Wednesday, 19 July 2017

Kenduri kahwin, kenduri aqiqah, kenduri kesyukuran naik haji, open house semua kita balun... 😆


Door gift dari Hj Aleman & keluarga. 

Sabtu lepas ada 3 jemputan kenduri tapi kami pergi dua je; satu di Sri Gombak, satu di Ampang. Jemputan kenduri bday & open house member di puchong terpaksa dilupakan. Anak2 kurang sihat lagipun jalan sesak kemain, punyalah ramai orang keluar beraya. Bayangkan dari ampang indah ke hotel flamingo tu sejam! 

Tapi we have no regret especially kenduri aqiqah Adik Adam kat ampang tu. Adventure sungguh nak ke rumah atok Adam ni. Naik bukit turun bukit sampai gayat Umi. Paling Umi takut time daki bukit, takut kereta mengundur sebab bukitnya tinggi dan cerunnya tajam. Kalau tak kerana kenduri ni, tak tahu pun ada penempatan di sini. 

Ini dah hampir ke bawah. Time naik Umi asyik mengucap je 😉. 

Mula tu macam nak give up dah sebab we had no idea where the place is. Tanya adik sorang ni tengah cycling dia pun tak tahu. Guna waze, bateri phone Walid pulak habis. Phone Umi pun nyawa2 ikan je baterinya. Sudahnya tawakkal je. Sampailah jugak. Dapatlah jumpa ayah Adam yang terpilih jadi petugas kesihatan sempena musim haji tahun ni. Dah berangkat pun kelmarin. Seronok sangat bila dapat raikan tetamu Allah ni. Kira 2-in-1 lah kenduri ni, aqiqah baby afaq dan kesyukuran ayah Adam dapat ke tanah suci. 

Air menet as a door gift. Anak2 excited nak buka tudung botol buat main ceper 

Sebelum ke sini, kami ke wedding di sri gombak dulu. Pun naik bukit jugak sebab Walid park kereta kat luar pagau. Umi dahlah pakai heels gagah jugaklah jalan kaki naik bukit nak ke dewan tu. Takpe exercise 😉

Hari ahad kami ke putrajaya. Pun kenduri kesyukuran naik haji. Ex-officemate Walid nak berangkat 26/7 ni. Bila kita pernah merasa pengalaman naik haji, setiap kali dapat berita kawan2/saudara mara/jiran2 ke dapat pergi haji, perasaan tu sangat happy. Rasa teruja nak peluk cium tetamu Allah ni. 

Dari putrajaya kami ke puncak alam, open house ex-officemate Walid juga. Ini pun first time kami sampai ke puncak alam. Takde lah di puncak sangat pun hahaha... Rumah atok Adam semalam tu baru betul atas puncak bukit! Kat putrajaya tadi Umi makan nasi putih lauk ikan keli, kat sini makan nasi tomato pulak 😁 maunya tak montel 😄 

Werkend ni nak makan nasi minyak lagi  lalalalala.... 


Monday, 17 July 2017

Cheesekut



Inilah kek anggur yang Umi cakap semalam tu. Umi letak buah anggur as a topping. Sebab tulah Angah panggil kek anggur 😁

Orang dah berzaman try resepi ni, Umi baru nak cuba. Inipun sebab hari tu rasa cheesekut Uda buat terus rasa nak buat juga. 

So bila Walid cakap office dia buat jamuan raya and dia nak bawa food juga Umi pun buatlah cheesekut ni. Resepi dari blog Farah Sanusi, doktor gigi yang cantik manis orangnya. 

Guna 4 bahan ni je; 


Topping tu Umi letak buah anggur sebab nak bagi lebih attractive. Nanti nampak nestum kan takut orang dewasa kureng sikit nak makan as compared to kids. 


Seronok bila Walid cakap licin cheesekut tu. Lady boss pun tanya siapa buat? Hehe kembang setamanlah Umi bila orang makan sampai habis kan... 


Untuk jamuan raya sekolah Angah pun Umi buat cheesekut anggur ni juga. 

Sunday, 16 July 2017

Jamuan raya sekolah anak2...


