Wednesday, 22 July 2020

Kuah Spaghetti Bolognese Homemade



Hari ni menu Western untuk bekal anak-anak ke sekolah. First day all of them going back to school. Alhamdulillah takde drama di rumah, walaupun dah berbulan tak ke sekolah. In fact they are eager to go back to school. 

Chaotic betul time parents pick up kids tadi. Masing-masing lupa nak jaga jarak social, berkerumun. First day, masing-masing kelam- kabut.... Dengan parking penuh, traffic jam sampai ke selekoh tajam tu, hari pun panas, lapar nasi semua ada. Hampir nak 'jadi hijau' belaka tadi 😅

Berbalik pada resepi di atas...


Kuah Spaghetti Bolognese Homemade
Sumber: Sirap Limau.

Bahan-bahan
8-10 biji buah tomato segar - Ummi letak 4.5 biji
2 biji bawang holland - 3/4 biji
1 labu bawang putih - 7 ulas
1/2 tin kecil tomato puree - 3/4 tin besar
Sedikit lada hitam
Sedikit oregano - tak letak
Bebola ayam - guna meatballs
Garam / gula perang secukup rasa
2 keping keju - Ummi tambah
1 kiub ayam - Ummi tambah
Sedikit air
Minyak untuk menumis -Ummi guna minyak zaitun

Cara-cara
1. Kelar buah tomato pada 4 bahagian (macam nak potong 4, tapi jangan sampai putus). Tujuannya nak mudahkan kopek kulit tomato tu nanti.
2. Didihkan air dan masukkan tomato hinggalah tomato masak dan lembut isinya.
3. Bila dah cukup masak, bolehlah diangkat dan masukkan pula dalam 1 bekas air sejuk. (Ummi toskan dan biarkan sejuk. Kulit tomato dah terkopek. Bila sejuk, just peel it off).
4. Potong kasar dan kisar bersama, sedikit air. Kisar kasar ye.
5. Panaskan minyak. Tumis bawang hingga layu.
6. Masukkan tomato yang dikisar tadi, sedikit air, tomato puri, lada hitam, kiub ayam dan oregano. Renehkan seketika.
7. Masukkan bebola daging. Didihkan sebentar.
8. Perisakan dengan garam dan gula. Siap.

Tips:
Jika hendak dijadikan sarapan/bekalan, seeloknya masak kuah di sebelah malam sebelumnya untuk rasa yang lebih enak.


Versi homemade ni lebih jimat dan sihat sebab guna tomato segar. Pilih tomato yang merah (masak), manis sikir. Untuk jimat masa, kuah boleh dimasak awal jika bercadang untuk dijadikan bento keesokannya. Lebih enak sebenarnya sebab bahan-bahan dah sebati dan mesra.

Suka Ummi bila anak-anak cakap sedap. Semua bawa balik bekas kosong je tengahari tadi :)

8 comments:

  1. Risau la denga social distancing anak- anak kita ni...kakak dania memang kena suruh bawak bekal..nasib dia jenis faham dan ikut je...dari kecik memang dia bawak bekal pi sekolah sampai dh tingkatan 4 ni

    ReplyDelete
  2. Nanti cuba, kena cari tomato yang ranum.

    ReplyDelete
  3. wahh ni betul2 fresh ni PH , kak ana follow sini #79 :)

    ReplyDelete
  4. Bertuahnya anak2, dpt tapau spaghetti homemade & sedap. Mesti dorang happy.

    ReplyDelete
  5. Belum pernah try buat kuah sendiri lagi...selalunya guna yg dah siap je.. senang kerja hihi...
    Seronoklah kan bila anak anak makan habis.... rasa berbaloi je blend tomato mlm tadi hihi

    ReplyDelete
  6. sama la kak. sekrang ni pagi2 buat bento anak.. boleh juga try resepi akak ni. nmpk sedap

    ReplyDelete
  7. suka kalau mak bekalkan makanan p sek dlu..
    skrng jarng budak2 bwk bekal.. lepas pkp ni je nampak kembali trend ni. tapi bagusla sbb kita tahu apa yang anak2 makan kan..

    ReplyDelete
  8. seronok juga sediakan bekal untuk anak anak. bawa bekal boleh jimat dan senang anak anak nak makan nanti.

    ReplyDelete