Ada lebihan meatball selepas masak Pasta Carbonara Homemade. Jadi, sarapan pagi Jumaat lepas Ummi masak bakso. Kuahnya Ummi tumis sebelah malam dan sebelah paginya cuma tambah meatballs.
Resepi: Bakso
Sumber: RASA
Bahan Kisar Halus
Bawang besar
Bawang putih
Lada hitam
Halia
Buah keras - rendam seketika
Bahan² Lain
Bihun - dicelur
Meatballs
Kobis - hiris halus memanjang
Bawang goreng
Daun sup - jika ada
Sos cili - Ummi ganti dengan sambal kicap
Cara Penyediaan;
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar halus hingga naik bau
2. Masukkan 2 liter air @ secukupnya. Biar hingga mendidih dan perasakan dengan garam,gula dan serbuk perisa. Ummi letak 1 kiub ayam.
3. Masukkan meatballs dan sesuaikan rasa. Bila kuah mendidih, tutup api. Siap!
Nampak pucat sebab gambar sebelum Subuh 🤭 Sarapan untuk anak³ sebelum ke sekolah. Kalau letak sos cili berseri sikit kan... Sebenarnya Ummi tersilap, pi buat sambal kicap tu sebab dok teringat nanti² nak buat soto. Sambil memikir sambil buat kerja, gitulah.
Apapun, alhamdulillah untuk rezeki yang diberi.
Asal sedap. Saya lagi suka sambal kicap.
ReplyDeleteGitulah kita PH. Tangan buat kerja, memikir macam-macam. Kadang lain yang dirancang, lain hasilnya.
ReplyDeletesimple tapi menyelerakan. Saya baru tahu kena letak buah keras ya
ReplyDeleteKalau x letak, x boleh ke?
DeleteAlhamdulillah rezeki harini...bakso tambah cili kicap lebih nyum2 tp jgn lebih sgt nt skt perut haha
ReplyDeleteHehehe.. betul tu, PH. Kalau bakso kena ada sos cili. Tak apalah, bend dah jadi. Biasalah mak² banyak fikir tapi nampak kejadian tu sedap dan mengenyangkan nak² jika banyak bebola dagingnya.
ReplyDeleteYang ringkas itu ada ketika lebih sedap dari yg perfect🤭
ReplyDeleteComfort food pagi2.. pasti sedap tu.
ReplyDeleteasal sedap dan boleh blend together, on je
ReplyDeleteAlhamdulilah rezeki...sedap ni
ReplyDeleteWalaupun simple tapi nampak sedap 👍🏻
ReplyDeleteRasa nak masak macam ni la untuk bekal esok...agaknya rajin x SA ni...bukan apa..SA bila batuk and demam ni nak makan simple2 je..yang sup2 boleh segar badan ni kan...
ReplyDeletelagi teruk saya nak masak lain yang jadinya lain...dah siap baru terlintas eh tadi aku nak masak tu tapi kenapa jd lauk ni..
ReplyDeleteRingkas tapi cukup mengenyangkan perut
ReplyDelete