18 Syawal | 12 July

Hari rabu sekolah Abang buat jamuan raya. Seperti biasa setiap kelas dah ditentukan menu yang perlu dibawa. Kelas Abang kena bawa aneka kerepek. Umi beli maruku je. Yang kelakar bila tanya Abang habis tak maruku kita? Dengan sedih dia jawab, itu yang Abang malu tu, takde sapa nak makan :( hahaha... Rileklah Abang, dah orang lain bawak spaghetti, bihun, makcik kantin buat nasi tomato, cikgu2 gotong royong masak rendang memang lah tak laku maruku kita. Kerepek semuanya buat kudap-kudapan depan TV sedap lah :p



Berbalang-balang kerepek/maruku/rempeyek memang lah tak habis kan...

20 Syawal | 14 July

Turn sekolah Angah pula buat jamuan raya. Seperti biasa juga, konsep potluck. Dia request Umi buat 'kek anggur'. Umi layankan aje... Nanti Umi share resepinya :)


Cikgu susun ikut yang sama tone warna baju melayu. Cute la pulak 

Sebelum ni sikit je gambar dia. Dah jadi abang besar (6 tahun) di sekolah sekarang kurang lah pemalunya 


Ini bukan tukar baju tapi gambar sambutan hari guru hari tu. Cikgu baru forward.  Kita copy je buat kenangan.

Meriah raya tahun ni, sampai penat rasanya asal hujung minggu je keluar beraya. Tapi apapun  alhamdulillah rezeki kan... Wajib disyukuri.

Friday, 14 July 2017

Sabtu makan kenduri., Ahad beraya di rumah paklong tapi...


Sabtu lepas kami ke shah alam, makan kenduri aqiqah anak ke-3 dan ke-4 pasangan SA & AS. Keluar rumah pukul 2.15, sampai di rumah kenduri pukul 3.45! Jam punyalah teruk especially kat tol, sebelum dan selepas tol. Pakat berebut nak bayar tol agaknya :p

Ini baru dekat Duke. Jauh lagi perjalanan time ni. 

Kami gerak lambat sebab pagi - t/hari angah ada ujian kemasukan sekolah SRAI. Doakan ye agar angah berjaya dalam ujian tersebut.


SA & AS ni member rapat both Umi & Walid. Kami sama2 aktif dalam students' society masa uni days dulu. Dah berbelas tahun berkawan, ukhuwah masih utuh. Sekarang ni depa menetap di luar negara, jaranglah dapat berjumpa except bila ada kenduri macam ni. 

Selain dapat jumpa tuan rumah, terjumpa juga board member yang lain; Nen & Effa. Borak sakanlah kami. Nen paling lama Umi tak jumpa. Last jumpa time open house rumah abg dia 4 years ago kot. Effa jumpa last 2 years kot, masa kenduri member nak pergi haji. Lama nau tak jumpa, ingatkan baru lagi hikhik... 

Gambar tak sempat Umi nak snap sebab asyik dok perati Abang Kakak makan/minum takut tertumpah kat karpet mahal orang ada-ada hahaha... SA ni mak dia ber'darah kuning' tau...but depa semua sangat2 humble. Very nice people. 

Ada gambar pun ramai2, too personal to be shared here. Kita belanja gambaq Kakak ja lah; 

Baju sponsored by K.Aida, jeans maklong ammar sponsor. 

Esoknya kami ke rumah paklong, Abang sulung Umi. Beza umur Umi dengan paklong ni 20 tahun lebih, macam ayah dengan anak. Time Umi duduk asrama (sekolah menengah) dulu, kebanyakan kawan2 Umi yang anak sulung, umur ayah depa baya-baya paklong lah. Rumah paklong ni rumah wajib lah Umi bawa anak2 beraya, sementelah paklong pun sekarang dah tak larat nak drive balik kampung. Dah dua tahun beraya di KL je. Anak cucu yang balik beraya dengan dia di sini. Banyak jasa paklong ni, sara kami adik beradik sampai ke university. 

Thanks maklong ammar sponsor baju Adik :) 

Tapi sayangnya, bila kami sampai paklong baru je bertolak ke Ipoh. Maklong sorang je yang ada. Abg aniq ada tuition, abg Anas keja. Kesian abg aniq, raya2 pun kena tuition hehe. Hari ahad pula tu. Kejap je la kami di sini. 

