Special nasi kenduri dari surau Walid bawa balik malam tadi...
Nasi putih + puyuh masak kicap + ulam & sambal belacan. Makan dan masak sendiri tu pernah tapi sebagai lauk kenduri, ini kali pertama. Nasi pun dari beras Basmati. Orang kaya ni :D
Ini pun special lauknya; ayam masak kicap dan cendawan hitam masak lemak. Podeh berdesing haha ... Pertama kali makan cendawan hitam (black fungus/telinga kera) dimasak lemak. Kalau cendawan tiram atau kulat sisir pernah juga Ummi buat masak lemak. Anggur hijau tu pun sedap, seedless.
Kadang dapat makanan berat, kadang kuih-muih, kadang sayur pun ada. Apapun pemberiannya, mudah-mudahan beroleh pahala sedekah buat para pemberi 🤲
Alhamdulillah pelbagai makanan dapat. Dapat juga makan masakan belum pernah makan.
ReplyDeleteAlhamdulillah, rezeki jangan di tolak :)
DeleteOrang menghulur kita merasa
ReplyDeleteRezeki dikongsi bersama
Betul Wak.
Deletejangan lupa poskan hasil tuaian kebun Wak :)
alhamdulilah rezeki berkat tuh 👍👍
ReplyDeleteAlhamdulillah.
DeleteMenarik sungguh menunya … puyuh, kulat hitam… berkat rezeki dikongsi-kongsi 😊
ReplyDeleteItulah, bolehlah kami merasa menu yg rare gini :)
DeleteSo apa rasa black fungus masak lemak selain pedas bedosing? Boleh terima tekak ke tak?
ReplyDeleteSedap Ammi haha..
DeleteLepas ni dah plan nak pergi beli kulat tu hihi
Alhamulillah
ReplyDeleteberibadah pun dapat rezeki
:)
Deletekulat hitam tu mmg sedap masak lemak or chines style yg ltk fucuk and suhun tu.
ReplyDeletemak aii.
boleh tepok meja wei.
beras basmtahi beras org kaya yek?
eh. bukan beras orang sakit ke? (kencing manis)
kikiki
puyuh tu tak liat ke ina masak kicap?
Semuanya sedap secukup rasa Ayu, takde liat takde keras haha...
Delete