Semalam nampak SK masak Tomyam Seafood Cendawan Enoki teringat pula Cendawan Enoki Goreng Rangup yang Ummi sediakan baru-baru ni.
Tapi, memang sedap pun. Yang penting anak-anak makan. Bukan apa, Angah dan Adik tu kurang makan sayur. Ummi kenalah masak sayur ikut kesukaan depa supaya dapat juga nutrisi dari sayur.
Cendawan Enoki Goreng Rangup
- bersihkan cendawan Enoki dan pisah-pisahkan pokoknya. Toskan air atau keringkan dengan kitchen towels
- bancuh Tepung Bestari dengan air sejuk dari peti ais @ air dari penapis air (Cold mode). Guna air sejuk ni katanya lebih rangup. Batter ni jangan terlalu cair ye.
- gaul/celup cendawan Enoki tadi ke dalam batter.
- panaskan minyak dan goreng cendawan Enoki hingga keperangan. Angkat dan toskan minyaknya. Siap untuk dihidang.
Selamat mencuba 🤗
Teringat masa PKP goreng cendawan tiram.
ReplyDeleteHehe nanti cuba dengan tepung Bestari, senang sedikit.
Anak sulung saya suka sangat cendawan enoki goreng tepung ni jadi cendawan enoki ni wajib ada dalam peti sejuk hihi. Kalau saya pulak, cendawan enoki tu lepas dibasuh dan dicerai2kan, saya celup dalam telur sebelum salut dgn tepung bistari. Tapi sejak telur dah mahal ni, mungkin kena ikut cara PH jimat sikit telur hehe.
ReplyDeleteSedap dan ranggup rasanya... terliur ..!
ReplyDeleteKita ada lagi sebungkus tu, kena buat goreng tepung nampaknya, sebab terliur tengok gambar PH, hihi.
ReplyDeletememang sedap cendawan enoki goreng ni
ReplyDeletecicah pula dengan sambal kicap sedapnya PH
ReplyDeleteSaya pun suka enoki..masuk dalam megi pun sedap
ReplyDeleteIni fav Dania...cuma dia je yang pandai masak ikut dia punya expectation...tiap kali nak makan cendawan enoki goreng tepung memang suruh dia je buat..
ReplyDeleteammi tengok kat TT chef Adu tu kan..dia kata kalau dia masak mushroom mmg dia tak basuh sbb akan melembikkan mushroom...tp kita kat rumah tak tergamak nak masak kalau tak basuhkan..
ReplyDelete