Rezeki hujung tahun, jemputan kenduri sewaktu balik kampung tak putus². Bertambah nikmat, dapat menikmati hidangan Gulai Batang Pisang beberapa kali di tempat kenduri.
Namanya batang pisang, tapi yang diambil sebenarnya umbut pisang.
Ini di kenduri Reunion KHJ.
Paling authentic, paling sedap sebab dimasak dalam kawah. Tukang masaknya pula, Paksu Fadhil, anak bongsu arwah Chey Pak Teh yang semestinya mewarisi kemahiran arwah ayahnya.
Pinggan Ummi penuh sebab anak bujang ambilkan nasi dan lauk, ikut selera dia yang tengah membesar. Pujian untuk Abang sebab dalam tu dia cedok sekali hati, paru kesukaan Ummi.
Bawak Tok Ayah dan Tok Umi makan kenduri di Titi Tampang, Chuping Perlis. Tak sangka orang Perlis pun bergulai batang pisang juga. Lauknya ringkas, Gulai Batang Pisang dan ikan masin goreng. Tuang sekali Kicap Istimewa Mudim penambah rasa.
Gulai Batang Pisang versi Tok Kodiang. Makan di rumah Maklong sebelum kami bertolak balik ke Gombak.
Tiga kali makan lauk tradisi ni, puashati alhamdulillah.
Nampak kami sampai, Tok Cik Puziah jemput makan juga. TCP buat makan² untuk besan yang nak balik KL, jemput sekali jiran-jiran terdekat. Majlis sambut menantu Sabtu, kami di Baling. Kami pilih ke rumah Cik Nora dulu, sebab nampak Geng Jitra tengah makan di situ.
Sedap lauk TCP ni; gulai udang dan kerabu bunga betik. Terliur Ummi tengok tapi tak mampu nak makan dah. Jamah kuih dan buah je, sebab dah makan nasi di rumah Cik Nora.
Alhamdulillah lumayan rezeki bila balik kampung :D
SA gulai kawah umbut pisang camput paru hati and limpa ni, pernah makan kat Jitra rasanya masa kazen SA kahwin...sedapnyaaa..lama x makan...
ReplyDeletegulai ikan nyok2 pun sedap...
ReplyDeletelauk-lauk kampung mmg sedap.. dah la fresh br ambik dr pokok terus masak
ReplyDeletelauk-lauk org kedah ni boleh buat org luar jatuh hati la...
ReplyDeleteBaca komen Afzan kat blog saya...terus terjah mai sini..wa menu kampung kita...sukaaaa
ReplyDeletefuhhhhh gulai batang pisang sedappppp betul ni!
ReplyDeleteaahhh.... akak paling suka kalau kenduri kat utara sebab masakan gulai batang pisang diorang ni.. soooo syedapppp
ReplyDeletepernh pegi umh kwn husband wife die org kedah masak menu gulau batang pisang tp kita mkn kuah & daging dlm gulai tu sbb tk mkn umbut pisang hehe
ReplyDeleteLama tak makan gulai batang pisang tu.. Susah juga nak jumpa menu tu di kenduri..
ReplyDeletesedap sangat ni PH gulai batang pisang, haah bukan batang tapi umbut bahagian tengah yang lebut tu kena pandai masak dia kan :)
ReplyDeleteTak pernah lagi rasa gulai batang pisang. Camne rasa dia kak. Maksudnya, umbut pisang tu rasa camne. Sama macam umbut kelapa tak?
ReplyDeletewaduhh, wak dh lm x makan gulai btg pisang dulu2 suka., huhu
ReplyDeleteuiiii...lauk nostalgia
ReplyDeletePerlis ni jarang-jarang juga laa menu gulai batang pisang. Tapi kakau kenduri area kedah kebanyakkannya dah jadi menu wajib
ReplyDelete