Sedap pulak Kerabu Pegaga + Bayam Brazil yang Ummi buat untuk lunch tadi. Sendiri masak sendiri puji 😅
Resepi ni Ummi petik dari buku Resepi Ibu Berpantang karya Chef Fazalina. Bila masa Ummi beli buku ni pun tak ingat dah. Tiba-tiba datang mood nak mencuba...
Resepi asal Kerabu Pegaga tapi Ummi olah dengan menambah bayam Brazil dan daun selom. Semuanya Ummi petik dari belakang rumah je alhamdulillah.
Sengaja Ummi tak potong daun pegaga dan bayam Brazil tu... Ikut Chef, pegaga tu dipotong kecil. Terpulang...
Resepi: Kerabu Pegaga + Bayam Brazil
Sumber: Buku Resepi Ibu Berpantang karya Chef Fazalina
Bahan-bahan
Pucuk pegaga
Daun bayam Brazil
Daun selom - dihiris
1 biji cili api - Ummi tambah
Ikan masin - bersih, potong kecil, tumbuk
Bahan tumbuk
Bawang merah
Bawang putih
Lada hitam
Cara-cara
1. Nyalakan api kecil dan panaskan kuali.
2. Masukkan bahan tumbuk dan ikan masin. Sangai hingga sedikit kering especially bawang-bawang tu. (Ummi tak suka bawang mentah). Tutup api.
3. Di dalam bekas, satukan dedaun, cili dan bahan yang disangai. Gaul sebati. Siap.
Tak perlu garam sebab dah ada ikan masin. Terpulang jika nak menambah gula atau jus limau. Kalau Chef marah, jangan cari Ummi haha...
Simple, sedap dan sihat menu ni.
Selamat mencuba 🤗
Oh ada penggunaan ikan masin.
ReplyDeleteKalau ada Kerabu macam ni, lauk berkuah sy Tak pandang dah, hihi
ReplyDeleteSajian berkhasiat dan menyihatkan.
ReplyDeleteDitambah pula ikan masih tumbuk dalam kerabu tu, sedapnya!
Tentu sedap dan menyelerakan
ReplyDeleteUlam ulaman lazat ni. Banyak khasiat juga
ReplyDeletemacam boleh cuba nanti sebab resepi nya macam simple
ReplyDelete