Wednesday, 29 November 2017

Melencong ke Merida & Cancun, Mexico


Sengaja Umi letak tajuk melencong, bukan melancong sebab Walid ke Mexico atas urusan kerja πŸ˜‰ kalau pergi melancong wajiblah Umi ikut hihi...

Kebetulan hari jumaat tu public holiday di sana jadi adalah sikit masa untuk Walid berjalan-jalan makan angin. Cantik sebenarnya Mexico ni. Walaupun Umi hanya tengok gambar je tak sangka rupanya it is a beautiful country. 


Mula-mula Walid ke Merida dulu. Di sini banyak tempat tinggalan sejarah, antaranya muzium dan gereja tinggalan penjajah. Mexico ni dulu tanah jajahan Sepanyol. Merida ni bandingannya macam 
Bandar Melakalah. Banyak bangunan lama-lama yang cantik. 





Nampak tenang je bandarnya. Kat sini Walid naik bas double decker macam kat KL tu round the city. 


Cantikkan awan tu..langit pun biru je... 

Dari Carmen ke sini around 3-hour drive so depa check in dekat hotel. The next day they traveled to Cancun. Di Cancun ni memang happening, sebab sinilah tourist spot. Subhanallah cantik sungguh pantai di Cancun ni. Patutlah jadi tumpuan pelancong. Kalau dekat, teringin juga nak pergi 😁 



Ada ikan jaws kot πŸ˜…



Ada Hard Rock Cafe, Hard Rock Hotel semuanyalah especially US related business sebab ramai tourists from the US. Boleh berurusniaga dengan matawang US dollar di sini. 




Dah ke Hard Rock haruslah beli T-shirt kan?


T-shirt tu untuk Walid lah. Umi dengan anak2 dapat juga, t-shirt Merida & Cancun. Ada jugaklah kenangan dari Mexico. Tanda mata dari Amsterdam pun ada juga, alhamdulillah. 





Satu perkara yang Umi perasan setiap tempat yang Walid ziarah tu ada sign board besar dan colorful. Memang jadi spot wajib untuk bergambar. 




Di sini Walid que almost 1/2-hour utk bergambar. 


 Stay tune. Kalau rajin nanti Umi nak share pasal hotel2 di Mexico ni pula. Manalah tau ada yang teringin nak ke sana πŸ˜‰. 


Monday, 27 November 2017

Jamuan akhir tahun anak2...


Alhamdulillah sesi persekolahan anak2 Umi untuk tahun ni berjalan dengan lancar. Setiap hari Abang & Angah bersemangat je nak ke sekolah. Takde insiden yang tak diingini. Cuma sesekali Abang mengadu kawan2 kacaulah, tak bagi main bolalah... Angah pula asyiklah kena 'kacau' dengan Azfar haha... Anyhow semuanya OK,
alhamdulillah. 

Minggu akhir persekolahan hari tu sibuk betul Umi. Sibuk dengan jamuan akhir tahun anak2. Ini baru 2 orang sekolah, tahun depan bertambah lagi sorang, Kakak. 

Isnin hari tu jamuan kelas Abang. Konsep potluck. Dia request Umi masak nasi goreng. "Nasi goreng Umi ni lain dari yang lain....best in the world kot". Amboi kemain dia mengayat. Sampai Umi pun cancel nak buat pulut kuning haha... 


Plain je nasi goreng Umi ni. Tak sempat nak hias bagai. Janji sedap 😝

Penuh meja dengan macam2 food. Murah rezeki anak2 ni. 

Kecur tengok rambutan segar bugar ni.
Fresh dari kebun ni. Ini dari Adam. 



Dadih dari muiz. 

Rabu ambik report card Abang. Ingat nak ngeteh dengan mommies 3 Cerdik tapi masing2 ada hal, carry forward hari khamis. Bonding antara parents kelas Abang ni memang strong. Sebab tu kalau ada apa2 event je 3 cerdik memang havoc sebab parents depa very supportive & sporting belaka. 