Ikutkan petang ada jemputan open house di kajang tapi tak larat dah. Rasa serik nak mengharung jem macam semalam. Lagipun Walid puasa. Next year ye paklong aP :)

Esok lusa pun ada jemputan. Kita cubalah penuhi setakat termampu. Anak2 pun kurang sihat ni, bergilir-gilir pulak demamnya. Moga dipermudahkan. 

Tuesday, 11 July 2017

Eid 2017 ~ ex-officemates Walid datang beraya...



13 Syawal|7 July (Friday)

Ingatkan 5-6 orang atau paling ramai pun 10 orang je, rupanya hampir satu department datang beraya di rumah kami jumaat lepas. Adalah dalam 50 orang kot termasuk kanak2. Semua ni geng ofis lama Walid.

Menjelang hari kejadian, the no became double 😉

Menu? 
1) Nasi minyak, ayam goreng berempah, dalca, acar timun, acar buah & papadom
2) ketupat palas & rendang Ayam
3) nasi impit & kuah kacang
4) buah epal & oren
5) air sarsi 
6) kuih raya 



Khamis tu Umi dah siap beli barang kering.  Beli sekali flask nasi dengan bekas air yang besar tu. Ketupat palas pun balut dengan Tok siap2, simpan dalam freezer. Nasi impit pun Umi rebus siap2. Jumaat pagi baru beli barang basah. Balik rumah setelkan urusan anak2 bagi makan kenyang2 baru Umi start masak. Untuk menjimatkan masa, minyak juga tenaga ayam tu Umi rebus dulu then perap dengan serbuk ayam goreng berempah yang kebetulan Umi jumpa masa beli grocery. Rempah keluaran syarikat dari kelate. Petang tu menjelang maghrib baru Umi goreng ayam tu. Kejap je. 

Alhamdulillah makanan semua cukup dan berbaki sikit je. Cukup untuk kami sarapan next morning. 

Bila ada gathering macam ni memang seronok sangat. Anak2 pun suka sebab ramai kawan dapat main bersama. Gambar tak banyak snap sebab Umi Walid sibuk layan tetamu. Suruh Abang ambilkan semuanya bergegar! 


Jujurnya awal tu rasa macam tak mampu nak masak untuk crowd yang besar macam ni but alhamdulillah dipermudahkan segala urusan. We did our best, the rest we leave it to Allah. 

Hope everyone were happy. Indeed it is our honor for having all of you. 


Sunday, 9 July 2017

Alif Homestay, Baling



Credit :owner. 


Ikutkan tahun ni turn beraya di Jitra tapi kami sepakat nak tunaikan hasrat Tok nak beraya di kampung. Di usia Tok yang dah hampir 80 tahun ni, kalau mampu segala hajat Tok,  Umi nak tunaikan. 

Tahun lepas menginap di Village Hotel memang selesa cuma tak boleh kita nak memasak bagaikan. Jadi tahun ni kami pilih home stay. 


Bila dah contact 2-3 home stay tapi semuanya fully booked, Umi dah cuak. Time ni before puasa. Akhinya rezeki kami dapat bertamu di Alif Homestay. Sukanya Umi bila owner cakap boleh masak, ada dapur semua disediakan. Terus Umi plan menu raya 😆

Master bedroom ada air-cond

Second bedroom


Third bedroom


Asalnya kami booked 2 malam je, tapi bila sekolah dapat cuti ganti on 23/6 tu kami tambah lagi satu malam. Harga sewa semalam rm160, tapi owner bagi diskaun rm150/semalam. Alhamdulillah rezeki. 

Umi ajak sekali pakcik & keluarga join sebab nak gembirakan Tok. Mula tu pakcik macam liat je nak join, takut sempitlah, sesaklah ramai budak2. Tapi bila Umi sent gambar home stay ni, sampai 2 malam pulak depa tidoq situ 😁


Rumahnya selesa, bersih dan baru. Ikut info dari Cg Salim, abang ipar owner merangkap pengurus home stay ni, taman ni baru 2-3 tahun dibuka. Keadaan rumah sangatlah elok. Rumah semi-d, ada kawasan lapang tepi rumah jadi port anak2 bermain dengan sepupu2 depa. Tok pun rajin je menemankan cucu2nya bermain di luar. 



