Thursday, 25 January 2024

Lempeng & Kari Ayam


Masak Kari Ayam untuk lauk dinner malam tadi. Pekat, likat, memikat pulak kemenjadiannya. Terus sel otak berhubung; kalau cicah lempeng sedap ni maka terjadilah lempeng di malam hari. 

Ni versi cicah dengan gula, kids' current favorite. Selalu depa cicah lempeng dengan susu pekat, menurun dari Walid. Kali ni ikut style Ummi pulak, cicah dengan gula. Lempeng ni orang Kedah panggil peknga, belah Baling kami panggil tepek :D 

Lempeng Mak ko Ijo (😂) ni bekal dalam perjalanan untuk Walid, dari Maksu. Sampai Gombak baru buka bekal, makan dengan anak³ & isteri. Singgah solat Jumaat je di Behrang, lunch sanggup berlapar demi nak sampai awal, nak elak traffic jam orang balik kerja. 

Apapun namanya, mahupun regu cicahnya lempeng sentiasa jadi kegemaran ramai. Kan? 

15 comments:

  1. Nampak sedap , Kita buat lepeng putih je.. cicah sambal bilis...

    ReplyDelete
  2. Memang sel otak berhubung dan tambah lahi rajin buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab senang je nak buat NA, bancuh tepung je. Kalau menjala tu x rajin haha

      Delete
  3. Sedap sangat ni, combo paling best. Kari pekat dgn lempeng.

    ReplyDelete
  4. uish sedap ni..bukan selalu dapat ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul AD, sebab selalu akk x berapa rajin ahak!

      Delete
  5. cicah gula tu kelate style..belah2 sana kedai roti canai mesti ada bekas gula atas meja

    ReplyDelete
  6. biasa mkn lempeng ngan sambal bilis...ni dgn kari ayam sedap tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau terlebih rajin, buat roti jala MT kan? Lagi ngam :D

      Delete
  7. Saya blm pernh coba lempeng Malaysia ini..makanya masih penasaran
    .kalo dari bentuk sebenernya mirip serabi atau kulit risol saya lihat. Tapi dimakan dengan kari atau sambal kan.

    Pengen juga nak coba kalo nanti ke Malaysia lagi 😄

    ReplyDelete
  8. Sedapnya lempeng dengan kari ayam...biasa buat sambal tumis je

    ReplyDelete
  9. Kami panggil peknga...tepek belanga...hihihi

    ReplyDelete