Tuesday, 29 August 2017

Birthday Walid


Asalnya Umi ajak Walid outing nak cari baju baru untuk Adik raya ni, sambil kenen2 suruh Walid belanja sempena bday dia. Abang Kakak semua ada lagi stock baju baru. Baju Adik habis Umi laramkan raya puasa hari tu. So untuk raya haji ni nak jugaklah baju baru untuk Adik. Tapi bila dah ke shopping mall tu takkan beli baju selai je kan. Rugi minyak keta 😁

Semua orang dapatlah toys & baju baru. Untuk Walid Umi belanja seluar track. Tak romantic betul bday gift untuk Walid tahun ni πŸ˜‚ oklah tu kan dari takde langsung hehe... Tapi tu la bila sampai rumah baru sedar untuk Umi takde apa2 pun 😒 (B, take note :)


Minion ni lalu time Umi dok tunggu Walid & boys solat. Umi suruh Kakak posing dgn minion tu.

Bila abang2 nampak Kakak posing with the minion, depa pun nak juga. Mujur sempat kejar, kalau tak mesti bising depa ni.



Umi sempat beli cupcakes ni je untuk birthday Walid πŸ˜„ ikutkan nak letak wording happy birthday & susun cantik2 sikit tapi bila singgah minum kat ameena bee tu minta pinggan letak gitu je. Baru rare haha... 

To B, happy birthday. 
We love you soooooooo much. 
May you are blessed with good health, abundance of wealth, happy life and all your wish come true. 

Credit.

Monday, 28 August 2017

Sukan SEA 2017



Sebagai tanda sokongan terhadap penganjuran sukan sea edisi ke-29 (KL 2017) kami anak beranak ke MITEC sabtu lepas. First time sampai ke situ. Yelah, tempat tu pun baru je siap. Besar dan selesa tempatnya. Memang sesuai untuk big event macam ni. Toilet pun ada every floor, next to function rooms/halls. Surau pun ada. 


Ramai orang hari tu. Maklumlah first day cuti sekolah. Security memang tight, ada body & items scanner macam kat airport tu.  Polis pun ramai, toleh sana sini memang nampak le anggota polis bertugas. Ada booth jualan kat level 1 tu. Booth FBT yang sponsor baju atlet tu penuh dengan manusia. Walid pun tak jadi nak membeli sebab crowded sangat. 


Konon nak join la tengok apa2 tournament tapi sampai kat hall table tennis tu semua orang pakat keluar. Kami jenguk ke dalam rupanya game dah habis. Acara gymnastics pula kena beli ticket. Nak tengok bola tampar ramailah pulak orang tengah beratur. Pintu pun belum buka lagi. Sudahnya kami beli aiskrim makan kat foyer bawah tu. Ada kerusi meja disediakan. Behind us ada kontinjen dari Singapore tengah makan. Ada food trucks yg jual pelbagai makanan/minuman. 


Ini pula project scrap book sukan sea kami. Kira hobi Walid la ni. Every time ada special events like sea games, world cup mesti buat scrap book. Hobi Walid tu dah berjangkit ke Umi πŸ˜€ gigihlah kami suami isteri kumpul gambar menarik untuk diabadikan dalam scrap book ni. Nanti dah siap Umi share ye. 

Dari mitec kami ke sunway putra mall. Bawa anak2 jumpa Thomas. 






Ada playland kat situ, free admission je. Dapatlah depa main kejap. Nak naik Thomas kena tunggu trip pukul 3 pula sebab dah missed earlier trips. Memang taklah. Thomas ada kat sunway putra mall ni sampai 3 Sept. Bolehlah kalau ada yang nak bawak anak jumpa Thomas. But mind you, ada products sale and promotion untuk toys Thomas & friends ni. Playland tu umpan je hehe. But the SAs sumer taklah agresif promote/pujuk suruh beli pun. Cuma takut anak2 mengamuk nak toys je nanti πŸ˜‡

Mujur Abang & co takde yang nak toys. Depa cuma frustrated je tak dapat naik Thomas. Takde rezeki ye anak2... 

