Selalunya beli bendi bila nak masak kari atau asam pedas. Selebihnya Ummi goreng campur telur je. Tak pernah masak lain...
Tapi, baru-baru ni ubah selera... Bendi ni Ummi tumis bersama sotong.
Ideanya Ummi dapat dari kembara Hjh Amy ke Kemboja. Ummi nampak di status WA-nya dia makan sayur bendi + udang. Terus keluar idea 💡
Tiru menu orang pun jadilah kan :p
Nanti nak try masak tumis belacan pulak, nampak ada orang masak sebegitu.
Alhamdulillah kenyang :)
#Maaf, tak dapat blogwalking, kurang sihat. Selsema teruk 🤧
Sedapnya semua menu.. Semoga cepat sihat ye PH..
ReplyDeleteTq Ibu 💐
DeleteBawa-bawa berehat PH. Sekarang memang musim selsema dan batuk.
ReplyDeleteItulah Kak...dlm rumah ni pun pakat selsema & sakit tekak belaka :(
Deletekalau kat tempat saya, bendi ni selalunya tumis berkicap atau tumis belacan. saya suka makan bendi tapi suami tak suka sbb berlendir.
ReplyDeleteSemoga cepat sembuh ye PH. Banyakkan minum air suam, rehat dan amalkan vitamin c.
Boleh sy cuba nanti 👍
DeleteTq sis.
Saya tak makan bendi, jadinya cuma masukkan dalam kari atau asam pedas untuk suami makan.
ReplyDeleteMoga Allah kurniakan kesembuhan buat PH. Makan pil anti-histamine disamping makanan sumber vit C.
Tq PU. Insha Allah sy amalkan 👍
DeleteSemoga cepat sembuh PH.
ReplyDeleteOklah lauk ikut bahan yang ada.
Gitulah, apa yang ada pun dah memadai :D
DeleteSemoga PH dikurniakan kesembuhan
ReplyDeleteAamin tq MC
DeleteSedap...ada satu lagi boleh buat PH, mcm chinese style, bawang putih 2 ulas, bawang kecik 2 ulas tumbuk dengan udang kering, tumis sampai naik bau dan nampak garing, letak sos tiram, minyak bijan, ptongkan cili kering then masukkan bendi...perasakan garam...pergh...makan ngan nasi panas...sodap!!
ReplyDeleteMenarik!
DeleteTq SA 👍
Nanti PH try...
Bendi rendam dgn air panas satu gelas, biarkan semalaman minum pagi hari, petua utk kencing manis. Petua org dulu-dulu..katanya..😊
ReplyDeleteMenarik lauk2 smua tu..
ReplyDeleteSemoga PH cepat sembuh..