Bila menginap di home stay ni terasa sangatlah macam berada di rumah sendiri sebab kelengkapan rumah semuanya lengkap. Yang paling Umi suka selain dapat memasak juadah raya di dapur yang disediakan, dapat juga Umi basuh baju sebab mesin basuh juga disediakan. Sabun basuh pun ada tau! Tapi kami tak guna pun, bawak sabun sendiri hehe... 

Token from the owner for our buka puasa. Kind gesture that warms our hearts 😁

Ada rezeki memang nak menginap lagi di sini. Tqvm En Khidir for having us. It was a memorable experience especially for the kids. Sampaikan depa asyik dok tanya bila lagi nak pegi rumah atok (cg salim) hehe... Cg Salim ni rupanya pernah mengajar makcik di sekolah menengah dulu. What a small world! 

Ambik toto bentang depan TV, ambik kusyen buat bantal macam kat rumah sendiri kan? 

Ini kira episode akhir cerita raya Umi sepanjang seminggu di kampung, dari kisah menjelang hari raya hinggalah kisah teroerangkap dalam traffic jam on the way balik ke KL. Nantikan kisah raya kami di KL pulak hahaha... Bertabahlah ye, rayakan sebulan 😉

Wednesday, 5 July 2017

Eid 2017 ~ menjelang hari raya...


Dah macam drama bersiri pulak entry raya tahun ni :) tahun lepas ciput sangat coretan raya Umi. Tahun ni kira balas dendamlah... Kita tulis banyak2 kat blog ni. Senang nak rewind balik memori beraya tahun ni.

Jumaat 23/6 tu kami bertolak balik kampung. Keluar rumah 6.40 pagi, sampai baling 3.30 petang termasuk berhenti 3-4 kali untuk ke toilet, Walid took a nap kejap and solat jumaat. Elok sampai pekan gerik elok orang azan. The boys solat jumaat while the girls makan dalam keta. Nasi & lauk pauk baki sahur tu Umi tapau semua. Rezeki Kakak & Adik. Sementara abang2 pergi solat boleh lah depa makan. Nanti kesian pula sebab abang2 puasa. 



Lauk berbuka/sahur hari tu. Kerutuk ayam & sotong telor masin. 

Teruja Umi bila nampak signage ni. Baling pun dah ada uptown! Ingat nak meronda malam tu tapi makngah cakap tak best pun. Lagi happening dekat Batu 42. 



Lega dan seronok rasa hilang penat bila sampai ke home stay. Rumah baru, cantik dan bersih. Jom la kita tidoq seround dulu :) dah janji dengan makngah nak buka puasa di rumah dia, so tak payah masak dah. 

Petang tu pergi pasar malam kupang dulu. Beli bahan mentah untuk buat rendang dsbnya. Umi hampir 'gila' bila tengok barang2 alahai murah sungguh. Rasa semua nak beli. 

Serai yang segar bugar segenggam dewasa ni baru rm2 seikat. Umi angkut 2 ikat. Terung ulam tu rm1 je sepinggan. 

Ini pun Umi beli juga. Besen besar 2 bijik tu rm4. Tapis tu rm3 je. Esoknya buat ketupat terus rasmi. Ikut hati nak beli macam2 lagi tapi takut tak muat keta hehe...


Hat ni Umi tak beli, dapat free :p tauke kedai kain 1Malaysia bagi... 

Sampai rumah makngah elok2 time nak berbuka. Bertuah punya adik :D Kak masak kari ikan kembung dengan empulur jagung. Waduh enak bangat! Empulur tu fresh dari ladang, terasalah manisnya. First time Umi makan empulur jagung masak kari ni. Lepas tu, ada ulam pisang muda rebus. First time juga Umi try. Sedap! Ini yang Umi suka kalau makan nasi kat rumah makngah, kari makngah first class. Lepas tu ulam selalu yang rare. Ada sekali tu ulam pucuk lemak ketam. Jangan kata Umi tak pernah makan, Tok pun tak pernah! 