Khamis pagi tu jamuan Pasti Angah.  Mulanya Umi plan nak goreng macaroni tapi tersilap cakap spaghetti. Terus dia bagitau Cikgu nak bawak spaghetti. Dia cakap cikgu suruh umi buat spaghetti carbonara haha... Cikgu sorang ni tengah preggy, so Umi layankan aje. Entah betul ke tidak Cikgu request tak tahulah tapi kot betul Cikgu tu mengidam elok juga Umi tunaikan hajat dia. Tak rugi gembirakan orang... 



Ini pun makanan penuh meja juga.
Sampai ke porch Cikgu atoq 😍

Sebelah petangnya jamuan kelas tuition BI Abang. Jamuan ni lah yang mommies 3 cerdik 'hijacked' πŸ˜† mak2 pulak yang terlebih excited. Food memang mama ainun tempah banyak pun. Nak habiskan duit yuran yang collect setiap bulan. Next year ada yang tak sekelas, ada yang tukar sekolah. Mommies pun bawak food macam2 juga.

Fruit platter Umi yang dah senget benget kena 'hempap' dengan Abang. Umi suruh pegang letak atas tangan, dia pegi peluk bag tu. πŸ˜‡

Vitagen antara sumbangan mama Ammar.


Spaghetti bolognese packed kecik2 macam ni senang nak makan. 

Seronok anak2 dapat hadiah dari Teacher Syaza. 

Star of the day, kuah durian.
Sumbangan tauke durian, mama  iman :) 



Jumaat tu Pasti Angah sambung lagi sesi makan2... Budak2 tadika, tank kecik hikhik... Cikgu simpan sebahagian kek2  semalam tu bawak keluar hari jumaat. Kebetulan Mia pun sambut birthday in advance. Parents dia hantar kek juga. Kenyang makan kek je lah Angah hari tu.





Selamat bercuti! 

Thursday, 23 November 2017

Kembara Bumi Mexico



Alhamdulillah rezeki Walid 'terbang' ke luar negara sekali lagi tahun ni. Jika bulan puasa lepas Walid terbang ke Perth, kali ni makin jauh langkahnya, ke Mexico. Tempat yang dituju ialah Ciudad Del Carmen, terletak kira2 900km dari Mexico City.





In flight snacks, came with a beautiful message. 

Perjalanan ke bumi Mexico sangatlah panjang, tiada direct flight dari KL ke sana. Options yang ada ialah transit di London atau Amsterdam. Pilihan Walid KLM, Dutch airlines jadi singgahlah di Amsterdam selepas > 13 jam dalam flight dari KL. Semasa transit selama 6 jam di Amsterdam Schiphol Airport sempatlah Walid mandi, tukar baju dan berehat di KLM lounge. Since Walid  is a registered member under one of Skypark Priority, dapatlah privilege berehat di KLM lounge ni. Another privilege is priority check in thru fast lane counter. Tak payah que panjang2 utk check in.



Dekat KLIA, the card holder boleh lepak dekat MH Golden Lounge. Apalagi makan makan makan lah πŸ˜‹





Umi dah goreng bihun tomyam kot kat rumah, sampai klia Walid makan pasta pulak. ish...ish... Tak ajak pun πŸ˜‚



Ni dekat Amsterdam...
Cantik lounge ni, ala2 hotel.







Meditation center dekat Amsterdam airport. Kemas dan bersih dalamnya.



Dari Amsterdam ke Mexico City pula terbang lagi hampir 12 jam (11hr37min). Mesti lemau macam biskut masuk angin dah Walid time tu πŸ˜‰ in flight meals dalam KLM ni boleh request untuk Muslim meal, no issues on food. Makan tido makan tido tak sampai2 lagi hehe... Dengan perbezaan waktu lagi memang jet lag habis.

Indah bumi mexico 😘

Faham? Tak faham pun takpe 😝
Sampai di Mexico airport sekitar 7pm local time, Walid checked in di hotel berhampiran airport. Next morning board a domestic flight, AeroMexico to Carmen, about 1hr30min trip.

Carmen airport. 

