Ummi suka tengok rancangan masakan yang memaparkan menu makanan ringkas-ringkas dan senang. Antaranya rancangan Aroma Tradisi. Yang memasaknya sama ada artis jemputan sendiri atau orang terdekat mereka; ibu, Kakak, rakan karib dsbnya. Yang pasti, bukan chef yang masak. Senanglah Ummi nak ikut.
Jom Ummi kongsikan resepi Asam Pedas Ayam by ibu pelakon Intan Najuwa.
Sumber: Aroma Tradisi/Intan Najuwa
Bahan-Bahan
Ayam
2 batang serai - dititik
Minyak untuk menumis
2 sudu makan serbuk kunyit
1 inci halia - diketuk
1 mangkuk air asam jawa
Daun kesum
Bendi
Garam
Bahan Kisar
Cili kering - potong dan rebus dulu
Bawang merah - Ummi guna bawang besar
Bawang putih
2-3 sudu makan lada hitam biji
Air secukupnya
#Kisar halus semua bahan di atas
Cara-Cara
1. Panaskan minyak dan masukkan serai
2. Kemudian masukkan bahan tumis, halia dan serbuk kunyit dan tumis hingga pecah minyak dan cili masak
3. Masukkan ayam dan air separas ayam. Tutup periuk dan renehkan hingga ayam empuk
4. Bila ayam empuk, buka penutup dan masukkan air asam jawa
5. Masukkan daun kesum, bendi dan garam secukup rasa. Gaul sebati dan didihkan hingga bendi sedikit layu. Tutup api. Siap!
Hasilnya? Of course sedap ☺️ Rasa pedas cili dan lada hitam tu bukan buat kita stop makan, lagi tambah nasi adalah :p
Cuba tau!
Cara berbeza masak asam pedas.
ReplyDeleteKatanya Johor style :)
DeleteSeakan sama cara kita, biar ayam empuk dulu baru letak air asam jawa. Ada lada hitam, lagilah power!
ReplyDeleteKatanya Johor style SK. Tapi letak lada hitam ni memang sedap kan SK, terangkat!
Delete