Esoknya Umi dan Tok balut ketupat. Periuk besar pinjam dengan makngah. Daging pun order suruh makngah beli siap2. 


Umi sempat lagi ke pekan baling. Lagi sekali nak 'gila'. Terus cakap dengan Walid, kalau duduk sini kaya raya kita B, barang murah2.  Hahaha...

Suasana pasar pagi tu. Ramai anak rantau dah kembali ke kampung halaman. 

Tau apa Umi beli kali ni?

Kuali besar sebiji, kuali kecik sebijik. Dah murah kita angkat je la. Tiga puluh ringgit ja dua bijik tu. Semalam Umi tengok kat kedai di sini, lebih kurang saiz kuali besar tu, rm33. Fixed price. Kat kedai ni bole tawar menawar lagi. Dari rm36 total dapat rm30. Harga adik beradik kata tauke tu :p

Ini pula aktiviti anak2. Pancing semua dalam lubang menggunakan kemuncup. Benda baru bagi depa. Pakcik la mengajar ni. 


Malam raya tu apalagi main bunga api la depa. 


Adik pun takmau kalah. Jalan sana jalan sini tengok depa main bunga api. 

Bahagia tengok Tok rilek bersantai tengok cucu2 main bunga api. Dah lama tak rasa suasana macam ni. This is just a beginning insha Allah. Kita bahagiakan orang Allah bahagiakan kita. Aamiin.


Tuesday, 4 July 2017

Eid 2017 ~ raya keenam liat nak balik KL


OOTD T-shirt Australia Walid beli di Perth hari tu.
Dah macam kembar Angah & Kakak :) 

Bila dah seminggu di kampung, jomlah kita pakat balik ke pangkal jalan hehe... Pukul 9 bertolak dari Jitra, pukul 10.30 sampai baling. Ikutkan taknak singgah rumah Kak tapi Kak ajak makan laksa dulu, kita layankan je. Rezeki jangan ditolak ye dak? 

Aktiviti wajib dalam kereta, makan kuih raya le.
Habis sebalang popia nestum Horlicks Umi. 

Since kami ikut jalan dalam, baling-pengkalan hulu-gerik-lenggong-k.kangsar jalan memang clear. Banyak kenderaan tapi lancar. Singgah solat jumaat di masjid tepi jalan di gerik. Ikutkan Umi nak bentang tikar makan nasi bekal bawah pokok depan masjid tu je, tapi Walid taknak. Nak singgah di tol k.kangsar. 60 kilo lagi tu. Umi dah lapaq nasi :( 

Mujur Walid akhirnya berhenti di Dataran Lenggong. Ada karnival raya di situ tapi Umi dah tak selera nak shopping walaupun murah2 juga harga barangannya. Lepas raya kan, asal balik modal pun OK kot. 


Nasi jagung Tok Umi bekal kan. Tomyam baki BBQ rumah maksu pun ada. Alhamdulillah rezeki, kita makan je. 


Bila masuk je highway dah jammed. Merangkak-rangkak kenderaan nak melepasi terowong menora. Umi perasan ada 5-6 buah kereta terpaksa berhenti di bahu jalan, overheating. Ada Umi nampak family dengan anak2 kecik macam kami. Umi hanya mampu doakan agar Allah mudahkan urusan mereka. Nak tolong tak mampu. Lagi satu, bila kita nampak orang lain ditimpa musibah, kita kena DOA untuk mereka dan untuk kita juga agar terhindar dari musibah yang sama serta bersyukur kerana kita selamat. 

Akhirnya Umi roger makcik, inform nak tumpang bermalam. Tak larat dah. 9 jam dalam kereta baru sampai Ipoh! Esok je la kita balik KL. Isnin baru sekolah :p

Kenangan di rumah sewa makcik. Lepas ni depa nak pindah masuk rumah sendiri. Alhamdulillah. 

Next morning tu terus pecut balik rumah. Mendobilah kerja Umi sehari dua ni. Lepas tu nak kemas rumah. Cari cadar nak tukar, terjumpa pula curtain. Umi pun tak ingat dah curtain ni. Boleh lah kita gantung sebagai curtain raya :D 

Time tempah curtain ni glemer manik jurai2 tu. Inspirasi dari Eric Leong :)