Mujur ada staff head office, Malay guy yang posting di Carmen. Jadi banyak sangat membantu & advise Walid on the trip. Yelah Mexico ni negara yang jarang orang kita travel ke sanakan. Sebelum travel pun Walid notified our embassy kat sana and they were very helpful. Gave few tips/advice antaranya tak digalakkan naik taxi di tepi2 jalan, minta hotel call kan if you need one and tak naik public transport if you don't understand Spanish. Mexicans speak Spanish ye... 

Sampai sana alhamdulillah pihak ofis dah sewakan kereta untuk kemudahan Walid & teammate dia. Yang jadi driver cum tour guide, Fad yang posting di sana. Sempatlah depa 'mengular' sampai ke Merida & Cancun. Kedua-dua tempat ni adalah tourist destinations. Dari Carmen ke Merida 5-hr drive and dari Merida ke Cancun another 3-hour journey. Besarkan Mexico ni. Pelancong kebanyakannya warga US. Ada direct flight from Dallas, Houston, New York dsbnya. Katanya flight dari Miami dalam 4-hour je kot ke sini.



Di Merida ni baru jumpa komuniti Islam. In fact they have a community hall di sini.


Breathtaking view of Cancun beach. No wonder it is a favorite tourist destination especially among the Americans. 
Matawang yang digunakan ialah Mexican peso. 1 peso = RM4. Di Cancun boleh guna USD sebab ianya duty free. Di Merida guna peso untuk sebarang urusniaga. Bila dah ke sini eloklah bershopping ye 😜 harga barang lebih murah dan lebih banyak pilihan.


Euro ni Walid tukar utk kegunaan di Amsterdam. USD tu guna di Cancun. 
Di Carmen tu menurut Walid seakan Kemaman. Kalau nak shopping better ke KT. Gitulah bandingannya. Halal food memang susah di Carmen. Tambahan pula tiada komuniti Islam di sana. Lunch break 2 jam, Walid dan rakan-rakannya akan balik ke hotel, which is just opposite the office untuk masak dan solat. Nasi dan lauk untuk lunch and dinner di masak oleh Fad. Pihak hotel bagi kebenaran utk dia memasak since dia memang stay di hotel ni sepanjang beberapa tahun bertugas di sini. Kalau outside food biasanya roti, telur, sayur, seafood dsbnya. Itupun mahal harganya, kira-kira RM50 sekali makan. 

Lengkap juga dapur dia :) 

Seriously drooling haha...

Jurang perbezaan antara orang kaya dan miskin juga ketara di sini. Malah pasaraya di sini juga mempunyai gred tersendiri, ikut kuasa beli masing2. 

Peminat Liverpool sukalah ni πŸ˜™
Ini pasaraya terkenal kat sana. Mana-mana tempat ada Liverpool ni.

Ini pulak kedai 24 hours macam 7E kat tempat kita. 

W/pun perbezaan masa 14 jam tapi dengan teknologi sekarang tidaklah terasa jaraknya. Kadang tu sehari 2-3 kali Walid buat video call via WhatsApp. Free khennn... Mula tu Umi confius juga nak kira beza tu. Lepas 2-3 hari tu baru cekap. Kalau sini pukul 12 t/hr, 12 jam ke belakang maknanya 12 t/mlm. Injakkan lagi 2 jam ke belakang, pukul 10 mlm. Dapatlah 14 jam bezanya. Senang je πŸ˜ƒ

Hampir dua mingggu meninggalkan rumah, Walid selamat sampai sehari sebelum Convo Angah. Perjalanan balik pun lebih kurang sama, 1hr37min dari Carmen ke Mexico City. Checked in di hotel for day use, waiting for night flight then flew to Amsterdam (10hr15min). Transit 6 jam juga then flew back to KL. It took about 12hr15min journey to KL. We only saw him on the evening that day. 

Ini baru mukaddimah.  Banyak lagi Umi nak share. Untuk kenangan juga tatapan anak2 suatu hari nanti. Betapa besar pengorbanan Walid dalam mencari nafkah untuk keluarga 😘 terinspirasi agaknya dengan perjalanan jauh Walid ke Mexico, Angah terus cakap "besar Nanti Angah nak kerja di syarikat X macam Walid, nak pegi Mexico macam Walid juga 😁

Stay tune!