Saturday, 30 July 2022

Sambal Ayam Penyet

Simpan sini sebab menjadi dan sedap pula resepi Sambal Ayam Penyet yang Ummi ambil dari Rasa.

Kebetulan semua bahan ada, kita terus on... 

Resepi: Sambal Ayam Penyet
Sumber: Rasa

Bahan-Bahan
9 biji cili merah - Ummi letak 3
45 biji cili padi - Ummi letak 25
3 biji tomato - Ummi letak 1 
4-6 biji bawang merah sederhana - Ummi letak 2 1/2 
5 ulas bawang putih - Ummi letak 3
3 inci belacan 
Sedikit perahan lemon - Ummi tambah
Garam & gula 
Minyak untuk menggoreng 

Cara-Cara
1. Potong kecil semua bahan (kecuali belacan)
2. Panaskan minyak dan goreng semua bahan kecuali tomato. Bila dah kekuningan, baru masukkan tomato. Angkat dan toskan minyak. 
#Tomato mudah lembik jadi masukkan akhir sekali
3. Tumbuk kasar semua bahan yang digoreng tadi. 
4. Panaskan semula minyak dan masukkan belacan. Hancurkan belacan dengan sudip. Bila belacan agak garing, masukkan bahan tumbuk tadi. Gaul sebati dan masak hingga pecah minyak.
5. Perasakan dengan garam dan gula. 
6. Masukkan jus lemon dan gaul sebati. 
7. Bila dah cukup rasanya, tutup api. Siap! 

Makan dengan nasi panas sedap ni. Hujan-hujan pulak, mau bocor periuk nasi ni (pinjam words Puan SK kita ☺️)

Anyway, terima kasih empunya resepi. Mudah-mudahan beroleh pahala atas perkongsian yg diberikan. 








2 comments:

  1. Ada perahan lemon rupanya dalam sambal penyet.

    ReplyDelete
  2. Saya tambah je NA, sebab tengok ada chef perah jus limau dalam sambal dia :D

    ReplyDelete