Sunday, 27 August 2017

Merajuk la konon...πŸ˜‰


Credit.
Salam isnin...

Dah lama tak bersiaran hikhik... Sebenarnya Umi merajuk la konon sebab tiba-tiba je dapat notis dari telco cakap Umi dah fully used up quota broadband umi. To continue surfing please top up bla...bla... Malaslah Umi nak layan sebab belum sampai due date utk buat payment lagi. Sudahnya jadi 'siput' la line internet Umi. Since Umi ni loyal customer telco ni, Umi dapat complimentary 4G speed so hari2 biasa tu memang laju sungguh speed dia. Tak sempat kelih kata orang Kedah πŸ˜€ 

Bila jadi gini, it took about 2-3 minutes utk loading satu2 page/website tu. 2-3 minit je but it seems like ages sebab Umi dah terbiasa sekelip mata je dah dapat loading. Tambah2 kalau yang .com tu memang lambat. Blogspot OK lagi cuma gambar lambatlah loading. Umi baca cerita je, gambar tak penting hikhik...

Hari2 Umi blog walking tapi tak tinggalkan jejak sebab nak sign in dekat account sangat slow. Buang masa Umi, baik Umi layan Dendam Aurora lagi best πŸ˜‰ 

Malas nak kusutkan fikiran Umi biar je sampai deadline baru bayar. Ni dah setel la kesnya itu yang kembali bersiaran :) banyak nak share ni. 

Till then. 

Thursday, 17 August 2017

Quest West End Apartment, Perth




Jomlah kita jenguk tengok apartment yang Walid stay masa pi Australia bulan puasa hari tu. Kot ada yang plan nak ke Perth bolehlah consider stay kat sini.

Walid ambil apartment 2 bilik, shared with his colleague, F. Harga semalam rm850. Kalau 1-room apartment macam the boss & female colleague ambik tu rm650/night. Nampak luas, selesa dan bersih apartment ni. Everyday ada cleaner datang buat housekeeping, macam hotel. Facilities semua tiptop. Lokasi memang strategic, dekat town. Dengan ofis Walid kena visit tu pun dekat sangat, 5 minutes walking distance. Dengan Malaysian hall and grand mosque di Perth ni pun around 15-20 minutes je.






Washing machine, complete with dryer. Lega depa boleh basuh baju hari2. 


Kalau Walid bawa Umi hari tu confirm hari2 Umi masak untuk iftar dan sahur πŸ˜€
Tu je nak share hehe...
Ada rezeki sampai lah kita insha Allah.

Monday, 14 August 2017

Rahsia sambal belacan sedap & tahan lama :)



Lately Umi notice Abang kemain suka makan sambal belacan. Siap gaul dengan nasi. Berebut-rebut dengan Umi Walid makan sambal belacan hikhik... 

Kadang tu bila rajin Umi suka tumbuk sambal guna lesung batu. Kalau kurang rajin Umi blend je 😁 dua2 cara pun sedap. Cuma kadang tu macam malas asyik kena buat setiap kali nak makan. Nak buat banyak2 terus tak sedap bila simpan lama dalam peti ais. Rupanya ada cara untuk buat stock sambal belacan ni πŸ˜… 

One day tu Umi tengok dekat blog amerislovely ada dikongsikan cara nak buat sambal belacan sedap dan tahan lama. Tq very much ye sis for the recipe/tips. 

Umi kongsi di sini untuk rujukan & perkongsian bersama. 



Secret ingredient untuk buatkan sambal belacan ni tahan lama rasanya cuka tu la. Macam kita buat cili jeruk tu kan letak cuka sebab tu cili tu elok je w/pun dah lama dijerukkan. 

Rasa sambal belacan ni pun makin hari makin 'kick' sebab dah mesra segala bahannya. Cuba tau! 



