Wednesday, 8 July 2015

DIY ~ Repair Kipas Siling


Ceiling fan kat ruang tamu rumah kami tu dah lama kami consider 'rosak'. Sebabnya kipas tu berputar dgn sangat slow, even though kita adjust max speed. Dalam perkiraan kami nak kena tukar kipas baru. Itu pun terbiar je sbb xde bajet. Lagipun dah ada stand fan, takdelah urgency nak beli baru. 

Namun jodoh dgn kipas tu masih panjang. One day saya buka FB dan nampak ada kawan share a cara2 nak baiki ceiling fan. Saya pun tunjuk kat hubby dan dia pun ikutlah steps yg diberi. Unfortunately kipas kami jenis baru yg ada remote controller, bukan yg jenis embedded kat wall tu. Ala, macam remote controller TV tu.... puas juga hubby cari kat mana kapasitor yg dimaksudkan. Tapi tak jumpa2. At last tanya kat member dia kata kipas jenis ni mmg xde kapasitor, but you have to change the circuit board. Taktau la betul ke tak namanya circuit board he he... main sebut je. Cer tengok gambar kat bawah ni utk pengesahan :)


Hubby bawak ke kedai repair barang eletrik tapi staff dia x tau pulak harga. Suruh datang semula lepas iftar. Rezeki kami juga tetiba terperasan ada lagi satu kipas kat porch yg sama design. Kipas ni pulak dah patah satu blade, pun tak berganti lagi. Finally hubby ambik je circuit board tu pasang kat kipas living room. Hooray la mokcik sbb kipas tu dah laju macam kipas helikopter :) 

So if you have the same situation with us, try do it yourself. Jimat sesangat. Kipas yg sebelum ni masalah yg sama jugak, kami jual je kat uncle paper lama. Dia bagi rm4-5 je. Ingatkan dah x bole repair... huhu.. takpelah rezeki dia.

14 comments:

  1. hehehe... puas hati kan kak dapat betulkan kipas sendiri... jimat duit :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khann... jimat duit tu yg penting..he he..

      Delete
  2. camna nak bukak nk amik circuit board

    ReplyDelete
  3. Dimana Nak dapatkan ganti kipas blade yg baru uyk paten lama brand nasional

    ReplyDelete
  4. Dimana Nak dapatkan ganti kipas blade yg baru uyk paten lama brand nasional

    ReplyDelete
  5. Masalahnya mane nk dpt board litar tu..dan berape harganya?setakat pindah board lama ke board lain semua org boleh buat..setahu sy board litar sgt mahal dan x berbaloi utk diganti..kecuali kapasitor pada kipas biasa sgt murah dan mudah diganti..kos x smpai rm5

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk jenama kdk, pcb tu harga dlm seratus lebih.. baru je tlg tukarkn untuk 1 custemer di kl.. tp dia beli sendiri board tu..

      Delete
  6. board ni ada kapasitor juga. kalau perasan ada dekat tengah tu ada 1 kiub warna hitam dan ada tulis ECQUL tak silap. saya beli komponen ni di website element14 pada harga RM4 je tak silap. tukar tu terus ok.
    simptom kipas saya masa tu sentiasa ON bila tekan suis dinding, tapi tak boleh OFF guna remote dan tak boleh nak tukar speed (tak ada respon bila tekan remote).

    ReplyDelete
    Replies
    1. ecqul ada dua tu yg besar ke yg kecik....boleh x tahu komenen yg mana satu

      Delete
    2. ecqul ada dua tu yg besar ke yg kecik....boleh x tahu komenen yg mana satu

      Delete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Remote kipas tidak berfungsi apakah punca nye

    ReplyDelete
  10. Jika ada digital tester capasitor mmg boleh check nilai setiap capasitor "start"(warna hitam) dan "run"(warna kuning/coklat) baru leh tukar yg mana kurang nilainya....tu untuk remote control punya..... jika nak senang....buang pcboard tu.... direct(sambungkan) wire merah(in) ke capasitor dan satu lagi wayar capasitor tu sambung ke wire warna putih/hitam dari kipas.....bole tengok video kat youtube ...search taip KDK.... moga bermanafaat :)

    ReplyDelete