Thursday, 22 July 2021

Resepi ~ Rendang Campur

 

Asalnya nak buat rendang ayam, tapi last minute tukar plan sebab raya haji ni sinonim dengan daging korban. Tapi, rendang ni Ummi guna daging, paru dan limpa biasa, bukan bahagian korban. Stok bahan mentah ni Ummi beli secara online, dari Pasar GB Pencen. Dapat contact number dari kawan. 



Daging, paru dan limpa ni Ummi rebus dulu menggunakan Noxxa PC selama 30 minit, 15 minit dan 10 minit setiap satunya (berturutan). Kemudian toskan dan potong kecil. 

Ingat lagi, dulu-dulu arwah Tok masak kari atau kami panggil gulai serai lengkuas menjelang raya. Ummi pun mulanya nak masak menu ni juga tapi terlupa! Google sana, sini jumpa resepi Rendang Campur dari Kak Azie (Azie Kitchen). Memandangkan semua bahan untuk rendang dah ready, Ummi proceed.  Lain kali boleh buat gulai serai lengkuas pula. 


Resepi: Rendang Campur

Sumber: Azie Kitchen

 Bahan bahan

1 kg daging

1/2 kg limpa1

1/2 kg hati - tak letak

1/2 kg paru

1 1/2 kg santan pekat
30 tangkai cili kering - 4 sudu besar cili kisar

8 batang serai - ketuk 

4 helai daun limau purut

4 helai daun kunyit - 2 simpul, 2 lagi hiris1

 sudu makan kerisik – 1 peket 

2 keping asam keping

Gula melaka

2 sudu besar garam kasar

Bahan Kisar

20 biji bawang merah

5 biji bawang besar

8 ulas bawang putih

4 inci halia

1 inci lengkuas

6 inci kunyit

5 batang serai

3 biji buah keras

 

Bahan sangai dan kisar

2 sudu besar ketumbar

2 sudu besar jintan manis

1 sudu besar jintan putih

Sedikit lada hitam 

Cara-Cara

1. Rebus daging 30 minit, paru 15 minit dan limpa 10 minit secara berasingan bersama halia dan asam keping di dalam Noxxa. Toskan dan hiris nipis 

2.Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, bahan sangai yang telah dikisar dan serai diketuk hingga naik bau dan pecah minyak

3. Masukkan daging, limpa dan paru. Masak hingga pecah minyak. 

4. Masukkan santan dan gaul sebati. Renehkan hingga kuah mendidih dan pekat

5. Masukkan daun limau purut, daun kunyit (simpul), kerisek dan asam keping

6. Perisakan dengan garam dan gula. Masak hingga kuah sedikit kering. Tutup api

7. Tabur hirisan daun kunyit sebelum dihidang. 

Mula tu Ummi ingat malam raya baru nak masak Rendang ni Ummi masak sehari sebelum raya (Hari Arafah). Alhamdulillah bila time berbuka tu, segala bahan dah mesra jadi rasanya lebih sedap. 

Sedap dimakan dengan lemang ataupun nasi sejuk 😁



5 comments:

  1. Bahan-bahan PH letak saya suka.

    ReplyDelete
  2. Senang jugak sekali masak ada macam macam boleh rasa.

    ReplyDelete
  3. Rendang ni juga orang panggil "Rendang Nasib"..
    Bila makan,nasib la dapat apa....daging ka..limpa ka..paru ka...hihihi

    ReplyDelete
  4. Rendang Nasib kan kalau buat campur macam ini.. Sha tak pernah lagi makan.. Selalu makan rendang daging je..

    ReplyDelete