Dah lama Ummi berminat untuk memiliki periuk tanah. Rileks je Ummi tengok Pavithra masak kari kambing menggunakan periuk tanah... Walaupun mengambil masa yang lebih lama untuk masak tapi hasilnya nampak sangat mengancam!
Ada beberapa sebab Ummi simpan niat ni. Satunya Ummi tak tahu nak beli di mana. Definitely not via online shops sebab Ummi bukan online shopper and secondly takut tertipu. Arwah Tok ada pesan, periuk tanah ni kalau tak pandai pilih, ada yang tiris (air meresap dalam periuk). Macam mana nak guna kalau jadi begitukan?
Akhirnya kunjungan Ummi ke Kuala Kangsar menemukan Ummi dengan pengusaha dan penjual periuk tanah. Memang Ummi tak lepaskan peluang untuk membeli sebiji periuk tanah. Walaupun ada sedikit keraguan tapi memandangkan harganya tak sampai 40 ringgit pun, Ummi belilah. Lagipun periuk tanah keluaran Mehans Enterprise
ada coating, seakan electric rice cooker. Ada disebut bahannya tapi Ummi lupa. Chances untuk tiris mungkin tiada, pada pandangan Ummi.
Si empunya kedai, Hanis juga meminta Ummi menghubunginya terlebih dahulu sebelum menggunakan periuk tersebut untuk pertama kali. Ada petua yang ingin dikongsi. Wah, bagus ni!
Balik ke Gombak, Ummi hubungi Hanis. Caranya ialah memasak air di dalam periuk tanah tersebut hingga mendidih hingga ada seakan kesan hitam dibawah periuk. Malangnya kali pertama Ummi cuba tips Hanis, periuk tanah Ummi seakan tiris. Ummi masak air secawan, tunggu punya tunggu, airnya tak mendidih. Tapi, makin lama air makin kurang. Dari secawan tinggal suku cawan. Tambah lagi air... Pun sama. Dari sebelum Maghrib hingga lepas Isyak Ummi renehkan air atas api, tak mendidih-didih. Give up dah Ummi :(
Ummi text semula Hanis dan dia minta Ummi cuba petua kedua. Ummi diminta masak kanji (bubur nasi) dengan periuk tanah ni. Ummi pun buatlah seperti diminta. Alhamdulillah berjaya haha...
Esoknya terus masak kurma ayam dalam periuk ni :D
Terus dapat title best kurma ayam ever dari diri sendiri ahaks! But seriously rasanya lebih sedap dan tekstur ayam lebih lembut tapi still kenyal. Mungkin sebab proses memasak lebih lama jadi rempah dan ayam bergaul sebati. Memang sedap.
Ini pula masak lemak pucuk ubi + ikan masin. Sedap weyh!
Selain untuk memasak, Ummi juga suka guna periuk tanah ni untuk menghidang...
Ada rezeki Ummi nak singgah lagi ni Mehans Enterprise... Nak tambah koleksi periuk tanah 😉
Bestnya.. dpt imagine isi ayam yg lebih empuk dan lembut tu.. tp kakmim x penah lg cuba masak sendiri guna ni
ReplyDeleteAda petua rupanya sebelum pakai.
ReplyDeletesy pun br tau nm lain bg labu sayong tu 😂😂😂
ReplyDeleteOoo... begitu rupanya tips nak guna periuk tanah. Saya ada tiga biji, tapi belum pernah gunakan atas dapur. Suami kata, beli tapi buat perhiasan saja.
ReplyDeleteIngatkan asam gelugur jew, rupanya labu pun ada nama gelugur juga ye.
Masakan lagi sedap ni guna periuk tanah. Baru tahu ada petua dia. Ingatkan lepas beli boleh terus guna je.
ReplyDelete