luas dan nampak juga ada tandas awam yang baru dibina/dinaik taraf.
Sebelah Kuih Bakar tu tak ingat namanya tapi rasa ±macam kuih dangai. Beli juga buat raso². Bilik kami tu tak termasuk sarapan itu yang beli makanan bawa balik ke hotel.
Tapi tak beli. Walid dah beli nasi lemak bungkus.
Orang kampung Ummi panggil 'jale keladi'. Rasanya nama rasmi paku rawan kan? Ummi tak pernah makan tapi arwah Tok dan Tok Wan suka. Dalam bendang banyak tumbuh pokok keladi jenis ni. Petik je bila nak... Rebus cicah dengan air asam picit (a garam, kami sebut). Orang Baling tak sebut ayaq, tapi kami sebut a, macam sebut huruf A. A kopi, a sirap, gitewww :D
Tapi generasi sekarang jarang dah yang bercakap guna loghat Baling ni. Anak⁴ Ummi lagilah 'tak thu lasong'. Tak thu lasong tu maksudnya tak tahu langsung. Dapat sesuatu? ☺️
Walid beli Roti Tempayan. Yang ni recommended. Sedap dan lembut rotinya sampai ke petang. 1set cuma RM5, boleh pilih kuah Kari Ayam atau Kari Daging. Sebahagiannya dah makan masa sarapan, yang tak habis ni bawa balik.
Balik hotel, terjun kolam se-round lagi then checked out. Next destination pulak.
Kampung Cie panggil pucuk selimpat. Sedap buat goreng belacan.
ReplyDeleteBesar2 udang tu... udang galah ke?
ReplyDeletepernah beli barang kat sini dulu....tapi tengok sekarang lebih meriah
ReplyDeleteSeronoknya membeli-belah makanan di pasar tani lagi² ramai yg nak makan tu. Kita ni memikir takde yg nak makan, kalau tak, semua nak dibeli jugak agaknya sbb mknn kat pt ni menarikssss.
ReplyDeleteGeram plak tengok macam- macam ada...agaknya faktor umur kot ni PH , kitonyo suko pi pasar tani and pasar malam...
ReplyDeletePernah lalu tapi tak singgah, best ni macam2 ada,di Pasar Tani kan.
ReplyDeleteSayur tu wak panggil genjer.
ReplyDeletePucuk dia dan kudup bunga yang belum kembang sedap buat masak tumis kering.
Eh, hari tu Fizah duduk. Ni, PH pula duduk hotel ni. Saya pun masa duduk hotel ni dulu, ada perasan pasar tani ni, betul-betul depan hotel je. Tapi tak pergi. Waktu petang, ada pekena cendol dan mi mamak tepi nursery bunga tu. Hehe..
ReplyDeleteWaaaah saya pun akan jogging di pasar tani itu lah kalo di sana juga ππ. Kan double olahraga, olahraga kaki, dan olahraga mata π€. Lihat2 barang yg dijual.
ReplyDeleteSedap kuenya.. nasi udang tuh memang menggoda kak. Besar2 udang dia yaaa πππ
.kalo sayuran itu kami sebut genjer. Biasa ditumis. Tapi sayuran ini sempet langka sangat. Sebab zaman kom.unis sayuran ini macam simbol para orang2 komu.nis itu. Bahkan mereka buat lagu kebangsaan mereka yg judulnya Genjer-genjer. Sebab tuh sayur ini tak terlalu ramai peminat. Krn kuatir dikira pendukung mereka. Itu dulu lah.
Skr nih macam dah banyak dijual
Ammi tak pernah nampak pun pucuk rawan tu
ReplyDeleteoo Ahad pagi ada pasar tani.
ReplyDeletePaku rawan eh namanya tu.. tak reti plak cemana nak makan.
best dpt ronda2 psr tani
ReplyDeleteTak pernah rasa lagi pucuk paku rawan, tapi dengar cerita sedap betul
ReplyDelete