Mari dibawa ke pasar tani
Cinta jangan dibuat mainan
Nanti menyeksa diri sendiri
Alhamdulillah rezeki berupa bunga kantan menjengah lagi. Kali ni Ummi masak Asam Pedas Ayam, baru sekuntum. Lagi 4 kuntum cadangnya nak buat laksa dan kerabu, mungkin. Mungkin sebab kena tengok pada kerajinan ahak!
Terung Hijau Bulat masih berbaki 2-3 biji, Ummi masukkan sekali. Daun kesom frozen itu yang hitam warnanya tu.
Sekarang Ummi dah yakin nak masak asam pedas tanpa rujuk resepi. Dah selalu buat jadi dah hafal resepinya. Dulu, masa baru kahwin Tok Umi suruh masak asam pedas, Ummi call Momi Zya tanya resepi haha... Sekarang alhamdulillah dah pandai, main campak-campak je:D
Alhamdulillah syukur seadanya.
#Kalau asyik entry makan & makanan, maknanya Ummi tengah busy :)
sedappnya
ReplyDeletesuka bau bunga kantan tu
dulu umah arwah tok tanam sb dkt sawah elokk subur. siapp blh mkn buahnya tu
sedapnya.. MA suka bunga kantan..emmmm
ReplyDeletekembang betul bunga kantan tu
ReplyDeleteWah! Ayam masak asam pedas... Sedap tu. Lama tak buat. Tapi tak pernah letak bunga kantan. Boleh try ni.
ReplyDeleteAlhamdulillah sibukpun sempat masak. Siap pandai campak bahan-bahan.
ReplyDeleteTadi pun ada komen kat SA pasal bunga kantan ni (post yg lama). Bunga kantan tak berbunga lagi....sedap tu asam pedas ayam.
ReplyDeletewah bunga kantan tu lebat berbunga ...lastyear opismate bg bunga kantan pn MIL masak menu asam pedas juga
ReplyDeletewaahhh asam pedas ayam! buat kerabu pun sedap aummm hehe
ReplyDeleteYa ampun!
ReplyDeleteVery-very sedap ni asam pedam ayam.
Sedaaaap πππ. Mama saya kalo masak asam pedas juga pakai bunga kantan. Jadi wangiii. Saya suka cium aroma khas bunga kantan ini. Dan sering saya pakai utk buat sambal kecombrang. Di sini bunga kantan disebut kecombrang atau honje.
ReplyDelete