Sunday, 13 August 2017

Resepi ~ Nasi Kuning Rendang Ayam



Umi buat nasi kuning dengan rendang ayam ni untuk sarapan pagi sabtu lepas. Resepi umi copy dari blog K.An periuk tanah. Sedap resepi k.an bagi ni. Umi simpan di sini untuk rujukan. Memang nak buat lagi lepas ni sebab semua cakap sedap πŸ˜† 

Rendang ayam k.an style ni Umi suka sebab tak perlu tumis bawang, rempah 4 sekawan dsbnya. Just put everything onto the wok and renehkan sambil sesekali di kacau. Rendang ala orang dulu2. Cuma Umi tambah asam keping satu, nak balancekan rasa. 

Selamat mencuba... 



Tqvm K.An for the recipe. 
Jazakallahu khairan kathira. 

Friday, 11 August 2017

Telekung dari Bandung



Dua minggu lepas rasanya jiran Umi pergi Bandung. Sebelum pergi tu adalah dia datang rumah beraya sambil2 pesan minta tengok kan rumah dan bibik. Kesian bibik kena tinggal :)

Bila depa balik tu adalah dapat buah tangan, kek lapis & kerepek pisang goreng. Alhamdulillah rezeki w/pun Umi tak harap apa2 pun. Lagipun takat tengok rumah je bukan depa minta siram pokok ke bagi makan kucing ke. Senang kacang je bak kata upin ipin πŸ˜€


Pergi Bandung wajib lah singgah Kartika Sari, famous seantero Bandung. Dulu time Umi pergi, orang selalu beli brownies kat sini. Satu lagi yang famous Amanda brownies. Tak tahu lah sekarang macam mana... 


Tup2 seminggu lepas tu, mertua jiran ni datang bagi Umi telekung pula. Telekung sulam dari Bandung. Cantik w/pun warnanya merah ang-ang πŸ˜ƒ  telekung ni termasuk dalam beg anak pompuan acik ni, itu yang dia baru bagi. Buat susah2 je... Terima kasih daun keladi ye jiran πŸ˜†

Rindu pulak dengan Bandung, especially its food and people. Ada rezeki nak pergi lagi, dengan family insha Allah. 

Wednesday, 9 August 2017

Cohunu Koala Park



Ini kira sambungan kembara bumi Perth hari tu. W/pun bukan Umi yang pergi, but my better half did. Saja buat kenangan, kita post kat sini. Bolehlah tunjuk kat anak cucu nanti πŸ˜€

Umi dah ingat2 lupa sebenarnya. Tapi kalau tak silap Walid bagitau dia naik train from Perth then naik teksi untuk ke park ni. About 2-hr journey juga kalau tak silap from Perth tu. Gigih nak jumpa kangaroo, koala dll hehe... Alang2 dah sampai kan, ambik lah peluang tengok negara orang. Ini pun Umi tak ikut, kalau tak maunya satu Australia Umi ajak pusing 😊

Members dia yang lagi 3 orang tu siap pergi sampai ke desert mana ntah. Ye lah kat Malaysia mana ada gurun kan? Eh adalah, pekan Gurun di Kedah πŸ˜‚ Walid, being the only Muslim in the group puasa time tu so limited sikitlah pergerakannya. Pusing2 around Perth city je.

Inilah Cohunu Koala Park. Tapi macam2 haiwan dalam park tu, bukan koala je tau.


Koala bears, dalam sangkar je. Tak nampak sangat. 




Rare animals that we could see in the park. 



Yes, you can feed the kangaroos. 



So thoughtful hahaha πŸ˜‚


From there they went to Fremantle. Fremantle ni area port, so bolehlah nampak boat berlabuh. Cantik pemandangan kat sini. Chef Wan pun pernah promote tempat ni dalam travelog dia. 


 That day Walid berbuka dengan the famous Kaili's fish & chips je πŸ˜‰ 



Fremantle market ni pula katanya ala central market (CM) kitalah. Cuci mata je kat sini tak beli apa2 pun. 

