Sunday, 5 December 2021

Rezeki dari Surau I

Special nasi kenduri dari surau Walid bawa balik malam tadi...

Nasi putih + puyuh masak kicap + ulam & sambal belacan. Makan dan masak sendiri tu pernah tapi sebagai lauk kenduri, ini kali pertama. Nasi pun dari beras Basmati. Orang kaya ni :D 

Ini pun special lauknya; ayam masak kicap dan cendawan hitam masak lemak. Podeh berdesing haha ... Pertama kali makan cendawan hitam (black fungus/telinga kera) dimasak lemak. Kalau cendawan tiram atau kulat sisir pernah juga Ummi buat masak lemak. Anggur hijau tu pun sedap, seedless. 

Kuih koci, karipap dan pulut inti. 

Kadang dapat makanan berat, kadang kuih-muih, kadang sayur pun ada. Apapun pemberiannya, mudah-mudahan beroleh pahala sedekah buat para pemberi 🤲

14 comments:

  1. Alhamdulillah pelbagai makanan dapat. Dapat juga makan masakan belum pernah makan.

    ReplyDelete
  2. Orang menghulur kita merasa
    Rezeki dikongsi bersama

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Wak.
      jangan lupa poskan hasil tuaian kebun Wak :)

      Delete
  3. alhamdulilah rezeki berkat tuh 👍👍

    ReplyDelete
  4. Menarik sungguh menunya … puyuh, kulat hitam… berkat rezeki dikongsi-kongsi 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah, bolehlah kami merasa menu yg rare gini :)

      Delete
  5. So apa rasa black fungus masak lemak selain pedas bedosing? Boleh terima tekak ke tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap Ammi haha..
      Lepas ni dah plan nak pergi beli kulat tu hihi

      Delete
  6. Alhamulillah
    beribadah pun dapat rezeki

    ReplyDelete
  7. kulat hitam tu mmg sedap masak lemak or chines style yg ltk fucuk and suhun tu.
    mak aii.
    boleh tepok meja wei.

    beras basmtahi beras org kaya yek?
    eh. bukan beras orang sakit ke? (kencing manis)
    kikiki

    puyuh tu tak liat ke ina masak kicap?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semuanya sedap secukup rasa Ayu, takde liat takde keras haha...

      Delete