Sunday, 31 March 2019

Birthday party Anneesa' & Aieesya yang 'terlajak laris'


Saban tahun ibu Anneesa' jemput kami ke birthday party anaknya. Tapi ada je halangannya. Tahun ni alhamdulillah ada kesempatan.


Majlis kali ni diadakan di Aliff Syukri Prestige Palace di Bandar Sri Damansara.

Meriah tapi santai majlisnya. Birthday party kan, ramailah kanak-kanak Ribena. It's their show ahaks! Yang bestnya event dalam building, parents boleh lepak makan minum sembang-sembang tanpa ada adegan kejar mengejar anak πŸ˜† nak lari ke main ke dalam bangunan je. Selamat. Plus ada pula clown-cum-emcee yang handle majlis. Kejap dia ajak nyanyi, kejap menari. Seronoklah anak-anak. Mak ayah lagi seronok :D 

The decor; 






The food;


The party; 


Dah namanya buat di premise Dato' Sri Aliff Syukri, haruslah tuan tanah pun ada. Tall, fair and handsome orangnya. Ikutkan tak nak kacau Dato' tapi anak-anak especially Abang dengan Kakak teringin benar nak bergambar dengan Dato'. Jelas riak kecewa di wajah depa bila Ummi ajak balik terus. Tapi Dato' sporting je bila diajak bergambar walaupun muka ada sikit serious πŸ˜… 


Datin Sri pun humble je orangnya. Ummi bersalam je dengan DS, segan pula nak ajak bergambar hihi... 
 
Venue ni sebenarnya showroom. Ada certain areas were cordoned off. Tapi Ummi nampak ada pelamin cantik di hujung dewan. Maybe this space is for rental too. Sesuai untuk small and intimate events like this birthday party. 





To Anneesa' and Aieesya; 
Happy birthday 
Be good to your mom & dad
May your lives fill with love, joy and happiness always πŸŽˆπŸ’πŸŽˆ

Thanks for having us 😘

Bersiar-siar di Seri Menanti


Sebelum bertolak balik ke Gombak, kami mengambil peluang untuk ke Seri Menanti, Bandar DiRaja bagi Negeri Sembilan Darul Khusus.

Cantik Seri Menanti ni. Terasa seolah berada di satu tempat yang sangat berbeza. 
Warna kuning diraja yang menghiasi kubah masjid dan astaka di makam diraja semuanya menangkap pandangan mata. 



Hajat di hati nak ke Muzium DiRaja Istana Lama Seri Menanti tapi malangnya muzium ditutup kepada orang awam disebabkan kerja-kerja pemulihan dan penyelenggaraan.


Yang berbumbung Minang Kabau itulah Muzium DiRaja manakala sebelah kanan yang nampak sipi-sipi tu Seri Menanti Resort. Dah booking dengan Walid kalau ada urusan di Seri Menanti atau Pilah Ummi nak stay sini :)



Ada ruang dan mini stage berhampiran resort. Mungkin untuk acara-acara melibatkan pihak istana. Kami juga melintasi istana tapi sayangnya Ummi terlepas peluang untuk mengambil gambar :(

Satu pengalaman yang menarik bagi kami sekeluarga walaupun sekadar menjamu mata. Will be visiting more Royal Towns Insha Allah. 

Saturday, 30 March 2019

Rezeki hari jumaat ~ thanks Kappi Crave


Dalam perjalanan bawak anak2 ke masjid untuk solat jumaat semalam, nampak seseorang sedang mengibarkan bunting. Oh baru Ummi perasan, ada pemberian cupcakes free. Sebelum ni Ummi ternampak banner kat mana entah, tak ambik port sangat. Cuma sekilas nampak lah katanya nak bagi cupcakes percuma tapi detailnya Ummi tak perasan. I thought kena pergi kat their place to get the free cupcakes which is not in my agenda lah. 


Tapi dah ditakdirkan rezeki anak2, bertembung pula dengan team cupcakes free ni. Teruslah Ummi stopped the car minta Abang Angah turun ambil cupcakes tu. 

Inilah hasilnya;



Ummi dapat rasa secubit je kot sebab Adik dilanda ketamakan haha... Semua dia nak :D

Sedap keknya. Yang peanut butter flavour tu very yummy πŸ˜‹
Yang coklat Ummi tak sempat rasa. Semuanya 'selamat' masuk mulut anak2 sebelum Ummi sempat buka mulut minta rasa πŸ˜†

Nanti kalau nak order boleh contact depa ni; 


Ummi cek dekat FB depa, macam-macam flavor lagi rupanya. Nampak lazat semuanya. Thanks and all the best Kappi Crave team! 

Wednesday, 27 March 2019

Juasseh Agro Park



Waktu minum petang di sebuah warung berhadapan Masjid Jamik Yamtuan Raden petang ahad lepas, ternampaklah signboard "Juasseh Agro Park". Terus recall, rasa pernah dengar pasal tempat ni thru my reading. This place is dubbed as Mini New Zealand. Don't play-play tau!

Tapi bila tanya adik waiter tu, dia cakap tak tahu. Ummi tak puashati, tanya kali kedua "kalau nak ke Juasseh jauh tak?  Pun dia cakap tak tahu. Lastly Walid tanya tauke dia. Kebetulan ada sorang customer tolong jawabkan " tak jauh, dalam setengah jam yo. Dokek lomang panaih nun". Itu yang Walid dengar dan faham. Confirm balik dengan Waze, memang tak jauh pun.


Ladang ni besar, 120 ekar kalau tak silap Ummi. Milik anak tempatan. Beroperasi atas nama Syarikat NS Dairy Farm. On the way tu, cari je signboard NS Dairy sebab kadang tulis Juasseh Agro Farm, kadang NS Dairy.  Tempat yang sama sebenarnya.

