Wednesday, 22 February 2023

Solok Lada

Kami anak-beranak suka makan solok lada. Kalau beli tu memang tak puas makan. Jadi, baik cuba buat sendiri. 

Kali pertama buat bulan 12 tahun lepas. Sedap dan menjadi resepi yang Ummi copy dari Daily Makan. Katanya solok lada berhantu. Memang pun, bila dah sekali buat walaupun first time, puashati sangat dengan hasilnya. 

First attempt.

Comot dan kurang cantik luarannya. Belah cili pun sampai putus tangkainya 😅 Tapi, rasanya "tetap menjadi pojaan hati" :D 


Semalam repeat buat solok lada ni.This time makin lawa solok lada Ummi :) 
Gegirls Ummi ajar cara sumbat intinya. Senang je nak buatnyq cuma renyah sikit. Ala, sikit je :D Dah siap nanti menyesal tau, menyesal sebab buat sikit. Ahak! 

Jom kita tengok resepi & cara membuatnya! 

Bahan-Bahan: 
2 ekor ikan selayang (ikan sardin segar, saiz XL)
Lada hijau (lada solok)
Lada hitam
Halia
Bawang merah
Bawang putih
Kelapa parut
Cili api - optional 
Garam
Gula
Serbuk perasa
Sedikit santan

Cara-Cara:
1. Panggang ikan hingga masak (tanda ikan dah masak, matanya terkeluar)

Extra sekoq untuk anak² busuk Ummi (kucing). Ummi tutup supaya wap tu mempercepatkan lagi proses memanggang ikan dan memerangkap aroma ikan tu. Wangi! 

Moqtot tak berganjak sepanjang Ummi dok bakar ikan tu. Tunggu habuan untuk dia la tu :) 

2. Bila ikan dah masak, asingkan isi dari tulangnya. Hancurkan isi ikan (Ummi kisar guna chopper). Ketepikan. 

3. Tumbuk bawang merah + bawang putih + halia + lada hitam hingga lumat. 

4. Satukan semua bahan berikut; 

Nisbah 1:1 (satu bahan tumbuk+isi ikan = sama banyak dengan kelapa parut). 

5. Gaul sebati dan tambah gula dan garam secukupnya. Kalau suka, boleh letak cili padi yang dihiris untuk lebih pedas. Gaul sebati semuanya. 

6. Bersihkan dan belah (jangan terputus) lada solok dan keluarkan bijinya.

Dekat TMG Sri Gombak selalu ada lada solok ni. 10 biji ni 4 ringgit lebih harganya. Lada ni tak buatkan tangan rasa pijar jadi senang nak korek buang bijinya. 

7. Panggil pembantu, ajak & ajar depa sumbat isi ikan + kelapa parut tadi. Dah pandai nanti, Ummi award contract catering :p

Abaikan segala bekas air atas meja tu ye 🤭

8. Alas loyang pengukus dengan daun ubi kayu (tak letak pun takpe), susun solok lada dalam loyang, tuang sedikit santan ke atas solok lada untuk rasa yang lebih ummph

9. Sementara tu, didihkan air kukusan dan kukus solok lada hingga masak, dalam 5-10 minit. Ummi guna rice cooker je. 

Hari tu rajin, siap buat set nasi dagang. Hari ni tak berapa rajin, makan dengan nasi putih ja :)

Terima kasih kepada pemilik asal resepi ni 💐

Selamat mencuba 🤗








6 comments:

  1. Aduhai.... sedapnya solok lada! Buat sendiri memang puas hati. Boleh buat banyak dan ikut citarasa.

    ReplyDelete
  2. klu beli nasi kerabu mmg wajib ambik solok lada.

    ReplyDelete
  3. Pandainyaaaaaaa... dulu mak kita sekali jer pernah buat solok lada ni. Anak dia, sekali pun tak pernah, haha.

    ReplyDelete
  4. buat pula nasi kerabu PH makan dengan solok syahdunya rasa hehe

    ReplyDelete
  5. SA pun suka tpai x pandai nak buat,...boleh la rujuk kat sini nanti kalau nak buat sendiri...sendiri buat boleh buat banyak- banyak dan makan ulang2 kan

    ReplyDelete