To be continued :) 

Tuesday, 8 August 2017

Aqiqah baby Adnin


Adnin (hari ke 9). Seriously comel sangat2 baby ni. Geram πŸ˜„

Sabtu lepas bff Umi, Yang buat kenduri aqiqah babynya, Adnin. Anak no 6. Misi dia nak cukup kan 7 orang cahayamata. Good luck ye yang 😁

Kami mula berkawan sejak di matrik. Bila masuk main camp makin rapat, sementelah hanya kami 7 orang budak econs yang tercampak ke asrama budak laws. Rapatnya kami berdua ibarat adik beradik, saling kenal keluarga masing2. Seronok lah hari tu dapat jumpa ramai2. Anak2 buah dia yang dulu2 kecik biasa Umi dukung, sekarang dah besar panjang hah. Sampai ada yang dah tak cam pun. 

Jumpa juga dgn kawan2 se-uni. Tahun lepas jumpa Ust. Don tahun ni tak nampak pula. Maybe sibuk kot. 

Balik tu, singgah sekejap di Fella Design yang baru buka di Bangi tu. Walid yang beria, sanggup pusing sana sini, guna Waze bagai nak cari tempatnya. Umi malas kalau takat nak window shopping je. Lainlah nak beli betul2 πŸ˜‰


Bila Walid send photo ni, memang biru mata hitamku. Mampu sangat ni. Mampu tengok, mampu telan ailio, mampu berangan hahaha...

Next stop, please πŸ˜ƒ


Kasut bola untuk Abang. Walid signed him up for football class. Will share later insha Allah. 

Wednesday, 2 August 2017

Rindu.



Bila Umi up status ni di FB semalam, ramai betul yang 'like'. Siapa yang tak suka dapat pergi haji kan? Terpilih mengerjakan haji tu satu nikmat. Apatah lagi dapat menunaikan haji di usia yang relatively muda (bawah 40). Itu dikira bonus alhamdulillah. Sebab ibadah haji memerlukan kekuatan fizikal yang tinggi selain kesihatan yang baik serta mental yang kuat. 

Bersama Umi dalam kumpulan yang sama, KT07 rupanya ibu kepada kawan2 Umi; ibu husna kawan sekolah rendah, ibu nisha kawan sekolah menengah dan ibu Anis kawan se-uni. Bayangkan 'mudanya' Umi 😊. Tapi ada yang lagi muda; Siti dan Adik yang baru berusia awal 20-an, menemani ibu ayah masing2. 

Melalui post tu juga Umi dapat tahu ada segelintir rakan2 Umi yang terpilih mengerjakan haji tahun ni. Ada yang dah berangkat, ada yang masih menunggu hari berangkat. Alhamdulillah. I'm so happy for them. Doakan Umi & Walid dapat peluang ke sana lagi. 

Credit : Hjh Mirza ☺

Ini gambar kenangan sewaktu Umi, Walid dan beberapa rakan semaktab yang terpilih menjadi 'Sahabat Tabung Haji' atau sukarelawan yang membantu pihak TH melancarkan operasi haji terutamanya semasa operasi masya'ir (Arafah ~Muzdalifah~Mina). Antara tugasan kami membantu/memimpin jemaah uzur/warga emas menaiki bas, mengangkat/menyusun beg, mengagihkan makanan dsbnya. Tiada upah yang diberi kan. Hanya kerja sukarela yang kami niat sebagai sedekah. Moga Allah terima amal kami. Aamiin.

Waktu ni kami dibawa melawat Arafah. Hanya kawasan kosong dan sunyi. Khemah2 belum didirikan, hanya melawat tapak untuk penempatan jemaah maktab kami. Waktu ni Umi masih tak dapat bayangkan suasana wukuf tapi sekarang kurang nya adalah juga gambarannya. 

Kepada rakan2 yang terpilih ke tanah suci, moga dipermudahkan segala urusan, diberi kesihatan yg baik dan beroleh haji mabrur. Aamiin. Kenang daku dalam DOA kalian πŸ˜†

Umi pernah coretkan dulu tentang keperluan sampingan dan keperluan harian untuk dibawa ke tanah suci. Moga bermanfaat.