Bila Abang balik cuti Thaipusam ni special² Ummi masak. Antaranya nasi lemak, favorite food kami sekeluarga...
Konon nak regukan nasi lemak dengan kopi O. Bukaklah peket Kopi Tenggek yang Walid beli di Pontian hujung tahun lepas...
Entah dimana silapnya, kopi tu tak hitam pekat macam Kopi Cap Gantang. Ceroi (cair) kata orang Kedah. Adjust sana, adjust sini tak okay jugak, akhirnya Ummi tambah susu pekat. Jadilah kopi susu instead of kopi O.
Bukan salah kopi tenggek tu ye, Ummi memang tak berapa pandai buat kopi, kecuali guna Kopi Cap Gantang dan Kopiah Malaya yang dalam uncang tu. Kalau guna 2 jenama ni, Insha Allah sedap kopi Ummi ☺️
Memang spesial tu, ada sambal telur puyuh.
ReplyDeleteSaya pun tak berapa cun kalau buat kopi kecuali yang dalam uncang. Kalau yang serbuk biasa tu, saya suka renih atas dapur, kemudian tapis.
Oh begitu...nanti sy cuba. Sayang pulak kalau serbuk kopi tu dibiarkan saja ..
DeleteTq Kak Amie.
kenapa namanya kopi tenggek ye? macam2 nama skrg ni hehe. sedapnya sambal telur puyuh.
ReplyDeleteAgaknya trend skrg kot, kena nama catchy baru org senang ingat hehe...
DeleteSelalu guna kopi uncang sekarang tidak sentuh kopi.
ReplyDeleteIye, yang uncang senang dan sedap hasilnya.
DeleteKopi kampung yg buat sendiri tu yg paling kaw... arwah nenek ada pokok kopi keliling rumah.. jadi nenek tumbuk kopi sendiri.. siap bolih mkn gula2 kopi....😋😋
ReplyDeleteSy pernah rasa pengalaman ni masa kecik2 dulu tuan.. tp kecik2 dulu tak minum kopi :(
DeleteSy tak pandai buat kopi kalau tak guna kopi uncang, hehe. Tapi malunya, kita org Joho pun tataw Kopi Tenggek ada jual yg mcm ni.
ReplyDeleteNampaknya bukan sy soranglah kalau gitu hehe...
DeleteAda kedai Kopi Tenggek ni di Pontian SK. Kata suami sedap kopinya, tak samalah mcm PH bancuh ni hahaha
Sedap plak SA tengok sambal burung puyuh tu...
ReplyDelete