Tak sah kalau anak² asrama balik Ummi tak masak nasi lemak.
Jadi pagi minggu, Ahad semalam Ummi masaklah nasi lemak. Tapi bukan untuk sarapan, masak untuk makan tengahari. Paginya goreng nasi sebab ada baki nasi sejuk. Itu yang nasi lemak tu masak kendian.
Pakai beras Pusa Finest jenama Jati. Beli masa promosi pembukaan TF Value Mart bulan 3 hari tu. Cuti sekolah ni baru buka peknya, semua ada. Bolehlah pakat rasa nasi beras kayangan ni ☺️
Lauk utamanya Paru Goreng, dapat dari bahagian korban Sabtu tu.
Ketupat Palas Kakak rebus utk sarapan. Ada baki kita hidang sekali sampai ke tengahari . Semalam dia tengok Ummi buat (rebus), hari ni minta nak buat sendiri. Senang kerja Ummi lepas ni, sub dekat Kakak je la bab rebus ketupat ni.
Alhamdulillah.
# Salam takziah buat seluruh keluarga dan rakan² mangsa yang terlibat dalam kemalangan bas yang membawa pelajar UPSI dari Jertih ke Tg Malim awal pagi tadi. Terkejut sungguh bila mendapati jumlah korban yang ramai. Al Fatihah buat mereka yang terkorban. Semoga roh mereka semuanya dicucuri rahmat. Semoga dipermudahkan urusan, diberi kekuatan dan kesabaran buat semua yang terlibat.
## Anak buah Ummi ada sorang di UPSI, tapi dah final year. Tengah intern di Shah Alam sekarang. Semoga semua warga UPSI juga diberi kekuatan dan kesabaran dalam menghadapi ujian yang besar ini.
cantik beras nya panjang panjang
ReplyDeleteSedap nasi lemak.
ReplyDeleteSekarang ni nasi lenak bukan lagi khusus untuk sarapan tapi boleh dinikmati bila-bila masa.
Sedih tak terungkap dengan tragedi yang menimpa mangsa kemalangan bas. Semoga semua keluarga tabah menghadapi ujian getir ini.
alhamdulillah sedapnyaa nasik lemak! tu lah sedih dgn tragedi kemalangan pljr upsi :(
ReplyDeletealhamdulillah..sedap nampak tu
ReplyDeleteiyer...sedih sgt tgk bekalan beretarbur dlm bas tu.. Allahu.. :-(
Paru goreng, sedapnya. Ketupat palas lama tak makan.
ReplyDeletenasi lemak ni juadah my family masa pagi raya ie hasil air tgn my mom
ReplyDeleteMeriah lauk nasi lemaknya.. Mantap..
ReplyDeleteAkak baru diajar rebus ketupat palas guna rice cooker masa raya aidil fitri ritu.. lagi lah senang sebab tak perlu jaga air. Biar ia kering sendiri. Rebus malam, pagi dah boleh makan. Sebelum ni pakai dapur gas je.
ReplyDeletekak ana pula bawa balik lemang sebatang dah frozenkan sebab tak habis raya haji hari tu :) nak merendang daging korban boleh lah buat makan nanti, in syaa allah
ReplyDeletenasi lemak hari-hari makan pon tk jemu..heee
ReplyDeleteNasi lemak sekarang x semestinya makan time breakfast je...dinner pun boleh
ReplyDeletenasi lemak paru.. sedapnya... pandai ye PH buat ketupat palas, boleh open order yg frozen tu
ReplyDeleteLinda selalu beli je ketupat palas frozen... Kalau yang tu kan, dah masak pun sebenarnya, jadi lebih suka untuk kukus je.. Malas nak tos toskan air nya... Nak yang mudah je.. Haru betul
ReplyDeleteSedapnya ketupat palas. Kalau masak nasi lemak ni bukan sampai tengahari je, boleh membawa sampai ke malam juadahnya.
ReplyDeleteNanti di KL saya nak puas2kan makan nasi lemak πππ. Memang fav dan pasti saya cari tiap kali ke Malaysia π. Makanya terkadang malas pesan hotel dengan sarapan. Lebih suka cari sendiri tiap pagi
ReplyDeleteSaya ada baca beritanya π. Sediiih sangat. Semoga keluarga mereka yg ditinggalkan kuat , ikhlas , menerima cobaan seperti ini π
Kalau dapat yang garing kat luar, lembut kat dalam memang confirm bertambah nasi.
ReplyDelete