Nak sampai ke ladang ni, agak mencabar sebab kiri kanan jalan adalah pokok kelapa sawit dan pokok getah. Mula tu cuak juga sebab macam masuk hutan je. Tapi bila berselisih dengan lori ais baru confident sikit nak teruskan perjalanan. Jalan mini tar, kena beralah kalau bertembung dengan mana-mana kenderaan. Adalah dalam 2km kot dari simpang kampung tadi. Kalau rombongan sekolah, pihak ladang akan menjemput mereka di meeting point berhampiran jalan besar sebab bas memang tak muat lalu. 

Akhirnya sampailah juga kami ke ladang ni. Rupanya Pakcik tu cakap Rembang Panas, (nama tempat ni). Bukan lomang panas! Biasalah, orang Kedah bercakap dengan orang Nogori πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

Bear ni penyambut tetamu.
Real size bear sebab tu Adik takut bila ajak bergambar. 

Keratan akhbar pasal ladang ni antaranya artikel bertajuk New Zealand Mini Juasseh. 

Ada menara tinjau, flying fox dll. 

 Untuk extreme sports ni kena pre-book rasanya. Ummi lupa nak dapatkan info. 
Ada juga banglo cantik yang dijadikan farmstay. Time ni fully booked. Dapat tinjau dari luar je. Ada juga kawasan lapang sebelah banglo ni yang disewa untuk majlis keraian. 



Persekitaran memang terjaga elok walaupun ianya sebuah ladang ternakan. 

Excited dapat main congkak. 

Nak melawat ladang ni kenalah naik tram. Bayaran rm5 untuk kanak-kanak dan warga emas. Dewasa pula rm10. 







Rumput untuk makanan lembu di tanam di seluruh ladang. Kiranya lembu di sini memang makan rumput fresh, bukan pallet. 

Lawatan kami ni sekitar 20 minit juga. Dibawa ke kandang lembu, pusing sekitar ladang. Tu je. Sampai di kandang lembu tu, driver berhentikan tram. Kami tengok lembu, lembu tengok kami πŸ˜… driver kami tu berat mulut, sepatah ditanya sepatah dijawab. Ummi kalau orang cenggini Ummi pun mati kutu nak bercakap :D tak pastilah boleh turun dari tram tu ke macamana... Lastly, Walid suruh dia gerak je. 

Nampak ayam belanda berkeliaran. 

Kesian angsa kena keja dengan tram.
Hah tu lah, selalu sangat kejar orang hihi.. 


Tram yang kami naik. Jangan kata anak2 yang excited, Ummi dengan Tok pun excited. Walaupun orang kampung, tak pernah kami naik tram ni. Naik belakang kobau macam Adik Syukri Mowgli Malaysia pun tak ponah, apatah lagi naik tram 😜

Sayangnya hari tu takde aiskrim :(

Susu percuma untuk setiap trip lawatan.
Sedap susunya. Jenama NS Dairy Farm. Kalau jumpa beli, support produk bumiputera.


Waktu operasi dan harga ticket. 

Walaupun tak banyak tarikan tapi ianya tetap satu pengalaman yang menarik. Especially untuk kids. 


Juasseh Agro Park /NS Dairy Farm
No 3720 Padang Ragut
Rembang Panas
72000 Juasseh
Negeri Sembilan Darul Khusus

Tuesday, 26 March 2019

Zaini Salai House, Kuala Pilah



Kedai ni dah famous sangat. Tak perlu nak diperkenalkan pun. Kalau Google tempat makan best di Kuala Pilah, confirm kedai ni on top of the list. Teringin lah juga nak try... 
Walaupun perut tak berapa lapar, tapi bila nampak kedai ni sanggup buat u-turn hihi... Kalau menghala ke Pilah tu, kedainya sebelah kanan. Tak jauh dari air terjun Ulu Bendul.

Time kami sampai tu dah ramai orang. Terus Ummi chop meja. Parking lot banyak belakang kedai, takde masalah. Ada signage self-service jadinya Ummi pun bangun lah pi order Ais Kepal Milo untuk Angah dengan Kakak. Tup-tup adik waiter tu cakap "akak duduk dulu ye, nanti kami ambik order" Pulak!

Agaknya makanan je kot yang self-service. Minuman tak. Jomlah tengok apa yang ada...

Harga setiap makanan dah dipamerkan.
Pilih je mana yang berkenan. 



Ada satu menu yang Ummi teringin sangat nak tengok rupanya. Jangek namanya. Dalam gambar ni sebelah udang galah tu. Katanya jangek ni kulit lembu. Ummi dah senduk, tapi letak balik hihi... Nampak perut masak lemak tu dok lambai-lambai kat Ummi haha... 


Ummi kalau makan lauk kampung suka makan simple gini je. Nak betul betul menikmati sesuatu masakan instead of pelbagai jenis. Walid pulak suka ambik itu sikit ini sikit, rasa semua kalau boleh.  Abang takyah cakap; ketam masak lemak favourite dia, tambah ayam goreng lagi, sosej pun dia rembat hihi... 

Mula suap tu Ummi rasa biasa je masak lomak cili api perut dengan rebung tu. Makin lama makin sodap rasanya. Dia punya podaih takyah cakap, sampai nak keluaq ayaq mata ceq. Tapi kenalah control macho haha... 


Angah dengan Kakak masih kenyang makan bihun, depa nak dessert je. 

Ada juga itik salai yang dijual di sini. 




Alhamdulillah puas hati, makanan memang sodap belaka. Tempat luas dan selesa, service pun cekap. Bab harga tu takleh nak komen sebab serba serbi mahal sekarang ni :( lagipun makanan sedap jadi takyah nak komplen πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

Zaini Salai House 
Tel: 013 4288 491