Masak Kari Ayam untuk lauk dinner malam tadi. Pekat, likat, memikat pulak kemenjadiannya. Terus sel otak berhubung; kalau cicah lempeng sedap ni maka terjadilah lempeng di malam hari.
Ni versi cicah dengan gula, kids' current favorite. Selalu depa cicah lempeng dengan susu pekat, menurun dari Walid. Kali ni ikut style Ummi pulak, cicah dengan gula. Lempeng ni orang Kedah panggil peknga, belah Baling kami panggil tepek :D
Lempeng Mak ko Ijo (😂) ni bekal dalam perjalanan untuk Walid, dari Maksu. Sampai Gombak baru buka bekal, makan dengan anak³ & isteri. Singgah solat Jumaat je di Behrang, lunch sanggup berlapar demi nak sampai awal, nak elak traffic jam orang balik kerja.
Apapun namanya, mahupun regu cicahnya lempeng sentiasa jadi kegemaran ramai. Kan?
Nampak sedap , Kita buat lepeng putih je.. cicah sambal bilis...
ReplyDeleteYang ni pun sedap dah tuan 👍
DeleteMemang sel otak berhubung dan tambah lahi rajin buat.
ReplyDeleteSebab senang je nak buat NA, bancuh tepung je. Kalau menjala tu x rajin haha
DeleteSedap sangat ni, combo paling best. Kari pekat dgn lempeng.
ReplyDeleteAlhamdulillah ☺️
Deleteuish sedap ni..bukan selalu dapat ni
ReplyDeleteBetul AD, sebab selalu akk x berapa rajin ahak!
Deletecicah gula tu kelate style..belah2 sana kedai roti canai mesti ada bekas gula atas meja
ReplyDeleteOh ye? Geng la dgn orang Berlin 😁
Deletebiasa mkn lempeng ngan sambal bilis...ni dgn kari ayam sedap tu
ReplyDeleteKalau terlebih rajin, buat roti jala MT kan? Lagi ngam :D
DeleteSaya blm pernh coba lempeng Malaysia ini..makanya masih penasaran
ReplyDelete.kalo dari bentuk sebenernya mirip serabi atau kulit risol saya lihat. Tapi dimakan dengan kari atau sambal kan.
Pengen juga nak coba kalo nanti ke Malaysia lagi 😄
Sedapnya lempeng dengan kari ayam...biasa buat sambal tumis je
ReplyDeleteKami panggil peknga...tepek belanga...hihihi
ReplyDelete